back to top
15.9 C
Athens
Παρασκευή 3 Απριλίου 2026

Κυβερνοασφάλεια: Το χρήμα δεν είναι το παν!

Τα χρήματα δεν είναι το παν όταν πρόκειται για την ενίσχυση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου σε ασφαλιστικές εταιρείες ή σε ιδρύματα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Πράγματι, οι πιο «προηγμένοι» διαχειριστές κινδύνου στη βιομηχανία δεν είναι απαραιτήτως εκείνοι που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα.

- Advertisement -

Άλλοι παράγοντες όπως ο προγραμματισμός, η εκτέλεση και η ορθή διαχείριση στον κυβερνοχώρο είναι ενδεχομένως πιο βασικοί, διαφοροποιώντας τον εκάστοτε ασφαλιστή ως προς την «τεχνολογική» του «ωριμότητα» έναντι ενός άλλου.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα πρόσφατης ανάλυσης της Deloitte που βασίστηκε στην έρευνα ανάμεσα σε επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας πληροφοριών (CISOs) για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

- Advertisement -

Η έρευνα διαπίστωσε ένα ευρύ φάσμα δαπανών που διοχετεύονται για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ανεξαρτήτως εάν επρόκειτο για μεγάλες ή μικρές εταιρείες (βάσει εσόδων) και ανεξάρτητα από τον κλάδο δραστηριοποίησής τους ή το επίπεδο «ωριμότητας» ως προς τη διαχείριση κινδύνου.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι το γεγονός ότι εντοπίστηκαν αρκετά βασικά χαρακτηριστικά εκείνων που έχουν φτάσει στο υψηλότερο «επίπεδο ωριμότητας» όπως αυτό ορίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST).

Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:

Εξασφάλιση της ενεργής συμμετοχής ανώτερων στελεχών, ιδιαίτερα μελών του διοικητικού συμβουλίου

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα διοικητικά συμβούλια και οι επιτροπές διαχείρισης στις πιο «ώριμες» εταιρείες ενδιαφέρθηκαν πολύ περισσότερο για όλους σχεδόν τους τομείς ασφάλειας του κυβερνοχώρου συγκριτικά με εκείνα των λιγότερο «ώριμων» εταιρειών.

Ενίσχυση του προφίλ του cybersecurity εντός της εταιρείας πέραν του τμήματος IT

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο ως ένας από τους πιο κρίσιμους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστές και η μεγαλύτερη τεχνολογική πρόκληση.

Επομένως, οι πιο «ώριμες» εταιρείες αναγνώρισαν την ανάγκη να ενισχυθεί το τμήμα που μεριμνά για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, επιτρέποντας έτσι τις αποφάσεις από ανώτερα και ανεξάρτητα τμήματα από το IT.

Ευθυγράμμιση των προσπαθειών στον τομέα της κυβερνοασφάλεια με τη συνολική επιχειρηματική στρατηγική της εταιρείας

Οι εταιρείες με τα πλέον ώριμα προγράμματα διαχείρισης κινδύνου αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο πρέπει να συνδεθεί στενότερα με τη συνολική στρατηγική τους. Η «ανάπτυξη και επέκταση της επιχείρησης» στον τομέα αυτό προσδιορίστηκε ως η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου από τα πιο «ώριμα» στελέχη.

Στον αντίποδα τα στελέχη λιγότερο «ώριμων» εταιρειών κατέταξαν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στην τέταρτη ή πέμπτη θέση της λίστας των προτεραιοτήτων τους. Οι ίδιοι έκαναν λόγο για έλλειψη υποστήριξης από τη διοίκηση και ανεπαρκή χρηματοδότηση του τομέα.

Η κυβερνοασφάλεια είναι ταξίδι, όχι προορισμός

Ενώ η έρευνα κατέδειξε ότι οι «high maturity» συμμετέχοντες μπορεί να έχουν εγκαθιδρύσει ένα σταθερό σύστημα διακυβέρνησης και να έχουν θέσει τα θεμέλια για ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα διαχείρισης κινδύνων του κυβερνοχώρου, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν σε ολόκληρο τον κλάδο.

Αυτές οι προσπάθειες έχουν οδηγήσει στην νέα αίσθηση μιας  επείγουσας ανάγκης για την ευαισθητοποίηση και του καταναλωτικού κοινού σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και την ιδιωτική ζωή.

Η επίτευξη της αριστείας στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου θα παραμείνει συνεπώς ένα συνεχιζόμενο ταξίδι, με πολλές ανατροπές και όχι ο τελικός προορισμός. Καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν μπορεί να «αναπαυθεί στις δάφνες της».

Οι hackers θα συνεχίσουν να είναι πιο τολμηροί και πιο εξελιγμένοι, προκαλώντας τους ασφαλιστές να τους αντιμετωπίσουν με ισχυρά και αποδοτικά εργαλεία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Διπλή διάκριση για τις υποδομές κυβερνοασφάλειας της Interamerican

Η εταιρεία δηλώνει στρατηγικά προσηλωμένη στην ψηφιακή ανθεκτικτότητα και στην αξιοποίηση τεχνολογιών που διασφαλίζουν προστασία και εμπιστοσύνη

Cyber Risk Management Strategy και Θουκυδίδης: Μια Ιστορία 2.500 ετών!

Ο Ν. Γεωργόπουλος εξηγεί γιατί οι θεμελιώδεις αρχές στρατηγικής που εφαρμόστηκαν πριν από 2.500 χρόνια αφορούν κάθε CISO και Risk Manager σήμερα

Χρυσό Βραβείο Cyber Awareness & Training για το NITRO Digital Europe Action

Μια καινοτόμος σύμπραξη μεταξύ Hellenic Cybersecurity Institute, Πανεπιστημίου Πειραιώς, Ιονίου Πανεπιστημίου, Uni Systems και Ubitech

Tειρεσίας: Workshop για το πρώτο προϊόν της συνεργασίας με την Equifax στην ελληνική αγορά

Εξειδικευμένα στελέχη τραπεζών ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες λύσεις Tiresias Identity & Fraud Services powered by Equifax κατά της κυβερνοαπάτης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Η «κρυφή» ασφαλιστική κρίση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι διάχυτες ζημιές αποκαλύπτουν νέα κενά προστασίας και εγείρουν δομικά ζητήματα για τα προϊόντα του κλάδου

Η Ελλάδα 2η στην ΕΕ στη μείωση θανάτων από τροχαία

Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια το 2025

Τι υπέγραψε η Allianz με την Talanx, πρώτη άμεση επένδυση σε δίκτυο ενέργειας

Η συνεργασία αφορά σημαντικές επενδύσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό περίπου 29 εκατ. ανθρώπων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

SOFMEDICA: Επέκταση στη Σλοβενία και ενίσχυση της πρόσβασης σε καινοτόμες λύσεις υγείας στη Νέα Ευρώπη

Mέρος της αποστολής της εταιρείας να φέρνει την τεχνολογία που σώζει ζωές πιο κοντά σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Έφτασε η ώρα των πρώτων Greek Risk Management Awards

Τα #grma26 έρχονται την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Δείτε τις θεματικές ενότητες και τους ομιλητές

Ποιοι μπορούν να πωλήσουν και ποιοι να σε πουλήσουν, αγαπητέ ασφαλιστή;

Ποιος από τους δύο τύπους πωλητή βγαίνει τελικά κερδισμένος, αναρωτιέται ο Ανασφάλιστος...

Η ERGO Ασφαλιστική σταθερή σύμμαχος στη νέα εποχή της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ρ. Αλεξοπούλου: «Η ασφάλιση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βασικό στοιχείο βιώσιμης λειτουργίας και όχι ως απλή κανονιστική απαίτηση»

Diploma in Financial and Insurance Advice από ΕΕΑ, ΕΙΑΣ και ΠΣΑΣ – Λ. Αποστολιώτης: «Καλώ όλους τους συναδέλφους να επενδύσουν στη γνώση και στο...

Διαρκής προσπάθεια του ΠΣΑΣ, να εμπλουτίζει τις πρωτοβουλίες προς όφελος των μελών του επενδύοντας στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων