back to top
24.5 C
Athens
Τετάρτη 17 Ιουνίου 2026

Σ. Αίσωπος, Υδρόγειος: Αλλάζουν όλα με το αυτοκίνητο

Αλλάζουν τα δεδομένα στην ασφάλιση αυτοκινήτου διαβεβαιώνει στο iw o κ. Σεραφείμ Αίσωπος, διευθυντής Ανάληψης Κινδύνων στην Υδρόγειο Ασφαλιστική. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προκλήσεις στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, αλλά ταυτόχρονα και ευκαιρίες. Όπως τονίζει, η αγορά πρέπει να επανέλθει σε προγράμματα που δίνουν προστιθέμενη αξία και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών.

Μιλώντας για την κερδοφορία του κλάδου, εξηγεί ότι αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι τα αποθέματα ζημιών και η εξέλιξή τους, η διαχείριση ζημιών και οι αντασφαλιστικές συμβάσεις.

- Advertisement -

στην Έλενα Ερμείδου

  • Πώς βλέπετε την πορεία του κλάδου αυτοκινήτου;

 Το 2018 συνεχίστηκε η μείωση παραγωγής των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα στην αστική ευθύνη του κλάδου οχημάτων, που κατέγραψε πτώση κατά 1,7%.

- Advertisement -

Αντίθετα, στα χερσαία οχήματα εμφανίζεται μια τάση ανάκαμψης, με δύο συνεχόμενα αυξητικά έτη (2017 και 2018) και αύξηση της τάξης του 8,1% και 5,6%, αντίστοιχα.

Γεγονός πάντως είναι ότι, με εξαίρεση μια οριακή αύξηση κατά το 2017 (0,2%), ο κλάδος οχημάτων παρουσιάζει από το 2011 και μέχρι σήμερα συνεχιζόμενη πτώση, με αποτέλεσμα η αγορά να έχει απολέσει το 50,47% της παραγωγής της. Παράλληλα, από το 2012 και μετά παρατηρούμε σταδιακή αύξηση της συχνότητας των ζημιών.

Μελετώντας, λοιπόν, τους αριθμούς, δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε θετική την πορεία του κλάδου. Από την άλλη, θεωρούμε ότι τα περιθώρια περαιτέρω ύφεσης της αγοράς έχουν εξαντληθεί και αναμένουμε οριακή ανάπτυξη το επόμενο διάστημα.

  • Πιστεύετε ότι θα αλλάξει ο τρόπος που γίνονται οι ασφαλίσεις αυτές; Ποιος είναι ο ρόλος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης;

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η ταχύτητα διακίνησης των πληροφοριών χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Οι νέες καταναλωτικές συνήθειες, που δίνουν έμφαση στην αμεσότητα και την απλοποίηση, η επιθετική διείσδυση των εναλλακτικών δικτύων πώλησης, αλλά και νέες τεχνολογίες, όπως π.χ. η τηλεματική, αλλάζουν τα δεδομένα στην ασφάλιση οχημάτων, και όχι μόνο.

Δημιουργούνται, λοιπόν, προκλήσεις για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, αλλά δημιουργούνται και ευκαιρίες. Τουλάχιστον αυτό πρεσβεύουμε εμείς στην Υδρόγειο Ασφαλιστική, όπως και ότι σ’ αυτήν τη νέα εποχή της ψηφιοποίησης και της καταναλωτικής υπερπληροφόρησης, ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή καθίσταται ακόμη πιο επίκαιρος.

Με νέα «εργαλεία», αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας, ο επαγγελματίας της ασφάλισης καλείται σήμερα να αναδείξει ακόμη περισσότερο τον συμβουλευτικό του ρόλο, παρέχοντας υπεύθυνη και εμπεριστατωμένη ασφαλιστική ενημέρωση, προτείνοντας κατάλληλες ασφαλιστικές λύσεις αλλά και προστιθέμενης αξίας after-sales υπηρεσίες.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος: μπορεί μια ιστοσελίδα να μας ενημερώσει για τυχόν παροχές που το «κλικ» μας δεν συμπεριέλαβε, γιατί δεν τις προσέξαμε ή γιατί θεωρήσαμε ότι δεν τις χρειαζόμαστε, αφήνοντας, για παράδειγμα, το όχημά μας χωρίς νομική προστασία;

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε τον άνθρωπο-ασφαλιστή, που θα μας εξηγήσει τη διαφορά στην κάλυψη Νομική Προστασία από την κάλυψη Νομικές Συμβουλές.

Η χαρτογράφηση εξάλλου των καταναλωτικών συνηθειών της νέας γενιάς επιβεβαιώνει αυτήν την τάση. Μετά, δηλαδή, τους “millennials”, οι οποίοι θεωρούνται οι πλέον παραδοσιακοί αγοραστές του Διαδικτύου, έχουμε τη γενιά “Z”, αυτή των σημερινών εφήβων και μελλοντικών καταναλωτών.

Οι έρευνες, λοιπόν, δείχνουν ότι παρότι αυτοί χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο στο 80% των λειτουργιών και της καθημερινότητάς τους, ταυτόχρονα όμως διαμορφώνουν και την τάση της πολυτέλειας, η οποία εκφράζεται ως η επιλογή του ανθρώπινου παράγοντα ή του επαγγελματία για αγορές, αρκεί εκείνος να λειτουργεί ως σύμβουλος.

  • Τι όγκους παραγωγής κάνατε μέσα στο 2018;

 Η Υδρόγειος Ασφαλιστική κατέγραψε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης στην ασφαλιστική αγορά: -14,3 % αύξηση στα συνολικά μικτά ασφάλιστρα. Η αύξηση στον κλάδο οχημάτων ήταν της τάξης του 13%.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι η χρονιά έκλεισε για την εταιρεία μας με κερδοφορία που θα ξεπεράσει τα 6,5 εκατ. ευρώ, αλλά και με σημαντική ενίσχυση όλων των βασικών οικονομικών μεγεθών μας.

  • Είναι ζημιογόνος ή κερδοφόρος ο κλάδος για εσάς;

Η κερδοφορία του κλάδου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με σημαντικότερο αυτόν που αφορά το ύψος του ασφαλίστρου. Η δομή των αντασφαλιστικών συμβάσεων, η διαχείριση των ζημιών, τα αποθέματα ζημιών και η εξέλιξή τους αποτελούν επίσης καθοριστικούς παράγοντες.

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική διαθέτει βαθιά τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των ζημιών καθώς και επαρκή αποθέματα ζημιών. Αυτά, σε συνδυασμό με την τιμολογιακή μας πολιτική, η οποία δεν έχει ακολουθήσει τις τάσεις των υπέρμετρων μειώσεων της αγοράς και στηρίζεται σε βαθιά ανάλυση των δεδομένων της αγοράς αλλά και της εξαιρετικής στατιστικής βάσης που διαθέτουμε, καθιστούν τον κλάδο κερδοφόρο για εμάς.

  • Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια αυτοκινήτου και ποιο θα ήταν για εσάς το βασικό κριτήριο;

Θεωρούμε ότι η αγορά έχει πιάσει προ καιρού τα χαμηλά της και η τιμολόγηση του κλάδου είναι οριακή, σε βαθμό που να απαιτεί διόρθωση. Η αύξηση της συχνότητας και του μέσου κόστους ζημιάς στον κλάδο το επιβάλλουν.

Το πιο σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο του ανταγωνισμού, που βασίζεται αποκλειστικά στο φθηνό ασφάλιστρο και τη διαρκή μείωση τιμών. Αυτό πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα του συνόλου της αγοράς και για λόγους αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

  •  Νέα προγράμματα χρειάζονται;

Η αγορά πρέπει να επανέλθει σε προγράμματα που δίνουν προστιθέμενη αξία στον πελάτη και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών. Απόρροια της οικονομικής κρίσης και της συρρίκνωσης του κλάδου μας ήταν και η προώθηση απλοποιημένων προϊόντων που καλύπτουν μόνο το υποχρεωτικό σκέλος της ασφάλισης.

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική δεν ακολούθησε αυτήν την τάση και αναβάθμισε τα ήδη πλούσια σε καλύψεις προϊόντα της. Η ανάπτυξή μας επιβεβαίωσε τη στρατηγική μας, η οποία στηρίζεται και στην ικανοποίηση των πελατών μας από το ευρύ φάσμα καλύψεων που προσφέρουν τα προγράμματά μας.

Η αγορά χρειάζεται, επίσης, σε κάθε περίπτωση, νέα προγράμματα, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής. Χαρακτηριστικά αναφέρω την ηλεκτροκίνηση αλλά και προγράμματα που στηρίζονται σε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του οχήματος και του οδηγού.

Ευχή μας, αλλά και μέλημά μας, είναι να οδηγήσουμε τον κλάδο σε σωστές και σύγχρονες βάσεις, ξεφεύγοντας από το κριτήριο αποκλειστικά και μόνο της τιμής.

Aναδημοσίευση από το Insurance World

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δωρεάν διήμερο webinar ΕΕΑ-ΕΙΑΣ: «Θεσμικές υποχρεώσεις των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έναντι των πελατών τους»

Ακόμα μια υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική δράση, αφιερωμένη σε ένα κρίσιμο θέμα για τη σύγχρονη ασφαλιστική διαμεσολάβηση, στις 22 και 24/6

Δυναμικό μήνυμα για την επόμενη ημέρα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης από τον ΠΣΑΣ

Επίκαιρη εκδήλωση με θέμα «Το επάγγελμά μας: Μία προβολή στο μέλλον» διοργάνωσε ο ΠΣΑΣ την Τετάρτη 10/6 στο Μουσείο «Ελλάδα σε Μικρογραφία»

Το σημαντικότατο μήνυμα του μήνα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Τι και ποιους αφορούν οι ενισχύσεις του «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» – Δηλώσεις Δ. Γαβαλάκη στο «IW»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Νίκη Κεραμέως κεντρική ομιλήτρια στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

To #ocin26 θα πραγματοποιηθεί στις 18/6 στο Divani Apollon Palace & Thalasso, με παράλληλη μετάδοση από το LiveOn Events+

Εθνική Ασφαλιστική: 135 χρόνια ιστορίας και ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης

Η επετειακή βραδιά αποτέλεσε ευκαιρία τόσο για απολογισμό της ιστορικής διαδρομής της εταιρείας όσο και για την ανάδειξη των προτεραιοτήτων της επόμενης ημέρας

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική ενισχύει τον Κλάδο Ζημιών Αυτοκινήτου με δύο νέα, δυναμικά στελέχη

Ο Λ. Πραγκαστής αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή Ζημιών του Κλάδου Αυτοκινήτου, έχοντας ως Αναπληρώτρια την Αν. Μιχαηλίδη

Μακελειό με τις πτωχεύσεις το 2026, ανεβαίνει το ρίσκο, σύμφωνα με νέα μελέτη της Coface

Οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για το 2026 – Τα υψηλά επιτόκια επιδεινώνουν την κατάσταση

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ήρα, Αφροδίτη, Μπρουνχίλντε, Μελουζίνα μαζί σε ένα πρόσωπο, ποια ασφαλιστική είναι;

Εκεί που όλα γύρω τους αφηνιάζουν, κάποιες ασφαλιστικές είναι έτοιμες να σώσουν την κατάσταση. Θα τα καταφέρουν; διερωτάται ο Ανασφάλιστος

Eurolife FFH: Ξεκινά ο 15ος κύκλος του Advanced Program in Management for Insurance Executives

Η εταιρεία συνεχίζει δυναμικά την υλοποίηση του προγράμματος και το 2026, επενδύοντας με συνέπεια στην ενδυνάμωση των συνεργατών της

Διπλή παρέμβαση της ΕΑΔΕ στον δημόσιο διάλογο για τους κλιματικούς κινδύνους και την ασφάλιση υγείας

Στο NatCat Summit 2026 και στην ΕΡΤ, με έμφαση στην πρόληψη, στη διαφάνεια και στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων

Η Νίκη Κεραμέως κεντρική ομιλήτρια στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

To #ocin26 θα πραγματοποιηθεί στις 18/6 στο Divani Apollon Palace & Thalasso, με παράλληλη μετάδοση από το LiveOn Events+

Ολοκληρωμένες ασφαλιστικές λύσεις Magenta Insurance, τώρα και για υγεία, ζωή, ταξίδια, επιχειρήσεις

Το COSMOTE Insurance εξελίσσεται σε Magenta Insurance, ενώ για πρώτη φορά προσφέρει ραντεβού με εξειδικευμένους ασφαλιστές