back to top
12.5 C
Athens
Τετάρτη 18 Μαρτίου 2026

Πρόταση Χρ. Σαρδελή σε ΠτΔ για μετατροπή του «Κοραή 4» σε μουσείο

Τη μετατροπή του χώρου Ιστορικής Μνήμης 1941 – 1944 “Κοραή 4” σε μουσείο πρότεινε ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Χριστόφορος Σαρδελής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την επίσκεψη του τελευταίου σήμερα εκεί.
Υπενθυμίζει πως το από το 1991 – κατά την συμπλήρωση 100 ετών της Εθνικής Ασφαλιστικής -, η εταιρεία υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού και ο χώρος κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιηγήθηκε στον χώρο όπου λειτουργούσαν τα κρατητήρια της Κομαντατούρ (Kommandatur) επί γερμανικής κατοχής.

Μετά το τέλος της ξενάγησης, ο κ. Παυλόπουλος υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών σημειώνοντας: «Τόπος μνήμης, τόπος περισυλλογής. Να θυμόμαστε τι σημαίνει ελευθερία και δημοκρατία και να μην αφήσουμε μορφώματα που τις απειλούν να υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

- Advertisement -

Ο ΠτΔ δήλωσε: Τα ονόματα πάνω στους τοίχους αυτού του κτιρίου, τα ονόματα των κρατουμένων κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής μας θυμίζουν – και πρέπει να μας θυμίζουν πάντα – την δύναμη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.  Ας μην ξεχνάμε ότι Ελευθερία και Δημοκρατία είναι εύθραυστα αγαθά.  Πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε πάντοτε.  Τίποτα απ’αυτά δεν είναι δεδομένο. 

- Advertisement -

Και αυτό πρέπει να το συλλογιζόμαστε ιδίως σήμερα, τώρα, που άρχισε και η προεκλογική περίοδος για τις Ευρωεκλογές.  Η ετυμηγορία των Ευρωπαίων και ιδίως ημών, των Ελλήνων, ως Ευρωπαίων, πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην επιτρέψουμε στα μορφώματα του λαϊκισμού, τα οποία εμφανίζονται και ως νοσταλγοί εκείνης της εφιαλτικής εποχής, να υπονομεύσουν – όπως θέλουν – το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και, ταυτοχρόνως, να υπονομεύσουν την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

Λίγα λόγια για τον ιστορικό χώρο

Η ιστορία του κτιρίου ξεκινά λίγες μέρες μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα το 1941, όταν, το ιδιόκτητο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής, επιτάσσεται από την Kommandatur και τα υπόγειά του χρησιμοποιούνται ως κρατητήρια ελλήνων και αλλοδαπών κρατουμένων για όλη τη διάρκεια της κατοχής.

Το 1991, η Εθνική Ασφαλιστική, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, συντηρεί και παραδίδει στο κοινό τα υπόγεια κρατητήρια, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της λειτουργίας τους. Κάθε χρόνο επισκέπτονται τον Χώρο πολίτες κάθε ηλικίας, ενώ, ύστερα από ραντεβού, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μαθητών, πανεπιστημιακών ομάδων, φορέων και συλλόγων.

Στους θαλάμους κράτησης των υπογείων σώζεται πλήθος ακιδογραφημάτων και επιγραφών των κρατουμένων, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του α΄ υπογείου εκτίθενται διάφορα αντικείμενα ιστορικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε επίσης:

Στο «Open House Athens» η Εθνική Ασφαλιστική (pics)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Εθνική Ασφαλιστική επενδύει συστηματικά στην προσέλκυση νέων επαγγελματιών, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που καλλιεργεί την αίσθηση του «ανήκειν»

Ο Διευθυντής Πωλήσεων Εταιρικού Δικτύου Γ. Αναστόπουλος περιγράφει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο εξέλιξης, με άξονα το προσωποποιημένο management

Το Bancassurance της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Πειραιώς ξεκινά…

Τη μεγάλη διαφορά στο τραπεζοασφαλιστικό κανάλι ετοιμάζεται να κάνει η ασφαλιστική, ενώ η τράπεζα δεν μοιάζει να βιάζεται ούτε με την NN ούτε με την ERGO

Στη μαγευτική Αλσατία ταξίδεψε η Επιθεώρηση Χρυσολόγου

Κοινή υπόσχεση, στο επόμενο ταξίδι όχι απλώς να μη λείψει κανείς, αλλά «η ομάδα να είναι πολυπληθέστερη με νέους Συνεργάτες και νέες συμμετοχές»

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Η σημασία του ποιοτικού ύπνου για την υγεία και την ευεξία

Η Εθνική Ασφαλιστική καλεί το κοινό να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις συνήθειες ύπνου και να υιοθετήσει πρακτικές που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητάς του

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δηλώστε συμμετοχή στο 2nd Greek Water Summit – Βίντεο

Το #gwas26 θα πραγματοποιηθεί στις 19/3 στο Divani Caravel, με δυνατότητα online συμμετοχής μέσα από την πλατφόρμα LiveOn Events+

Rebranding για τη Mega Corporate Insurance – Nuvia Insurance Brokers η νέα εταιρική ταυτότητα, με εστίαση αποκλειστικά στις ασφαλίσεις επιχειρήσεων

Ο νέος κύκλος εγκαινιάστηκε με ένα βραδινό executive gathering, παρουσία συνεργατών και στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς

Carglass®: Δυναμικό παρών στην 31η Διεθνή Έκθεση AGROTICA 2026

Η συμμετοχή της εταιρείας ανέδειξε την προτεραιότητα που δίνει στην άμεση αποκατάσταση θραύσεων κρυστάλλων σε επαγγελματικά οχήματα

Η Allianz αναβαθμίζει την ψηφιακή εμπειρία στο ανανεωμένο website της

Ένα σύγχρονο, καθαρό και λειτουργικό περιβάλλον, όπου οι χρήστες έχουν άμεση πρόσβαση στις ασφαλιστικές λύσεις και πληροφορίες που αναζητούν

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Swiss Re μπαίνει με ιστορική συμφωνία στην αμερικανική αγορά συντάξεων

Τι σηματοδοτεί το ντιλ 2 δισ. δολαρίων με την Athene για τη μεταφορά κινδύνου μακροζωίας

Πολιτική Προστασία: Το στοίχημα για την ασφάλιση

Η αναφορά του αρμόδιου υπουργείου για επένδυση σε ανθρώπους, εκπαίδευση, τεχνολογία, υποδομές δεν αποτυπώνει απλώς έναν σχεδιασμό έργων

Αλλαγή σκυτάλης στην Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος – Νέος πρόεδρος ο Δημήτρης Χρηστάκος

Η νέα διοίκηση αναμένεται να ενισχύσει τη συμβολή της ΕΑΕ στον δημόσιο διάλογο για την ασφάλιση και τη διαχείριση κινδύνων

Δηλώστε συμμετοχή στο 2nd Greek Water Summit – Βίντεο

Το #gwas26 θα πραγματοποιηθεί στις 19/3 στο Divani Caravel, με δυνατότητα online συμμετοχής μέσα από την πλατφόρμα LiveOn Events+

Κλείσιμο μονάδας αιμοκάθαρσης στην Πιερία: 96 νεφροπαθείς σε καθημερινή ταλαιπωρία

Μια σύγχρονη μονάδα που έκλεισε για λόγους όχι υγείας, αλλά… γραφειοκρατίας