back to top
14.8 C
Athens
Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2026

Σ. Αίσωπος, Υδρόγειος: Αλλάζουν όλα με το αυτοκίνητο

Αλλάζουν τα δεδομένα στην ασφάλιση αυτοκινήτου διαβεβαιώνει στο iw o κ. Σεραφείμ Αίσωπος, διευθυντής Ανάληψης Κινδύνων στην Υδρόγειο Ασφαλιστική. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προκλήσεις στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, αλλά ταυτόχρονα και ευκαιρίες. Όπως τονίζει, η αγορά πρέπει να επανέλθει σε προγράμματα που δίνουν προστιθέμενη αξία και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών.

Μιλώντας για την κερδοφορία του κλάδου, εξηγεί ότι αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι τα αποθέματα ζημιών και η εξέλιξή τους, η διαχείριση ζημιών και οι αντασφαλιστικές συμβάσεις.

- Advertisement -

στην Έλενα Ερμείδου

  • Πώς βλέπετε την πορεία του κλάδου αυτοκινήτου;

 Το 2018 συνεχίστηκε η μείωση παραγωγής των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα στην αστική ευθύνη του κλάδου οχημάτων, που κατέγραψε πτώση κατά 1,7%.

- Advertisement -

Αντίθετα, στα χερσαία οχήματα εμφανίζεται μια τάση ανάκαμψης, με δύο συνεχόμενα αυξητικά έτη (2017 και 2018) και αύξηση της τάξης του 8,1% και 5,6%, αντίστοιχα.

Γεγονός πάντως είναι ότι, με εξαίρεση μια οριακή αύξηση κατά το 2017 (0,2%), ο κλάδος οχημάτων παρουσιάζει από το 2011 και μέχρι σήμερα συνεχιζόμενη πτώση, με αποτέλεσμα η αγορά να έχει απολέσει το 50,47% της παραγωγής της. Παράλληλα, από το 2012 και μετά παρατηρούμε σταδιακή αύξηση της συχνότητας των ζημιών.

Μελετώντας, λοιπόν, τους αριθμούς, δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε θετική την πορεία του κλάδου. Από την άλλη, θεωρούμε ότι τα περιθώρια περαιτέρω ύφεσης της αγοράς έχουν εξαντληθεί και αναμένουμε οριακή ανάπτυξη το επόμενο διάστημα.

  • Πιστεύετε ότι θα αλλάξει ο τρόπος που γίνονται οι ασφαλίσεις αυτές; Ποιος είναι ο ρόλος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης;

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η ταχύτητα διακίνησης των πληροφοριών χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Οι νέες καταναλωτικές συνήθειες, που δίνουν έμφαση στην αμεσότητα και την απλοποίηση, η επιθετική διείσδυση των εναλλακτικών δικτύων πώλησης, αλλά και νέες τεχνολογίες, όπως π.χ. η τηλεματική, αλλάζουν τα δεδομένα στην ασφάλιση οχημάτων, και όχι μόνο.

Δημιουργούνται, λοιπόν, προκλήσεις για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, αλλά δημιουργούνται και ευκαιρίες. Τουλάχιστον αυτό πρεσβεύουμε εμείς στην Υδρόγειο Ασφαλιστική, όπως και ότι σ’ αυτήν τη νέα εποχή της ψηφιοποίησης και της καταναλωτικής υπερπληροφόρησης, ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή καθίσταται ακόμη πιο επίκαιρος.

Με νέα «εργαλεία», αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας, ο επαγγελματίας της ασφάλισης καλείται σήμερα να αναδείξει ακόμη περισσότερο τον συμβουλευτικό του ρόλο, παρέχοντας υπεύθυνη και εμπεριστατωμένη ασφαλιστική ενημέρωση, προτείνοντας κατάλληλες ασφαλιστικές λύσεις αλλά και προστιθέμενης αξίας after-sales υπηρεσίες.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος: μπορεί μια ιστοσελίδα να μας ενημερώσει για τυχόν παροχές που το «κλικ» μας δεν συμπεριέλαβε, γιατί δεν τις προσέξαμε ή γιατί θεωρήσαμε ότι δεν τις χρειαζόμαστε, αφήνοντας, για παράδειγμα, το όχημά μας χωρίς νομική προστασία;

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε τον άνθρωπο-ασφαλιστή, που θα μας εξηγήσει τη διαφορά στην κάλυψη Νομική Προστασία από την κάλυψη Νομικές Συμβουλές.

Η χαρτογράφηση εξάλλου των καταναλωτικών συνηθειών της νέας γενιάς επιβεβαιώνει αυτήν την τάση. Μετά, δηλαδή, τους “millennials”, οι οποίοι θεωρούνται οι πλέον παραδοσιακοί αγοραστές του Διαδικτύου, έχουμε τη γενιά “Z”, αυτή των σημερινών εφήβων και μελλοντικών καταναλωτών.

Οι έρευνες, λοιπόν, δείχνουν ότι παρότι αυτοί χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο στο 80% των λειτουργιών και της καθημερινότητάς τους, ταυτόχρονα όμως διαμορφώνουν και την τάση της πολυτέλειας, η οποία εκφράζεται ως η επιλογή του ανθρώπινου παράγοντα ή του επαγγελματία για αγορές, αρκεί εκείνος να λειτουργεί ως σύμβουλος.

  • Τι όγκους παραγωγής κάνατε μέσα στο 2018;

 Η Υδρόγειος Ασφαλιστική κατέγραψε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης στην ασφαλιστική αγορά: -14,3 % αύξηση στα συνολικά μικτά ασφάλιστρα. Η αύξηση στον κλάδο οχημάτων ήταν της τάξης του 13%.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι η χρονιά έκλεισε για την εταιρεία μας με κερδοφορία που θα ξεπεράσει τα 6,5 εκατ. ευρώ, αλλά και με σημαντική ενίσχυση όλων των βασικών οικονομικών μεγεθών μας.

  • Είναι ζημιογόνος ή κερδοφόρος ο κλάδος για εσάς;

Η κερδοφορία του κλάδου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με σημαντικότερο αυτόν που αφορά το ύψος του ασφαλίστρου. Η δομή των αντασφαλιστικών συμβάσεων, η διαχείριση των ζημιών, τα αποθέματα ζημιών και η εξέλιξή τους αποτελούν επίσης καθοριστικούς παράγοντες.

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική διαθέτει βαθιά τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των ζημιών καθώς και επαρκή αποθέματα ζημιών. Αυτά, σε συνδυασμό με την τιμολογιακή μας πολιτική, η οποία δεν έχει ακολουθήσει τις τάσεις των υπέρμετρων μειώσεων της αγοράς και στηρίζεται σε βαθιά ανάλυση των δεδομένων της αγοράς αλλά και της εξαιρετικής στατιστικής βάσης που διαθέτουμε, καθιστούν τον κλάδο κερδοφόρο για εμάς.

  • Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια αυτοκινήτου και ποιο θα ήταν για εσάς το βασικό κριτήριο;

Θεωρούμε ότι η αγορά έχει πιάσει προ καιρού τα χαμηλά της και η τιμολόγηση του κλάδου είναι οριακή, σε βαθμό που να απαιτεί διόρθωση. Η αύξηση της συχνότητας και του μέσου κόστους ζημιάς στον κλάδο το επιβάλλουν.

Το πιο σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο του ανταγωνισμού, που βασίζεται αποκλειστικά στο φθηνό ασφάλιστρο και τη διαρκή μείωση τιμών. Αυτό πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα του συνόλου της αγοράς και για λόγους αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

  •  Νέα προγράμματα χρειάζονται;

Η αγορά πρέπει να επανέλθει σε προγράμματα που δίνουν προστιθέμενη αξία στον πελάτη και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών. Απόρροια της οικονομικής κρίσης και της συρρίκνωσης του κλάδου μας ήταν και η προώθηση απλοποιημένων προϊόντων που καλύπτουν μόνο το υποχρεωτικό σκέλος της ασφάλισης.

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική δεν ακολούθησε αυτήν την τάση και αναβάθμισε τα ήδη πλούσια σε καλύψεις προϊόντα της. Η ανάπτυξή μας επιβεβαίωσε τη στρατηγική μας, η οποία στηρίζεται και στην ικανοποίηση των πελατών μας από το ευρύ φάσμα καλύψεων που προσφέρουν τα προγράμματά μας.

Η αγορά χρειάζεται, επίσης, σε κάθε περίπτωση, νέα προγράμματα, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής. Χαρακτηριστικά αναφέρω την ηλεκτροκίνηση αλλά και προγράμματα που στηρίζονται σε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του οχήματος και του οδηγού.

Ευχή μας, αλλά και μέλημά μας, είναι να οδηγήσουμε τον κλάδο σε σωστές και σύγχρονες βάσεις, ξεφεύγοντας από το κριτήριο αποκλειστικά και μόνο της τιμής.

Aναδημοσίευση από το Insurance World

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ευριπίδης Παναγιωτίδης: «Το γραφείο μας είναι για τα δύσκολα»

Ο επικεφαλής του Πρακτορείου «Ασφάλειες Παναγιωτίδης» μιλά μεταξύ άλλων για την πορεία του και τα οφέλη μιας τεχνογνωσίας που βασίζεται στη διεθνή εμπειρία

Ι. Βοτσαρίδης: Οι τρεις στόχοι της Interlife – Τι αναφέρει για το κόστος υγείας

Κατά τον CEO της ασφαλιστικής, οι αυξημένοι κίνδυνοι δημιουργούν χώρο για ανάπτυξη σε εταιρείες με σωστό underwriting και σαφείς στρατηγικές

Από την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» στην πράσινη ασφάλιση: Ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς

Η διπλή πρόκληση για την εγχώρια αγορά και τα οφέλη που κομίζει η «Green Line» της Interamerican σε πελάτες και συνεργάτες

Η αξία της ισχυρής φωνής του ΣΠΑΤΕ στην εποχή των αλλαγών

Καθώς οι απαιτήσεις της αγοράς και οι προσδοκίες των πελατών μεταβάλλονται, οι συλλογικοί φορείς μπορούν να λειτουργήσουν ως πυλώνας στρατηγικής στήριξης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τι θα διαβάσετε στο νέο τεύχος του Insurance World

Κεντρικό θέμα, η αποκλειστική συνέντευξη της Τερέζας Σκαρλάτου, CEO της Allianz Trade στην Ελλάδα

Ανεμοστρόβιλος ισοπέδωσε πτηνοτροφική μονάδα στην Ήπειρο – Τι μας διδάσκει η καταστροφή

Οι απώλειες φανερώνουν τα κενά στον τρόπο που η κοινωνία μετράει και προστατεύει την αγροτική παραγωγή

Κλιματικός κίνδυνος και αγροτική ασφάλιση: Τι αλλάζει με το σχέδιο νόμου «Ενεργή Μάχη»

Η φιλοσοφία του μετατοπίζει το βάρος από την εκ των υστέρων αποζημίωση στη διαχείριση και στον περιορισμό του κινδύνου

Η τηλεργασία κάλυψε ανάγκες, αλλά η φυσική παρουσία στο γραφείο παραμένει αναντικατάστατη

Ο Γ. Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Artion ΑΕ, αναδεικνύει δεξιότητες που η τηλεργασία δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Θεμιστοκλέους: Στόχος μας η ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Ο υφυπουργός έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέσα στους επόμενους μήνες

Έρχονται αυξήσεις μισθών το 2026

Η συμφωνία κυβέρνησης-κοινωνικών εταίρων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αυξήσεις αποδοχών τους επόμενους μήνες

Μια γροθιά οι διαμεσολαβητές για τις μειώσεις προμηθειών στα συμβόλαια Υγείας

Για πρακτικές που «δημιουργούν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και θεσμικής ισορροπίας, σε βάρος χιλιάδων επαγγελματιών» έκανε λόγο ο Γ. Χατζηθεοδοσίου

Εταιρικά Δίκτυα (;) ετησίως ανανεούμενα από το 2026

Πώς θα ήταν η επόμενη ημέρα της ασφαλιστικής αγοράς αν οι άνθρωποι των γερών Δικτύων χάσουν την εμπιστοσύνη τους κι αρχίσουν να ψάχνονται;

Τι θα διαβάσετε στο νέο τεύχος του Insurance World

Κεντρικό θέμα, η αποκλειστική συνέντευξη της Τερέζας Σκαρλάτου, CEO της Allianz Trade στην Ελλάδα