15.8 C
Athens
Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2025

Πρόταση Χρ. Σαρδελή σε ΠτΔ για μετατροπή του «Κοραή 4» σε μουσείο

Τη μετατροπή του χώρου Ιστορικής Μνήμης 1941 – 1944 “Κοραή 4” σε μουσείο πρότεινε ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Χριστόφορος Σαρδελής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την επίσκεψη του τελευταίου σήμερα εκεί.
Υπενθυμίζει πως το από το 1991 – κατά την συμπλήρωση 100 ετών της Εθνικής Ασφαλιστικής -, η εταιρεία υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού και ο χώρος κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιηγήθηκε στον χώρο όπου λειτουργούσαν τα κρατητήρια της Κομαντατούρ (Kommandatur) επί γερμανικής κατοχής.

Μετά το τέλος της ξενάγησης, ο κ. Παυλόπουλος υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών σημειώνοντας: «Τόπος μνήμης, τόπος περισυλλογής. Να θυμόμαστε τι σημαίνει ελευθερία και δημοκρατία και να μην αφήσουμε μορφώματα που τις απειλούν να υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

- Advertisement -

Ο ΠτΔ δήλωσε: Τα ονόματα πάνω στους τοίχους αυτού του κτιρίου, τα ονόματα των κρατουμένων κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής μας θυμίζουν – και πρέπει να μας θυμίζουν πάντα – την δύναμη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.  Ας μην ξεχνάμε ότι Ελευθερία και Δημοκρατία είναι εύθραυστα αγαθά.  Πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε πάντοτε.  Τίποτα απ’αυτά δεν είναι δεδομένο. 

- Advertisement -

Και αυτό πρέπει να το συλλογιζόμαστε ιδίως σήμερα, τώρα, που άρχισε και η προεκλογική περίοδος για τις Ευρωεκλογές.  Η ετυμηγορία των Ευρωπαίων και ιδίως ημών, των Ελλήνων, ως Ευρωπαίων, πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην επιτρέψουμε στα μορφώματα του λαϊκισμού, τα οποία εμφανίζονται και ως νοσταλγοί εκείνης της εφιαλτικής εποχής, να υπονομεύσουν – όπως θέλουν – το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και, ταυτοχρόνως, να υπονομεύσουν την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

Λίγα λόγια για τον ιστορικό χώρο

Η ιστορία του κτιρίου ξεκινά λίγες μέρες μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα το 1941, όταν, το ιδιόκτητο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής, επιτάσσεται από την Kommandatur και τα υπόγειά του χρησιμοποιούνται ως κρατητήρια ελλήνων και αλλοδαπών κρατουμένων για όλη τη διάρκεια της κατοχής.

Το 1991, η Εθνική Ασφαλιστική, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, συντηρεί και παραδίδει στο κοινό τα υπόγεια κρατητήρια, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της λειτουργίας τους. Κάθε χρόνο επισκέπτονται τον Χώρο πολίτες κάθε ηλικίας, ενώ, ύστερα από ραντεβού, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μαθητών, πανεπιστημιακών ομάδων, φορέων και συλλόγων.

Στους θαλάμους κράτησης των υπογείων σώζεται πλήθος ακιδογραφημάτων και επιγραφών των κρατουμένων, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του α΄ υπογείου εκτίθενται διάφορα αντικείμενα ιστορικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε επίσης:

Στο «Open House Athens» η Εθνική Ασφαλιστική (pics)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Επιθεώρηση Χρυσολόγου: Ο άνθρωπος στο επίκεντρο, με εξατομικευμένες υπηρεσίες και καλύψεις

Για τον Χρ. Χρυσολόγου, κύρια υποχρέωση της ομάδας του είναι η ανάλυση ασφαλιστικών αναγκών και η αιτιολογημένη συμβουλή σε κάθε ενδιαφερόμενο

ΕΑΔΕ: Παρέμβαση για εγκύκλιο της Εθνικής σχετικά με το δικαίωμα συμβολαίου

Άμεση ανάκληση ζητά η ΕΑΔΕ, κάνοντας λόγο για «όχημα με στόχο την τροποποίηση υφιστάμενων ασφαλιστικών συμβάσεων»

Η Εθνική Ασφαλιστική προειδοποιεί – «Οι hackers περιμένουν το Black Friday όσο κι εσύ»

Με το Full Cyber Protection η εταιρεία στοχεύει να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των καταναλωτών την περίοδο των προσφορών αλλά και μετά

Αναγέννηση του ΠΣΑΣ μέσα από μια βραδιά εμπειριών για τον ασφαλιστικό πράκτορα

Ένας από τους πλέον ιστορικούς συνδέσμους στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης επανατοποθετείται δυναμικά - Το «IW» ήταν εκεί 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Eurolife FFH: Μέγας Χορηγός στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Με τη συμβολή της στη γιορτή του ΕΕΑ η ασφαλιστική στάθηκε για άλλη μια φορά στο πλευρό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Η Euroins ανεβάζει ταχύτητα: Ισχυρή πορεία και επένδυση σε AI

Για την Α. Μουρατίδου, η ανοδική πορεία δεν αποτελεί συγκυριακό γεγονός, αλλά αποτέλεσμα στρατηγικής 4 πυλώνων

Η Allianz ξέρει τι μας κρατά ξύπνιους τα βράδια

8.000 άτομα από 8 διαφορετικές χώρε μοιράστηκαν με την Allianz τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους

«Θεσμοί και Ανάπτυξη: Πώς θα τρέξουμε πιο γρήγορα από τις προκλήσεις» από τη διαΝΕΟσις στην Εθνική Πινακοθήκη

Η εκδήλωση της 26ης Νοεμβρίου έχει ως αφορμή την ολοκλήρωση σειράς δράσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το «IW» στην επιβλητική κρυστάλλινη έδρα της ιστορικής Baloise στην Ελβετία

Ευκαιρία αναδρομής στο πλούσιο παρελθόν της Baloise, που μετά την πρόσφατη ένωση με την Helvetia αποτελεί τον 2o μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο της χώρας

Επιθεώρηση Χρυσολόγου: Ο άνθρωπος στο επίκεντρο, με εξατομικευμένες υπηρεσίες και καλύψεις

Για τον Χρ. Χρυσολόγου, κύρια υποχρέωση της ομάδας του είναι η ανάλυση ασφαλιστικών αναγκών και η αιτιολογημένη συμβουλή σε κάθε ενδιαφερόμενο

Ανακοίνωση ΣΠΑΤΕ για την επιβολή δικαιώματος συμβολαίου σε υφιστάμενα προγράμματα υγείας

Για κάθε νόμιμη ενέργεια επιφυλάσσεται ο Σύλλογος, δεδομένης της απουσίας κρατικού ελέγχου και αντικειμενικού προσδιορισμού της χρέωσης

ΕΑΔΕ: Παρέμβαση για εγκύκλιο της Εθνικής σχετικά με το δικαίωμα συμβολαίου

Άμεση ανάκληση ζητά η ΕΑΔΕ, κάνοντας λόγο για «όχημα με στόχο την τροποποίηση υφιστάμενων ασφαλιστικών συμβάσεων»

Eurolife FFH: Μέγας Χορηγός στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Με τη συμβολή της στη γιορτή του ΕΕΑ η ασφαλιστική στάθηκε για άλλη μια φορά στο πλευρό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας