back to top
18 C
Athens
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026

Σ. Αίσωπος, Υδρόγειος: Αλλάζουν όλα με το αυτοκίνητο

Αλλάζουν τα δεδομένα στην ασφάλιση αυτοκινήτου διαβεβαιώνει στο iw o κ. Σεραφείμ Αίσωπος, διευθυντής Ανάληψης Κινδύνων στην Υδρόγειο Ασφαλιστική. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προκλήσεις στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, αλλά ταυτόχρονα και ευκαιρίες. Όπως τονίζει, η αγορά πρέπει να επανέλθει σε προγράμματα που δίνουν προστιθέμενη αξία και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών.

Μιλώντας για την κερδοφορία του κλάδου, εξηγεί ότι αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι τα αποθέματα ζημιών και η εξέλιξή τους, η διαχείριση ζημιών και οι αντασφαλιστικές συμβάσεις.

- Advertisement -

στην Έλενα Ερμείδου

  • Πώς βλέπετε την πορεία του κλάδου αυτοκινήτου;

 Το 2018 συνεχίστηκε η μείωση παραγωγής των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα στην αστική ευθύνη του κλάδου οχημάτων, που κατέγραψε πτώση κατά 1,7%.

- Advertisement -

Αντίθετα, στα χερσαία οχήματα εμφανίζεται μια τάση ανάκαμψης, με δύο συνεχόμενα αυξητικά έτη (2017 και 2018) και αύξηση της τάξης του 8,1% και 5,6%, αντίστοιχα.

Γεγονός πάντως είναι ότι, με εξαίρεση μια οριακή αύξηση κατά το 2017 (0,2%), ο κλάδος οχημάτων παρουσιάζει από το 2011 και μέχρι σήμερα συνεχιζόμενη πτώση, με αποτέλεσμα η αγορά να έχει απολέσει το 50,47% της παραγωγής της. Παράλληλα, από το 2012 και μετά παρατηρούμε σταδιακή αύξηση της συχνότητας των ζημιών.

Μελετώντας, λοιπόν, τους αριθμούς, δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε θετική την πορεία του κλάδου. Από την άλλη, θεωρούμε ότι τα περιθώρια περαιτέρω ύφεσης της αγοράς έχουν εξαντληθεί και αναμένουμε οριακή ανάπτυξη το επόμενο διάστημα.

  • Πιστεύετε ότι θα αλλάξει ο τρόπος που γίνονται οι ασφαλίσεις αυτές; Ποιος είναι ο ρόλος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης;

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η ταχύτητα διακίνησης των πληροφοριών χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Οι νέες καταναλωτικές συνήθειες, που δίνουν έμφαση στην αμεσότητα και την απλοποίηση, η επιθετική διείσδυση των εναλλακτικών δικτύων πώλησης, αλλά και νέες τεχνολογίες, όπως π.χ. η τηλεματική, αλλάζουν τα δεδομένα στην ασφάλιση οχημάτων, και όχι μόνο.

Δημιουργούνται, λοιπόν, προκλήσεις για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, αλλά δημιουργούνται και ευκαιρίες. Τουλάχιστον αυτό πρεσβεύουμε εμείς στην Υδρόγειο Ασφαλιστική, όπως και ότι σ’ αυτήν τη νέα εποχή της ψηφιοποίησης και της καταναλωτικής υπερπληροφόρησης, ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή καθίσταται ακόμη πιο επίκαιρος.

Με νέα «εργαλεία», αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας, ο επαγγελματίας της ασφάλισης καλείται σήμερα να αναδείξει ακόμη περισσότερο τον συμβουλευτικό του ρόλο, παρέχοντας υπεύθυνη και εμπεριστατωμένη ασφαλιστική ενημέρωση, προτείνοντας κατάλληλες ασφαλιστικές λύσεις αλλά και προστιθέμενης αξίας after-sales υπηρεσίες.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος: μπορεί μια ιστοσελίδα να μας ενημερώσει για τυχόν παροχές που το «κλικ» μας δεν συμπεριέλαβε, γιατί δεν τις προσέξαμε ή γιατί θεωρήσαμε ότι δεν τις χρειαζόμαστε, αφήνοντας, για παράδειγμα, το όχημά μας χωρίς νομική προστασία;

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε τον άνθρωπο-ασφαλιστή, που θα μας εξηγήσει τη διαφορά στην κάλυψη Νομική Προστασία από την κάλυψη Νομικές Συμβουλές.

Η χαρτογράφηση εξάλλου των καταναλωτικών συνηθειών της νέας γενιάς επιβεβαιώνει αυτήν την τάση. Μετά, δηλαδή, τους “millennials”, οι οποίοι θεωρούνται οι πλέον παραδοσιακοί αγοραστές του Διαδικτύου, έχουμε τη γενιά “Z”, αυτή των σημερινών εφήβων και μελλοντικών καταναλωτών.

Οι έρευνες, λοιπόν, δείχνουν ότι παρότι αυτοί χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο στο 80% των λειτουργιών και της καθημερινότητάς τους, ταυτόχρονα όμως διαμορφώνουν και την τάση της πολυτέλειας, η οποία εκφράζεται ως η επιλογή του ανθρώπινου παράγοντα ή του επαγγελματία για αγορές, αρκεί εκείνος να λειτουργεί ως σύμβουλος.

  • Τι όγκους παραγωγής κάνατε μέσα στο 2018;

 Η Υδρόγειος Ασφαλιστική κατέγραψε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης στην ασφαλιστική αγορά: -14,3 % αύξηση στα συνολικά μικτά ασφάλιστρα. Η αύξηση στον κλάδο οχημάτων ήταν της τάξης του 13%.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι η χρονιά έκλεισε για την εταιρεία μας με κερδοφορία που θα ξεπεράσει τα 6,5 εκατ. ευρώ, αλλά και με σημαντική ενίσχυση όλων των βασικών οικονομικών μεγεθών μας.

  • Είναι ζημιογόνος ή κερδοφόρος ο κλάδος για εσάς;

Η κερδοφορία του κλάδου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με σημαντικότερο αυτόν που αφορά το ύψος του ασφαλίστρου. Η δομή των αντασφαλιστικών συμβάσεων, η διαχείριση των ζημιών, τα αποθέματα ζημιών και η εξέλιξή τους αποτελούν επίσης καθοριστικούς παράγοντες.

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική διαθέτει βαθιά τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των ζημιών καθώς και επαρκή αποθέματα ζημιών. Αυτά, σε συνδυασμό με την τιμολογιακή μας πολιτική, η οποία δεν έχει ακολουθήσει τις τάσεις των υπέρμετρων μειώσεων της αγοράς και στηρίζεται σε βαθιά ανάλυση των δεδομένων της αγοράς αλλά και της εξαιρετικής στατιστικής βάσης που διαθέτουμε, καθιστούν τον κλάδο κερδοφόρο για εμάς.

  • Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια αυτοκινήτου και ποιο θα ήταν για εσάς το βασικό κριτήριο;

Θεωρούμε ότι η αγορά έχει πιάσει προ καιρού τα χαμηλά της και η τιμολόγηση του κλάδου είναι οριακή, σε βαθμό που να απαιτεί διόρθωση. Η αύξηση της συχνότητας και του μέσου κόστους ζημιάς στον κλάδο το επιβάλλουν.

Το πιο σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο του ανταγωνισμού, που βασίζεται αποκλειστικά στο φθηνό ασφάλιστρο και τη διαρκή μείωση τιμών. Αυτό πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα του συνόλου της αγοράς και για λόγους αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

  •  Νέα προγράμματα χρειάζονται;

Η αγορά πρέπει να επανέλθει σε προγράμματα που δίνουν προστιθέμενη αξία στον πελάτη και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών. Απόρροια της οικονομικής κρίσης και της συρρίκνωσης του κλάδου μας ήταν και η προώθηση απλοποιημένων προϊόντων που καλύπτουν μόνο το υποχρεωτικό σκέλος της ασφάλισης.

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική δεν ακολούθησε αυτήν την τάση και αναβάθμισε τα ήδη πλούσια σε καλύψεις προϊόντα της. Η ανάπτυξή μας επιβεβαίωσε τη στρατηγική μας, η οποία στηρίζεται και στην ικανοποίηση των πελατών μας από το ευρύ φάσμα καλύψεων που προσφέρουν τα προγράμματά μας.

Η αγορά χρειάζεται, επίσης, σε κάθε περίπτωση, νέα προγράμματα, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής. Χαρακτηριστικά αναφέρω την ηλεκτροκίνηση αλλά και προγράμματα που στηρίζονται σε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του οχήματος και του οδηγού.

Ευχή μας, αλλά και μέλημά μας, είναι να οδηγήσουμε τον κλάδο σε σωστές και σύγχρονες βάσεις, ξεφεύγοντας από το κριτήριο αποκλειστικά και μόνο της τιμής.

Aναδημοσίευση από το Insurance World

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέο τεύχος του περιοδικού VOICE της Υδρογείου Ασφαλιστικής – Με το βλέμμα στην καινοτομία και τη συνεργασία

Το νέο τεύχος του εταιρικού περιοδικού VOICE της Υδρογείου Ασφαλιστικής κυκλοφόρησε, παρουσιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις

Ποιο μέρος της δουλειάς θα «παραχωρήσει» ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής στην ΤΝ

Ο Δ. Γαβαλάκης μάς καλεί να απελευθερώσουμε χρόνο και να επενδύσουμε περισσότερο εκεί όπου ο άνθρωπος εξακολουθεί να έχει πραγματική αξία

ΕΑΔΕ: Συνάντηση εργασίας με τη Βουλευτή ΠΑΣΟΚ ΒΤ Αθηνών και Υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας Μ. Αποστολάκη

Συζητήθηκαν θέματα της ιδιωτικής ασφάλισης και της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, με γνώμονα την υγιή ανάπτυξη του κλάδου

Η ΕΑΔΕ επανέρχεται στο ζήτημα του δικαιώματος συμβολαίου με αφορμή νέα Εγκύκλιο της Generali

Η Ένωση κάνει λόγο για πρακτικές που δημιουργούν ιδιαίτερα ανησυχητικό προηγούμενο για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ – REINSURANCE: Η «ασφάλιση» της ασφαλιστικής

Ένα εργοστάσιο αξίας 300 εκατ. ευρώ, μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα ή ένα χαρτοφυλάκιο με χιλιάδες ακίνητα μπορεί να είναι ασφαλισμένο

Λεξικό Ασφαλιστικής Αγοράς: Το Insurance World εξηγεί την ασφαλιστική αγορά, λέξη προς λέξη!

Το Insurance World παρουσιάζει μια νέα σειρά 10 διαδοχικών άρθρων που αποκωδικοποιεί τη γλώσσα της ασφαλιστικής αγοράς και εξηγεί

Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασάτενα, Hellas Direct: «Στις αποζημιώσεις η τεχνολογία επιταχύνει, αλλά ο άνθρωπος παραμένει αναντικατάστατος»

Η ασφάλιση δοκιμάζεται πραγματικά τη στιγμή της ζημιάς. Όταν ένα ατύχημα συμβαίνει, όταν ο ασφαλισμένος βρίσκεται σε πανικό και αναζητά απαντήσεις...

Νέα υπενθύμιση για τα ανασφάλιστα οχήματα από το Επικουρικό Κεφάλαιο

Στο ζήτημα της ασφάλισης των οχημάτων και των συνεπειών που δημιουργεί η κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων επανέρχεται το Επικουρικό Κεφάλαιο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Allianz Olympic Day 2026: Στις 1 Οκτωβρίου η ετήσια διοργάνωση της Allianz Ελλάδος

Στις 1 Οκτωβρίου 2026, στο Αθλητικό Κέντρο Δαΐς στο Μαρούσι, θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο Allianz Olympic Day 2026, που διοργανώνει η Allianz Ελλάδος.

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου ο 3ος Αγώνας Δρόμου “E.E.A. ATHENS RUN”

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών διοργανώνει για τρίτη χρονιά τον Αγώνα Δρόμου “EEA ATHENS RUN“, προσκαλώντας επαγγελματίες – επιχειρηματίες μέλη του Επιμελητηρίου

Στο Ε.Ε.Α. τη Δευτέρα 28/9 ο Πρόεδρος της ΕΛΑΣ Αλέξης Τσίπρας

Με στόχο να θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προτάσεις των επαγγελματιών

Μέσω IRIS Payments 7 στις 10 άμεσες πληρωμές στην Ελλάδα το 2025

Περίπου 126,4 εκατ. συναλλαγές, αξίας 10,9 δισ € συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των ενδοτραπεζικών (on-us), πραγματοποιήθηκαν μέσω IRIS Payments

The Fraud Games 2026: Αντίστροφη μέτρηση για το Ετήσιο Συνέδριο του ACFE Greece που το στηρίζουν 10 θεσμικοί φορείς και κορυφαίες επιχειρήσεις

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2026, στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, το μοναδικό Ολυμπιακό μουσείο της πρωτεύουσας, στο Golden Hall, το Ινστιτούτο κατά της Απάτης (ACFE Greece) ανοίγει τις πύλες του Ετήσιου Συνεδρίου του