back to top
16.1 C
Athens
Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2026

Πρόταση Χρ. Σαρδελή σε ΠτΔ για μετατροπή του «Κοραή 4» σε μουσείο

Τη μετατροπή του χώρου Ιστορικής Μνήμης 1941 – 1944 “Κοραή 4” σε μουσείο πρότεινε ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Χριστόφορος Σαρδελής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την επίσκεψη του τελευταίου σήμερα εκεί.
Υπενθυμίζει πως το από το 1991 – κατά την συμπλήρωση 100 ετών της Εθνικής Ασφαλιστικής -, η εταιρεία υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού και ο χώρος κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιηγήθηκε στον χώρο όπου λειτουργούσαν τα κρατητήρια της Κομαντατούρ (Kommandatur) επί γερμανικής κατοχής.

Μετά το τέλος της ξενάγησης, ο κ. Παυλόπουλος υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών σημειώνοντας: «Τόπος μνήμης, τόπος περισυλλογής. Να θυμόμαστε τι σημαίνει ελευθερία και δημοκρατία και να μην αφήσουμε μορφώματα που τις απειλούν να υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

- Advertisement -

Ο ΠτΔ δήλωσε: Τα ονόματα πάνω στους τοίχους αυτού του κτιρίου, τα ονόματα των κρατουμένων κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής μας θυμίζουν – και πρέπει να μας θυμίζουν πάντα – την δύναμη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.  Ας μην ξεχνάμε ότι Ελευθερία και Δημοκρατία είναι εύθραυστα αγαθά.  Πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε πάντοτε.  Τίποτα απ’αυτά δεν είναι δεδομένο. 

- Advertisement -

Και αυτό πρέπει να το συλλογιζόμαστε ιδίως σήμερα, τώρα, που άρχισε και η προεκλογική περίοδος για τις Ευρωεκλογές.  Η ετυμηγορία των Ευρωπαίων και ιδίως ημών, των Ελλήνων, ως Ευρωπαίων, πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην επιτρέψουμε στα μορφώματα του λαϊκισμού, τα οποία εμφανίζονται και ως νοσταλγοί εκείνης της εφιαλτικής εποχής, να υπονομεύσουν – όπως θέλουν – το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και, ταυτοχρόνως, να υπονομεύσουν την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

Λίγα λόγια για τον ιστορικό χώρο

Η ιστορία του κτιρίου ξεκινά λίγες μέρες μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα το 1941, όταν, το ιδιόκτητο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής, επιτάσσεται από την Kommandatur και τα υπόγειά του χρησιμοποιούνται ως κρατητήρια ελλήνων και αλλοδαπών κρατουμένων για όλη τη διάρκεια της κατοχής.

Το 1991, η Εθνική Ασφαλιστική, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, συντηρεί και παραδίδει στο κοινό τα υπόγεια κρατητήρια, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της λειτουργίας τους. Κάθε χρόνο επισκέπτονται τον Χώρο πολίτες κάθε ηλικίας, ενώ, ύστερα από ραντεβού, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μαθητών, πανεπιστημιακών ομάδων, φορέων και συλλόγων.

Στους θαλάμους κράτησης των υπογείων σώζεται πλήθος ακιδογραφημάτων και επιγραφών των κρατουμένων, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του α΄ υπογείου εκτίθενται διάφορα αντικείμενα ιστορικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε επίσης:

Στο «Open House Athens» η Εθνική Ασφαλιστική (pics)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το μήνυμα της Εθνικής Ασφαλιστικής προς τα Δίκτυα

Ο Κανονισμός του 2026, διευκρινίζεται, δεν είναι απλώς ένα σύστημα αξιολογήσεων και αμοιβών, αλλά εργαλείο αναγνώρισης και εξέλιξης για όλους

Η Εθνική Ασφαλιστική φέρνει το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή κοντά στους πολίτες

Μια κοινωνία που μαθαίνει, αγαπάει και προστατεύει τη φύση – και τελικά, προστατεύει τον ίδιο της τον εαυτό

Η Generali Hellas έκανε την πρώτη κίνηση, το έχετε μάθει;

Ξεκίνησαν να δίνουν τις πρώτες τους απαντήσεις οι ασφαλιστικές απέναντι στα ιδιωτικά νοσοκομεία και στον έλεγχο κόστους υπηρεσιών υγείας

Διακοπή καπνίσματος και πρόληψη στο επίκεντρο καμπάνιας της Εθνικής Ασφαλιστικής – Βίντεο

Με κεντρικό μήνυμα «Πρόληψη κατά του καρκίνου, υπέρ της ζωής», η εταιρεία καλεί το κοινό να κάνει σήμερα το πρώτο βήμα για ένα πιο υγιές αύριο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αποδοχές & Παροχές 2025: Τα δεδομένα της KPMG που οδηγούν τις στρατηγικές αποφάσεις

Το 99% και το 94% των περίπου 150 επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα προσφέρουν προγράμματα ασφάλισης υγείας και ζωής αντίστοιχα

Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2025: Οι τιμητικές διακρίσεις και οι θεσμικές παρουσίες

Τη λαμπερή τελετή απονομής των #hraw25 τίμησαν με τη συμμετοχή τους εξέχοντες θεσμικοί ομιλητές και εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και της αγοράς

Ρεκόρ αφερεγγυοτήτων το 2025 – Η Coface προτείνει AR ως «μηχανή απόδοσης» για επιχειρήσεις

Η διαχείριση των Εισπρακτέων Λογαριασμών αποτελεί στρατηγικό εργαλείο για κάθε επιχείρηση

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Ρεκόρ επιδόσεων το 2025 με αύξηση κερδών 30% και παραγωγής 25,6%

Τι περιλαμβάνουν οι βασικοί άξονες της εταιρικής στρατηγικής για το 2026

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέο παραμετροποιημένο προϊόν στην αγορά από μεγάλη ασφαλιστική

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «IW», το νέο αυτό προϊόν θα είναι καθόλα ανταγωνιστικό και θα καλύπτει τα κενά της αγοράς

Συνάντηση ΕλΔΑΠ με τον Γ. Κεφαλογιάννη ένα βήμα πριν την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας

Η επικείμενη υπογραφή αναμένεται να επισφραγίσει την ουσιαστική συμβολή του Δικτύου στο νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη»

Αποδοχές & Παροχές 2025: Τα δεδομένα της KPMG που οδηγούν τις στρατηγικές αποφάσεις

Το 99% και το 94% των περίπου 150 επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα προσφέρουν προγράμματα ασφάλισης υγείας και ζωής αντίστοιχα

Στα 132 δισ. δολάρια οι ετήσιες ασφαλισμένες ζημιές παγκοσμίως – Η κλιματική κρίση καθιστά την ασφάλιση αναγκαία, όχι προαιρετική

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΣΑΕΚ επιβεβαιώνουν το αυξανόμενο οικονομικό αποτύπωμα της κλιματικής κρίσης στις κοινωνίες και στις αγορές