Συντάξεις: Βγαίνουν ‘μπαστούνια’, ψάχνουν για τζόκερ

της Ελενας Ερμείδου

Κυκλοφορεί ως μυστικό αλλά κάποιοι το επεξεργάζονται και εκπέμπουν μηνύματα …  για ΜΙΑ  πρόταση που αφορά τις συντάξεις. Βλέπουν μπαστούνια παρά άσσους στο τραπέζι και ανακατεύουν την τράπουλα, ψάχνοντας για τον τζόκερ.

Λένε ότι μία συγκεκριμένη πρόταση επιφανών καθηγητών αν περάσει θα οδηγήσει σε «ξαφνικό θάνατο» όλα τα σημερινά συστήματα επικουρικής σύνταξης, πλην του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ και των ομοειδών Επαγγελματικών Ταμείων.

Η πρόταση επαναλαμβάνεται αλλά μας λένε ότι ανοικτά κανείς δεν την βάζει στο ζύγι, ούτε κανείς σχολιάζει τα αρνητικά, ακούγονται μόνο τα θετικά. Τα θετικά και εμείς εδώ τα έχουμε γράψει 1000 φορές, παράπονο δεν έχουμε.

Ρωτήσαμε να μάθουμε για αυτό τον «ξαφνικό θάνατο» κα που οφείλεται και μας απάντησαν συγκεκριμένα οφείλεται στο δικαίωμα «εθελοντικής απεμπλοκής» χωρίς ταυτόχρονα να προτείνεται επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού, έτσι ώστε να συνεχιστεί η καταβολή των ήδη κουτσουρεμένων «κρατικών» επικουρικών συντάξεων τόσο στους ήδη συνταξιούχους όσο και σε εκείνους που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν π.χ. τα επόμενα 10 – 15 χρόνια, εφόσον εν τω μεταξύ δεν θα έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος «εθελοντικής απεμπλοκής».

Και όπου φύγει – φύγει … γιατί η μελέτη τονίζουν παραβλέπει να αναφέρει ότι αν η Πολιτεία ενστερνισθεί αυτούσια την συγκεκριμένη πρόταση, το δικαίωμα «εθελοντικής απεμπλοκής» θα ασκηθεί εντός ολίγων ωρών(!) από το σύνολο των υποψήφιων συνταξιούχων που απέχουν από την συνταξιοδότησή τους

τουλάχιστον 5 – 10 χρόνια, εξ ου και ο «ξαφνικός θάνατος» όλων των παραπάνω αναφερόμενων επικουρικών συντάξεων.

Το θέμα είναι εξόχως κρίσιμο και απαιτεί σοβαρές διαβουλεύσεις και πολιτική συναίνεση εντός αλλά και εκτός Βουλής.

Πρόσωπα –κλειδιά, φορείς, η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών, ΕΑΕΕ, Ελλάδος, η Ενωση Αναλογιστών Ελλάδος, ΕΑΕ, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, ΕΑΑ και ότι άλλο απομένει καλούνται να χτυπήσουν το κουδούνι της αυριανής κυβέρνησης και να βγάλουν άκρη.

Θα δούμε και από εδώ και πέρα τι θα γίνει με την νέα Κυβέρνηση, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα τα βρει μπαστούνια με τις αλλαγές και αυτές θα είναι ελάχιστες.

One comment

  1. Γιάννης Περιστέρης

    Μπράβο σας κυρία Ερμείδου και για τον τίτλο και για το περιεχόμενο του άρθρου σας.
    Θα το θεωρήσω μεγάλο σας κατόρθωμα αν, μετά τις εκλογές, καταφέρετε να παρασύρετε κάποιον από τα επώνυμα πρόσωπα – κλειδιά που υπονοείτε ή τους φορείς που αναφέρετε, (Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος, Εθνική Αναλογιστική Αρχή ή κάποιο συναρμόδιο Υπουργείο) σε δημόσιο & ενυπόγραφο διάλογο, με μοναδικό όμως στόχο την σταδιακή (π.χ. στα επόμενα 10 με 15 χρόνια) και όχι άμεση επίλυση του γόρδιου δεσμού των κρατικών επικουρικών συντάξεων.
    Ο ξαφνικός θάνατος των κρατικών επικουρικών συντάξεων δεν συμφέρει κανέναν, συμπεριλαμβανομένων και όλων των πολιτικών κομμάτων της επόμενης (και όχι μόνο) Βουλής των Ελλήνων.
    Με εκτίμηση
    Γιάννης Περιστέρης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*