back to top
12.4 C
Athens
Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026

Στο “κόκκινο” και η συμμετοχή των ασθενών

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η φαρμακευτική δαπάνη και «τη νύφη πληρώνουν» τελικά όχι μόνο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, μέσω του clawback αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς, μέσω της συμμετοχής…

Πιο βαθιά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη όσοι πολίτες χρειαστεί να προμηθευτούν φάρμακα με συμμετοχή, αποτέλεσμα της διαχρονικής αναποτελεσματικής φαρμακευτικής πολιτικής. Οι πρώτοι 5 μήνες του έτους στέλνουν μάλλον απαισιόδοξα μηνύματα για την πορεία των δαπανών για το φάρμακο.

- Advertisement -

Όπως έγραψε λοιπόν το Virus, ήδη από τους πρώτους 5 μήνες του έτους κατέστη σαφές ότι η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης θα πιάσει νέα ύψη. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο φέρεται να εξαντλείται στα ιδιωτικά φαρμακεία, αφού το 5μηνο έφθασε στα 828,3 εκατ. ευρώ και με αναγωγή στο 12μηνο θα κλείσει σχεδόν στα 2 δισ. ευρώ! Το ίδιο «πορτοφόλι» όμως θα πρέπει να καλύψει και άλλες δαπάνες φαρμάκου, με σοβαρότερη εκείνη των ΦΥΚ που διατίθενται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

α μαντάτα είναι δυσοίωνα όμως και για τους ασθενείς. Εκτιμήσεις που στηρίζονται σε δεδομένα της ΗΔΙΚΑ θέλουν τη δαπάνη της συμμετοχής των ασθενών να ξεπερνάει το περσινά επίπεδα και να κλείνει σε περισσότερα από 634 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα και με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, η θεσμοθετημένη συμμετοχή (10% και 25%, διαφορά λιανικής και ασφαλιστικής τιμής) ανήλθε στα 620 εκατ. ευρώ. 260 εκατ. ευρώ ήταν το ποσό που καταβλήθηκε για την κάλυψη της διαφοράς μεταξύ της ασφαλιστικής και της λιανικής τιμής.

- Advertisement -

α δεδομένα της ΗΔΙΚΑ από τα ιδιωτικά φαρμακεία για το 5μηνο όμως, τοποθετούν τη συμμετοχή των ασθενών ήδη στα 264,3 εκατ. ευρώ (24% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης). Εξ αυτών, 107,3 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στη διαφορά λιανικής και ασφαλιστικής τιμής.

Η «καταιγίδα» ήταν εμφανής από νωρίς. Ο Ανδρέας Ξανθός μιλούσε μήνες πριν για μείωση της συμμετοχής των ασθενών και θεσμοθέτησε κάποια μέτρα για τον περιορισμό της σε ειδικές περιπτώσεις, όπως κατά την επιλογή γενοσήμων ή στα δευτερεύοντα φάρμακα καρκινοπαθών. Αλλά η βασική επιδίωξη της Αριστοτέλους, που προέβλεπε τον υποδιπλασιασμό της συμμετοχής των ασθενών κινδυνεύει να μείνει ημιτελής. Το Υπουργείο μπορεί να πέρασε τη διάταξη για τη μείωση στο μισό της συμμετοχής των ασθενών (Ν.4613/2019), αλλά η εφαρμογή της μόνο αυτόματη δεν είναι, αφού συναντά σε δύο εμπόδια.

Κατ’ αρχάς, η ίδια η διάταξη προβλέπει πως ο υποδιπλασιασμός αφορά σε φάρμακα που έχουν περάσει από τις Επιτροπές Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης. «Για τα φάρμακα για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης που ορίζεται στο άρθρο 254 του ν. 4512/2018 (Α΄5), το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής των ασθενών περιορίζεται στο ήμισυ». Με τις ταχύτητες που διεξάγεται η διαδικασία, όμως, άγνωστο είναι πότε και ποιοι τελικά θα επωφεληθούν από αυτή τη μείωση.

Κυρίως όμως, για να τεθεί σε εφαρμογή πρέπει να εκδοθεί και η σχετική Υπουργική Απόφαση και αυτή είναι μια διαδικασία που η ηγεσία του Υπουργείου θέλει να ολοκληρώσει, αλλά δεν θα εκπλαγεί κανείς αν τελικά δεν τα καταφέρει. Να θυμίσουμε ότι εκτός της ΥΑ για την αποζημίωση εκκρεμεί και το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του έτους.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής στην Ακαδημία Ασθενών Ελλάδας

Το πρόγραμμα της Ένωσης Ασθενών στοχεύει στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς εκπροσώπων με αυξημένες γνώσεις και ικανότητες παρέμβασης

Έκτακτη επιχορήγηση στα νοσοκομεία – Στόχος η μείωση των χρεών

Τι ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ειδική εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας, όπου συμμετείχαν όλοι οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων

Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ: Παρεμβάσεις για τις επιπλέον χρεώσεις από διαγνωστικά κέντρα

Η Θ. Καρποδίνη προειδοποίησε για κυρώσεις στα διαγνωστικά - Η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων και το νέο σύστημα ελέγχου κατά της διαφθοράς

Καμία πρόοδος στην αδυναμία πρόσβασης στα φάρμακα στην Ευρώπη

Σταθερά ασθμαίνει  η  Ευρώπη ως προς τη προσβασιμότητα στα φάρμακα και η EFPIA εκπέμπει SOS με βάση νέα στοιχεία για ταχεία δράση.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στις μεταμοσχεύσεις: Ιστορική αύξηση και νέο τοπίο στη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση στη χώρα μας δεν είναι πια σπάνια δυνατότητα, αλλά ρεαλιστική προοπτική για περισσότερους ασθενείς

Εβδομαδιαία εικόνα αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ελλάδα: Μείωση COVID‑19 και γρίπης, σταθερά χαμηλά τα επίπεδα RSV

Ήρεμη κάμψη στους δείκτες των αναπνευστικών λοιμώξεων, χωρίς όμως να λείπουν οι υπενθυμίσεις ότι η εποχική πίεση παραμένει

Εγγραμματοσύνη Υγείας – Μια πρόκληση που μας αφορά όλους

Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Εγγραμματοσύνης σε Θέματα Υγείας διοργανώνει εκδήλωση στις 13/2 – Δείτε το πρόγραμμα

Κακοκαιρία-εφιάλτης στο Ρίο: Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε σκηνές «εμπόλεμης ζώνης»

Ασθενείς, συνοδοί και προσωπικό βιώνουν ώρες αγωνίας, καθώς οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και έντονο αίσθημα ανασφάλειας

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στις μεταμοσχεύσεις: Ιστορική αύξηση και νέο τοπίο στη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση στη χώρα μας δεν είναι πια σπάνια δυνατότητα, αλλά ρεαλιστική προοπτική για περισσότερους ασθενείς

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

ICAP CRIF: Εξαπλασιάστηκαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Τα μεγέθη του κλάδου όπως αποτυπώνονται στην ετήσια επιχειρηματική έκδοση «Ελληνικός Οδηγός» / «The Greek Financial Directory»

Το τέλος με τις ασφαλίσεις υγείας. Το καμπανάκι

Από τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, αν και ιδέες είναι ακόμα, ο Ανασφάλιστος ξεχώρισε μία...

ΕΕΑ: Ψηφοφορία για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες δράσεις ενάντια στη μείωση των προμηθειών τους