Η ΑΧΑ συνεισφέρει στο ειδικό ταμείο για την Notre Dame

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος ΑΧΑ θα συνεισφέρει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Notre Dame, κινητοποιώντας –μέχρι στιγμής- 10 εκατ. ευρώ για την εκστρατεία χρηματοδότησης που ξεκίνησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της AXA, η εταιρεία έχει μακρά παράδοση φιλανθρωπικής στήριξης της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας. Πέραν του χρηματικού ποσού που θα εισφέρει, η ΑΧΑ θα συνεχίσει να εργάζεται το αμέσως επόμενο διάστημα με τους εργαζομένους, τους πελάτες και τους συνεργάτες της για να αξιοποιήσει στο βέλτιστο βαθμό την τεχνογνωσία της, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των κινδύνων που απειλούν τα μνημεία της χώρας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΧΑ παρείχε κάλυψη αστικής ευθύνης στις εργολαβικές εταιρείες Europe Echafaudage και Le Bras Frères που είχαν αναλάβει την ανακαίνιση της Notre Dame, ενώ είχε ασφαλίσει ορισμένα από τα έργα τέχνης που φιλοξενούνταν στο εσωτερικό του ναού. Στη σχετική δήλωσή της η ΑΧΑ αναφέρει ότι «Η αιτία της πυρκαγιάς διερευνάται και οι ομάδες μας συνεργάζονται με τις κρατικές υπηρεσίες για να βοηθήσουν στη διαδικασία».

Όσον αφορά στο ερώτημα των….πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι το ποιος θα πληρώσει την επιχείρηση ανοικοδόμησης, πηγές του ασφαλιστικού κλάδου αναφέρουν ότι το γαλλικό κράτος θα επωμιστεί το κόστος, προσθέτοντας ότι ίσως να χρειαστούν χρόνια για να φανεί το κόστος του –πολυετούς- project.

“Η ευθύνη ανήκει στο Γαλλικό Δημόσιο και τους εθελοντές δωρητές», δήλωσε στο Reuters ο Robert Read, επικεφαλής του κλάδου έργων τέχνης και ιδιωτών πωλητών της Hiscox Ltd, εκτιμώντας ότι οι δαπάνες είναι συγκρίσιμες με αυτές που θα απαιτούνταν για την ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου του βρετανικού κοινοβουλίου, το ύψος των οποίων έχει υπολογιστεί στα 8 δις. δολ.

Ηδη εξέχοντα στελέχη της επιχειρηματικής ελίτ της Γαλλίας όπως οι επικεφαλής των ομίλων LVMH και Kering, Bernard Arnault και Francois Pinault, εξήγγειλαν δωρεές 200 και 100 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στην καμπάνια του Μακρόν. Στο σχετικό ταμείο έχουν ήδη συγκεντρωθεί 800 εκατ. ευρώ.

Η Swiss Re σημείωσε ότι έργα τέχνης σε κτίρια όπως ο καθεδρικός ναός των Παρισίων συνήθως δεν ασφαλίζονται επειδή είναι ανεκτίμητης αξίας. Τυχόν έργα τέχνης που ανήκουν σε άλλους και εκτίθενται στο πλαίσιο συμφωνίας δανεισμού, ωστόσο, είναι συνήθως ασφαλισμένα. 

Η Notre Dame ήταν σε διαδικασία ανακαίνισης και ασφαλιστικές πηγές αναφέρουν ότι οι εργολάβοι θα είχαν ασφάλιση αστικής ευθύνης. «Υπό κανονικές συνθήκες, μιλάμε για ένα ποσό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ…Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με το κόστος ανοικοδόμησης του ναού», λέει ο κ. Read της Hiscox. «Εάν κριθεί ότι φέρουν υπαιτιότητα για την πυρκαγιά, τότε η κάλυψή τους θα ενεργοποιηθεί, αλλά δεν θα είναι απεριόριστη και σίγουρα δεν θα φτάσει για την αποκατάσταση των ζημιών στο ναό».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*