back to top
13.1 C
Athens
Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025

Κυβερνοασφάλεια: Το χρήμα δεν είναι το παν!

Τα χρήματα δεν είναι το παν όταν πρόκειται για την ενίσχυση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου σε ασφαλιστικές εταιρείες ή σε ιδρύματα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Πράγματι, οι πιο «προηγμένοι» διαχειριστές κινδύνου στη βιομηχανία δεν είναι απαραιτήτως εκείνοι που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα.

- Advertisement -

Άλλοι παράγοντες όπως ο προγραμματισμός, η εκτέλεση και η ορθή διαχείριση στον κυβερνοχώρο είναι ενδεχομένως πιο βασικοί, διαφοροποιώντας τον εκάστοτε ασφαλιστή ως προς την «τεχνολογική» του «ωριμότητα» έναντι ενός άλλου.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα πρόσφατης ανάλυσης της Deloitte που βασίστηκε στην έρευνα ανάμεσα σε επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας πληροφοριών (CISOs) για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

- Advertisement -

Η έρευνα διαπίστωσε ένα ευρύ φάσμα δαπανών που διοχετεύονται για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ανεξαρτήτως εάν επρόκειτο για μεγάλες ή μικρές εταιρείες (βάσει εσόδων) και ανεξάρτητα από τον κλάδο δραστηριοποίησής τους ή το επίπεδο «ωριμότητας» ως προς τη διαχείριση κινδύνου.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι το γεγονός ότι εντοπίστηκαν αρκετά βασικά χαρακτηριστικά εκείνων που έχουν φτάσει στο υψηλότερο «επίπεδο ωριμότητας» όπως αυτό ορίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST).

Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:

Εξασφάλιση της ενεργής συμμετοχής ανώτερων στελεχών, ιδιαίτερα μελών του διοικητικού συμβουλίου

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα διοικητικά συμβούλια και οι επιτροπές διαχείρισης στις πιο «ώριμες» εταιρείες ενδιαφέρθηκαν πολύ περισσότερο για όλους σχεδόν τους τομείς ασφάλειας του κυβερνοχώρου συγκριτικά με εκείνα των λιγότερο «ώριμων» εταιρειών.

Ενίσχυση του προφίλ του cybersecurity εντός της εταιρείας πέραν του τμήματος IT

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο ως ένας από τους πιο κρίσιμους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστές και η μεγαλύτερη τεχνολογική πρόκληση.

Επομένως, οι πιο «ώριμες» εταιρείες αναγνώρισαν την ανάγκη να ενισχυθεί το τμήμα που μεριμνά για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, επιτρέποντας έτσι τις αποφάσεις από ανώτερα και ανεξάρτητα τμήματα από το IT.

Ευθυγράμμιση των προσπαθειών στον τομέα της κυβερνοασφάλεια με τη συνολική επιχειρηματική στρατηγική της εταιρείας

Οι εταιρείες με τα πλέον ώριμα προγράμματα διαχείρισης κινδύνου αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο πρέπει να συνδεθεί στενότερα με τη συνολική στρατηγική τους. Η «ανάπτυξη και επέκταση της επιχείρησης» στον τομέα αυτό προσδιορίστηκε ως η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου από τα πιο «ώριμα» στελέχη.

Στον αντίποδα τα στελέχη λιγότερο «ώριμων» εταιρειών κατέταξαν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στην τέταρτη ή πέμπτη θέση της λίστας των προτεραιοτήτων τους. Οι ίδιοι έκαναν λόγο για έλλειψη υποστήριξης από τη διοίκηση και ανεπαρκή χρηματοδότηση του τομέα.

Η κυβερνοασφάλεια είναι ταξίδι, όχι προορισμός

Ενώ η έρευνα κατέδειξε ότι οι «high maturity» συμμετέχοντες μπορεί να έχουν εγκαθιδρύσει ένα σταθερό σύστημα διακυβέρνησης και να έχουν θέσει τα θεμέλια για ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα διαχείρισης κινδύνων του κυβερνοχώρου, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν σε ολόκληρο τον κλάδο.

Αυτές οι προσπάθειες έχουν οδηγήσει στην νέα αίσθηση μιας  επείγουσας ανάγκης για την ευαισθητοποίηση και του καταναλωτικού κοινού σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και την ιδιωτική ζωή.

Η επίτευξη της αριστείας στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου θα παραμείνει συνεπώς ένα συνεχιζόμενο ταξίδι, με πολλές ανατροπές και όχι ο τελικός προορισμός. Καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν μπορεί να «αναπαυθεί στις δάφνες της».

Οι hackers θα συνεχίσουν να είναι πιο τολμηροί και πιο εξελιγμένοι, προκαλώντας τους ασφαλιστές να τους αντιμετωπίσουν με ισχυρά και αποδοτικά εργαλεία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Kaspersky: Οι μισοί από τους κωδικούς που παραβιάστηκαν το 2025 είχαν ήδη διαρρεύσει

Απαντώντας στην αυξανόμενη ανάγκη για ισχυρή ασφάλεια, η βιομηχανία στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς λύσεις νέας γενιάς, όπως τα Passkeys

Mastercard: Πιο απλές και ασφαλείς πληρωμές για όλους το 2026, με την καινοτομία στο επίκεντρο

Στις προτεραιότητες, η μετάβαση σε 100% tokenised συναλλαγές έως το 2030, καθώς και οι προηγμένες λύσεις κυβερνοσφάλειας

Η Εθνική Ασφαλιστική προειδοποιεί – «Οι hackers περιμένουν το Black Friday όσο κι εσύ»

Με το Full Cyber Protection η εταιρεία στοχεύει να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των καταναλωτών την περίοδο των προσφορών αλλά και μετά

Η ψηφιακή ασφάλεια δεν είναι πια μόνο θέμα τεχνολογίας – Ξεκάθαρη ανάγκη κάλυψης από την ασφαλιστική αγορά!

Τι αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα της Visa σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB

Η έγκριση που πήρε η Atradius για το 2026

Το Συνδικάτο των Lloyd's 1864 ξεκινά την αναδοχή κινδύνων από την 1η Ιανουαρίου 2026

Η Acrisure επεκτείνεται σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη με την εξαγορά της EIS

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Η ένταξη της EIS φέρνει στον όμιλο μια ομάδα με εξειδίκευση σε τομείς που αναπτύσσονται ραγδαία στην περιοχή»

Νέο Συνδικάτο από τα Lloyd’s – Πότε και πώς θα λειτουργήσει

Στο Συνδικάτο 2479 θα μετέχει η AIG, η οποία θα συνεργάζεται με την Amwins και funds υπό τη διαχείριση της Blackstone

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αύξηση 8,1% στα συμβόλαια τεχνικών ασφαλίσεων το 2024

Η αύξηση προέρχεται κυρίως από την αύξηση του πλήθους των συμβολαίων με καλύψεις CAR, EAR

Ευχές της ΕΑΕΕ για το 2026 με έμφαση στην Υγεία, στην Ασφάλεια και στην Ευημερία

Το μήνυμα της ΕΑΕΕ αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στη σύγχρονη κοινωνία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων

Νέο επεισόδιο του «Και Αν Συμβεί… στο Δρόμο;» – Η ιστορία του Θάνου Βουλή

Στο επεισόδιο θίγονται ζητήματα όπως η εμπειρία του τροχαίου και της αναπηρίας, αλλά και η στάση της πολιτείας και των ασφαλιστικών εταιρειών

«Στον δρόμο τα δικά σου λάθη δεν τα πληρώνεις μόνο εσύ»: Η ευθύνη πίσω από το τιμόνι αφορά όλους!

Ένα ιδιαίτερα δυνατό κοινωνικό μήνυμα για την οδική ασφάλεια μεταφέρει η νέα καμπάνια της Ελληνικής Κυβέρνησης – Δείτε το βίντεο

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB