back to top
9.1 C
Athens
Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026

«Kαμπανάκι» για τους (αντ)ασφαλιστές Υγείας/Ζωής, λόγω κλιματικής αλλαγής

Εάν δεν ληφθούν άμεσα περαιτέρω μέτρα για την κλιματική αλλαγή, οι συνέπειές της είναι πιθανό να έχουν «σημαντικό αντίκτυπο» και για τους (αντ)ασφαλιστές Ζωής και Υγείας, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω καύσωνα, πλημμυρών, ξηρασίας, πυρκαγιών και ασθενειών που προκαλούνται από όλα τα παραπάνω.

Τα ανωτέρω αναφέρει νέα έκθεση της Swiss Re, η οποία συνδέει την κλιματική αλλαγή άμεσα με παγκόσμιους κινδύνους για την υγεία και έμμεσα με άλλες παρόμοιες απειλές.

- Advertisement -

«Εκατομμύρια ζωές μπορούν να σωθούν και παράλληλα να μειωθούν τα κόστη για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, εάν δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον», τονίζεται στην έκθεση. «Χωρίς δράση, τα ποσοστά θνησιμότητας και τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί να αυξηθούν, γεγονός που θα επέφερε σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, το ύψος των αποζημιώσεων εργαζομένων και στις στρατηγικές ασφαλίσεων ζωής» προστίθεται.

Μία από τις ορατές επιπτώσεις θα είναι η εξάπλωση των κυμάτων καύσωνα – γεωγραφικά – και της επικινδυνότητάς τους, αναφέρει η Swiss Re, που σε συνδυασμό με την ταχεία γήρανση του πληθυσμού, θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τους ηλικιωμένους σε επηρεαζόμενες περιοχές.  Οι ολοένα αυξανόμενες θερμοκρασίες και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας θα μπορούσαν επίσης να επεκτείνουν την εποχική και γεωγραφική «εμβέλεια»για μια σειρά μεταδιδόμενων ασθενειών, ενώ το λιώσιμο των πάγων θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση παλαιότερων βακτηρίων και ιών. Οι σοβαρές συνθήκες ξηρασίας είναι επίσης δυνατό να οδηγήσουν σε αύξηση του παγκόσμιου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως αποτυπώθηκε και από τις πυρκαγιές της Καλιφόρνια το 2018.

- Advertisement -

Επιπλέον, οι ενδεχόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως η μετανάστευση, η αστικοποίηση, κ.ο.κ. μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές προκλήσεις για τους μελλοντικούς (αντ)ασφαλιστές ζωής και υγείας, αναφέρει η Swiss Re.

Ήδη σήμερα, περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λειψυδρίας, περιοχές όπου η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, νερό αποχέτευσης και προσωπικής υγιεινής είναι περιορισμένη και αυτό το φαινόμενο αναμένεται να επεκταθεί όσο αυξάνεται και η θερμοκρασία στον πλανήτη.

«Οι άμεσες ενέργειες υπέρ της δημόσιας υγείας που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αφορούν στην ενίσχυση των μέτρων πρόληψης έναντι των κινδύνων υγείας που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, και στην οικοδόμηση ενός προσαρμοστικού συνόλου δεξιοτήτων για την απορρόφηση των συνεχώς μεταβαλλόμενων και αυξανόμενων κινδύνων» καταλήγει η έκθεση.

Πηγή: reinsurancene.ws

Διαβάστε επίσης:

Συμμαχία ασφαλιστών-ΟΗΕ στη διαχείριση κινδύνων από την κλιματική αλλαγή

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

«ΝP Triaina Business Simple»: Νέο πρόγραμμα ασφάλισης επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών

Η ΝP Asfalistiki ενισχύει την ανταγωνιστική γκάμα προϊόντων της προσφέροντας τις εκ του νόμου, αλλά και λόγω κλιματικής αλλαγής, υποχρεωτικές καλύψεις

Allianz Risk Barometer 2026: Οι κορυφαίοι επιχειρηματικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα και στον κόσμο

Η TN είναι ο ταχύτερα ανερχόμενος επιχειρηματικός κίνδυνος, σκαρφαλώνοντας από τη 10η στη 2η θέση παγκοσμίως, ενώ έρχεται ήδη 1ος στην Ελλάδα

Φτηνότερες οι εκχωρήσεις κινδύνων περιουσίας, οι πρώτες εκτιμήσεις και οι λόγοι

Η Guy Carpenter επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το πλεονάζον κεφάλαιο λειτούργησε ως καταλύτης για την πτώση τιμών σε πολλούς παραγωγικούς τομείς

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Ελλάδα πρώτη στο οικονομικό στρες, σε νέα διεθνή έρευνα

Ο συνδυασμός χαμηλών αποδοχών, υψηλού κόστους στέγασης και επίμονης ανεργίας, κατά την Compare the Market, ασκεί τη μεγαλύτερη πίεση στα ελληνικά νοικοκυριά

Μακρόπνοη συνεργασία ανακοίνωσαν οι AIG και CVC

Η ασφαλιστική θα επενδύσει έως 3,5 δισ. δολάρια αναζητώντας διαφοροποιημένες ευκαιρίες

Οι δέκα κορυφαίες γεωπολιτικές εξελίξεις για το 2026

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ «2026 Geostrategic Outlook», οι γεωπολιτικές δυναμικές αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν καθοριστικά αγορές και επιχειρήσεις

Οι 3 πυλώνες του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Κύπρο: Το τρίπτυχο της οικονομικής ασφάλειας

Στο κυπριακό μοντέλο, η σύνταξη αποτελεί πεδίο συνδιαμόρφωσης για κράτος, εργοδότες και πολίτες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Κλειστά την Τετάρτη 21/1 όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής

Στόχος ο περιορισμός των μετακινήσεων ενόψει ισχυρών φαινομένων από το μεσημέρι της Τετάρτης

Σε πανηγυρικό κλίμα η Εκλογοαπολογιστική ΓΣ της ΠΟΑΔ

Ο Πρόεδρος Ηλίας Τσολάκης απένειμε τιμητική πλακέτα στον απερχόμενο Ταμία Δημήτρη Σκιτζή – Η σύνθεση του νέου ΔΣ

Αυξημένη η παραγωγή ζωής και υγείας, με υποχώρηση νέων εργασιών

Τα μεγάλα πρακτορεία και οι εξαγορές χαρτοφυλακίων οδηγούν τις αυξήσεις μεριδίων

Deree και AEON Group δημιουργούν νέο πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκού χώρου και αγοράς

Ένας δημιουργικός χώρος όπου η ακαδημαϊκή αυστηρότητα και η πρακτική της αγοράς αλληλοσυμπληρώνονται και αναβαθμίζουν η μία την άλλη

Affidea Omni Legend: Το πιο σύγχρονο PET/CT στην Ελλάδα ανοίγει νέα εποχή στη διάγνωση

Η εγκατάστασή του αλλάζει τα δεδομένα στη νευρολογική και ογκολογική απεικόνιση στη χώρα μας