Έτοιμη για εξαγορές στην Ευρώπη η Generali

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και απαλλαγής από περιουσιακά στοιχεία «δευτερευούσης σημασίας», η Generali δηλώνει έτοιμη για εξαγορές στην Ευρώπη για να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ασφαλιστικού ομίλου Philippe Donnet –η θητεία του οποίου ανανεώθηκε για άλλα τρία χρόνια- κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας, η Generali έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» της μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς «βρίσκονται αντιμέτωπες με πολύπλοκο ρυθμιστικό πλαίσιο και την ανάγκη να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι επιδιώκει αύξηση των κερδών του ομίλου από την διαχείριση ενεργητικού, «επίσης μέσω εξαγορών».

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2018, η Generali δήλωσε ότι διαθέτει περί τα 4 δις. ευρώ για εξαγορές, με έμφαση στο asset management και άλλες δραστηριότητες με υψηλά περιθώρια, ο κ. Donnet όμως είχε αναφέρει ότι δεν βλέπει μεγάλα ασφαλιστικά deals στην Ευρώπη.

Την Τρίτη, ο κ. Donnet δήλωσε ότι «έχουμε κεφάλαιο και ρευστά διαθέσιμα για εξαγορές, θα εξετάσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν με πολύ επιλεκτικό τρόπο, στοχεύοντας στην αύξηση των κερδών ανά μετοχή και την δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας».

Κατά τα προηγούμενα χρόνια, οι φήμες έλεγαν ότι η Generali αποτελούσε δυνητικό στόχο εξαγοράς από μεγαλύτερους ανταγωνιστές, όπως η γαλλική ΑΧΑ και η ελβετική Zurich Insurance. Από το 2016 –που ο κ. Donnet είναι στο πηδάλιο του ιταλικού ομίλου-, η Generali άντλησε 1,5 δις. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, έχοντας εξέλθει από πολλές χώρες όπου είχε μικρή παρουσία στην ασφαλιστική αγορά. Συγκέντρωσε επίσης 1.9 δις. ευρώ από την πώληση της μονάδας ασφαλειών ζωής στη Γερμανία, Generali Leben, στον όμιλο Viridum, η οποία ολοκληρώθηκε στις 7 Μάϊου.  Όπως μάλιστα ανέφερε ο κ. Donnet, «με αυτή τη συναλλαγή ολοκληρώνουμε τον μετασχηματισμό της Generali Deutschland και ενισχύουμε την ηγετική θέση μας στους κλάδους ασφαλίσεων ζωής με προϊόντα Unit Linked και προστασίας. Οι πόροι που απελευθερώνονται χάρη στην πώληση της Generali Leben θα ανακατανεμηθούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη….Ολοκληρώσαμε το σχέδιο αποεπενδύσεων.  Δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι. Αν προκύψουν ευκαιρίες που δημιουργούν αξία για τους μετόχους μας, θα τις εξετάσουμε», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της Generali.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*