back to top
22.7 C
Athens
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2026

Κάνουν τον σταυρό τους μήπως δεν μείνει τίποτα

της Έλενας Ερμείδου

 Οι Έλληνες είναι από τους πιο ανασφάλιστους λαούς στον ανεπτυγμένο κόσμο. Πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στο κράτος που είναι από τις υψηλότερες, αλλά παίρνουν συντάξεις που ανήκουν στις χαμηλότερες, δίνουν αστρονομικά ποσά στην Υγεία από την τσέπη τους, αλλά κάνουν και τον σταυρό τους μήπως δεν τους μείνει τίποτα, χτίζουν σπίτια, αλλά τα αφήνουν στο έλεος των καταστροφών. Το πρόβλημα έχει παγιωθεί, παραμένει δυσεπίλυτο για χρόνια.

- Advertisement -

Ένα μέρος της ευθύνης ανήκει στο κράτος, το οποίο κρατά όλους τους κινδύνους επάνω και δεν τους μεταφέρει σε ιδιώτες. Ένα άλλο μέρος ανήκει στους πολίτες, που αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα και διατηρούν φρούδες ελπίδες. Και, φυσικά, μεγάλο μέρος της ευθύνης αναλογεί και στην αγορά ιδιωτικής ασφάλισης, όχι μόνο γιατί υπήρξαν αφερεγγυότητες, αλλά και γιατί η αγορά δεν ήταν σωστά ρυθμισμένη.

Τα χρόνια πέρασαν, ο κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί, η ασφαλιστική αγορά ρυθμίστηκε και ωριμάζει, γίνεται όλο και πιο φερέγγυα. Τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2012, ξεπερνώντας τα 3,7 δισ. ευρώ. Έχουν γίνει βήματα στην εταιρική διακυβέρνηση αλλά και στην αύξηση της διαφάνειας, στην πορεία προσαρμογής στο πλαίσιο της Solvency II.

- Advertisement -

Η διαφάνεια θα ενισχυθεί περαιτέρω από την προωθούμενη νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα προβλέπει τη δημοσιοποίηση των πολιτικών για την αντιμετώπιση των κινδύνων διατηρησιμότητας, ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής ασφαλιστικών προϊόντων τον βαθμό στον οποίο είναι ο ίδιος εκτεθειμένος σε τέτοιους κινδύνους.

Ο κλάδος είναι ο μεγαλύτερος μακροπρόθεσμος θεσμικός επενδυτής, με επενδύσεις που φτάνουν τα 14,5 δισεκατομμύρια. Όμως, για να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να συναινέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να κατανοήσουν τους ρόλους τους.

Το κράτος δεν μπορεί, πλέον, να επιμένει να διατηρεί το μονοπώλιο των συνταξιοδοτικών παροχών. Δεν μπορεί να επιμένει να κρατά τους κινδύνους των φυσικών καταστροφών, τους κινδύνους της υγείας.

Το κράτος έχει «κλειδώσει» το πρόβλημα και, μαζί του, κρατά δεμένα τα χέρια της ασφαλιστικής αγοράς. Εδώ κρύβεται η λύση. Κι αυτή η λύση δεν πρέπει να είναι «χρωματισμένη».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σχέσεις ασφαλιστικών – ασφαλισμένων: Ο ρόλος της ΔΕΙΑ και του Συνηγόρου του Καταναλωτή

Την Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης έχουν επικαλεστεί αμέτρητες φορές οι ασφαλιστές όταν ισχυρίζονται ότι ορισμένες ενέργειες

Συζητήσεις για νέα ασφαλιστικό σχήματα υπό την καθοδήγηση του Πούτιν

Την ίδρυση νέου μηχανισμού ασφάλισης πρότεινε , ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην 18ο Σύνοδο των BRICS στο Νέο Δελχί που στόχο

Καλοκαίρι με… απρόοπτα: Η ασφάλιση στο επίκεντρο της καλοκαιρινής καθημερινότητας

Η καλοκαιρινή καμπάνια του Insurancemarket υπενθυμίζει ότι απρόβλεπτα περιστατικά μπορεί να προκύψουν ακόμη και στις πιο ανέμελες στιγμές

Ποιες αποζημιώσεις και ενισχύσεις θα λάβουν οι πυρόπληκτοι

Την ανάγκη άμεσης στήριξης των πολιτών που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές υπογράμμισε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ #5 COMBINED RATIO: Ο δείκτης που αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα της ασφάλισης

Μια ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αυξάνει τα ασφάλιστρά της, να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της και να κερδίζει μερίδιο αγοράς.

Ν. Κεχαγιάογλου/Κ2: Πώς θα αυξηθεί η παραγωγή στην Περιουσία

Πολλοί ενδιαφέρονται να ασφαλίσουν τις ιδιόκτητες κατοικίες τους έναντι των ζημιών που δυνητικά προκαλούν οι φυσικές καταστροφές, λίγοι υπογράφουν διευκρινίζει, μιλώντας στo IW.gr o Διευθύνων Σύμβουλος της K2

Γαλλικό μοντέλο ασφάλισης φυσικών καταστροφών: Η εμπειρία της CCR στην Αθήνα

Την τεχνογνωσία της Γαλλίας στη διατήρηση της ασφαλισιμότητας απέναντι σε φυσικές καταστροφές παρουσίασε στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής της Caisse Centrale de Réassurance

Δ. Μαζαράκης: Να απλοποιηθούν οι όροι των συμβολαίων περιουσίας

«Είμαστε χρόνια κολλημένοι στο 2,5%», παρατηρώντας, μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται να απλοποιηθούν οι όροι των συμβολαίων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Από τον «τρόμο» στα ταμεία: Πώς το Halloween εξελίχθηκε σε μια «χρυσή» βιομηχανία δισεκατομμυρίων

Μπορεί οι ρίζες του να βρίσκονται σε αρχαία κελτικά έθιμα, όμως το σύγχρονο Halloween έχει μετατραπεί σε έναν από τους ισχυρότερους εμπορικούς κινητήρες

AIG Greece: Η αστική ευθύνη μιας επιχείρησης δεν σταματά στην είσοδό της

Τον ρόλο της ασφάλισης αστικής ευθύνης στην προστασία των επιχειρήσεων από απαιτήσεις τρίτων αναδεικνύει η AIG Greece, μέσα από ανάρτησή της στο Facebook.

Ο Enrico Nanni αναλαμβάνει καθήκοντα CEO Ευρώπης στη Howden από το 2027

Ο Enrico Nanni αναλαμβάνει καθήκοντα CEO Ευρώπης στη Howden από την 1η Ιανουαρίου 2027, διατηρώντας παράλληλα τον ρόλο του Chief Commercial Officer.

Σε μία συγκυρία πιέσεων, η βιομηχανία ξεχωρίζει ως σταθερός πυλώνας ανάπτυξης για την Ελλάδα

Παρά την αυξημένη αβεβαιότητα, οι πωλήσεις του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, με δυναμική αντίστοιχη της ευρωπαϊκής.

Οι λευκές γραμμές που μειώνουν τα τροχαία

Έρευνα που ξεκίνησε το 1957 στις ΗΠΑ κατέγραψε μείωση 19% στα τροχαία ατυχήματα μετά την τοποθέτηση λευκών γραμμών