“Κλίμακα Ρίχτερ» για το cyber προτείνει η SCOR

Σε λίγα χρόνια οι ζημίες από cyber επιθέσεις θα είναι μεγαλύτερες από τις ζημίες από φυσικές καταστροφές, προβλέπει ο CEO της γαλλικής αντασφαλιστικής Denis Kessler

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Αίσθηση προκάλεσαν οι προβλέψεις του διευθύνοντα συμβούλου του γαλλικού αντασφαλιστικού ομίλου SCOR, Denis Kessler, ότι σε λίγα χρόνια οι ζημίες από cyber επιθέσεις θα είναι μεγαλύτερες από τις ζημίες από φυσικές καταστροφές. Για το λόγο αυτό η αντασφαλιστική βιομηχανία πρέπει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, να σχεδιάσει μια κοινή, παγκόσμια κλίμακα για την μέτρηση των ζημιογόνων cyber συμβάντων.

«Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να έχουμε εργαλεία μέτρησης και μοντελοποίησης του cyber κινδύνου», δήλωσε ο κ. Kessler, κάνοντας τον παραλληλισμό με την κλίμακα Ρίχτερ που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της έντασης των σεισμών.

«Αν δεν έχουμε μοντέλα, είναι πολύ δύσκολο για μας να παράσχουμε ασφαλιστική κάλυψη (για cyber). Έχουμε σενάρια, αλλά όχι εργαλεία μοντελοποίησης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο κ. Kessler προειδοποίησε επίσης ότι το cyber σύντομα θα αναδειχθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τις φυσικές καταστροφές. Σε ομιλία του σε συνέδριο στο Παρίσι, ο επικεφαλής της SCOE υποστήριξε ότι «στο χειρότερο σενάριο», οι ζημίες από cyber επιθέσεις μπορούν να υπερβούν τα 600 δις. δολάρια ετησίως. Πρόκειται για ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις ζημίες από φυσικές καταστροφές, το οποίο ο κ. Kessler υπολόγισε στα 230 δις. δολ. σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι εντός του Ιουνίου, οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες θα προχωρήσουν –για πρώτη φορά- σε εξομοίωση μιας μεγάλης διασυνοριακής cyber επίθεσης. Η άσκηση αποτελεί πρωτοβουλία της Γαλλίας, που έχει στην παρούσα φάση την προεδρία της G7 και θα βασιστεί στο σενάριο προσβολής από κακόβουλο λογισμικό ενός τεχνικού στοιχείου που χρησιμοποιείται ευρέως στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, δήλωσε η Nathalie Aufauvre, Γενική Διευθύντρια της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σημειώνεται ότι οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ήδη «τρέξει» τέτοιες ασκήσεις, αλλά η εξομοίωση του Ιουνίου θα είναι η πρώτη σε επίπεδο G7.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*