back to top
11.6 C
Athens
Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026

Τα οφέλη στη Δημόσια Υγεία από την θεσμοθέτηση των εμβολιασμών στα Φαρμακεία

Τα πλεονεκτήματα που συνοδεύει τη νομοθέτηση της δυνατότητας εκτέλεσης εμβολιασμών από τα Φαρμακεία, περιγράφουν οι επικεφαλής του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο πρόεδρος Απ. Βαλτάς και ο Γ.Γ. Κ. Κούβαρης.

Οι  κ.κ. Βαλτάς και Κούβαρης χαρακτηρίζουν ιστορικής σημασίας τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  του νόμου  4600/9-3-2019 (ΦΕΚ 43 Α), ο οποίος μεταξύ άλλων περιέχει στο άρθρο 160 και την αναγνώριση και την άδεια εκτέλεσης εποχιακών και αντιτετανικών εμβολιασμών από τα Φαρμακεία.

- Advertisement -

Παραθέτει και τους λόγους που αναδεικνύουν τη σημασία της θεσμοθέτησης:

– Για πρώτη φορά  θεσμοθετείται στην Ελλάδα και αναγνωρίζεται από την Πολιτεία η σημασία και  η συμβολή των Φαρμακείων της χώρας ως κέντρων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αυτή τη φορά με έναν πρώτο, αρχικό, σαφή και συγκεκριμένο τρόπο.

- Advertisement -

– Αποτελεί εξέλιξη που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το πνεύμα της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της γρίπης που ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organisation).

Ο Π.Ο.Υ. ήδη από το 2011 έχει εκδόσει και επικαιροποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατευθυντήριες οδηγίες για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις παροχής επαρκών και κατάλληλων φαρμακευτικών υπηρεσιών (W.H.O., Technical Report Series, No. 961, 2011),) στις οποίες, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Φαρμακοποιός πρέπει να ασκεί και τον ρόλο του εμβολιαστή, συμμετέχοντας σε εμβολιαστικά προγράμματα, αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη και συμβάλλοντας με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διασφάλιση της ανοσοποίησης του πληθυσμού.

– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια Υγείας και Τροφίμων προωθεί προτάσεις για την απλοποίηση και τη διεύρυνση ευκαιριών στην εμβολιαστική παροχή, συμπεριλαμβάνοντας και τα Φαρμακεία της κοινότητας, ως δομές αξιοποίησης για τον σκοπό αυτό.

Η Επιτροπή θεωρεί τους φαρμακοποιούς και τους Συλλόγους τους ως ενεργούς παράγοντες και παράγοντες  ενίσχυσης  στη συλλογική προσπάθεια να να διευρυνθεί η πρόσβαση και να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Euporean Commision, Directorate General for Health & Food Safety, 24-4-2018).

– Σε διεθνές επίπεδο, άνω του 20% των Φαρμακείων (Σ.Σ.: περισσότερα από 200.000 Φαρμακεία διεθνώς, ειδικά στις Ανεπτυγμένες χώρες) αξιοποιούνται ως κέντρα εμβολιασμού της κοινότητας, απευθυνόμενα αθροιστικά σε πληθυσμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ατόμων, σε 20 χώρες διεθνώς.

– Οι χώρες εκείνες, στις οποίες διεθνώς επιτρέπεται, αναγνωρίζεται και στηρίζεται θεσμικά από την Πολιτεία ο αντιγριπικός εμβολιασμός από τα Φαρμακεία, επιτυγχάνουν κατά κανόνα πολύ μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, άρα πολύ καλύτερη ανοσολογική κάλυψη του πληθυσμού, σε σύγκριση με εκείνες τις χώρες που στις οποίες δεν προβλέπεται η ενεργή συμβολή των Φαρμακείων στον αντιγριπικό εποχιακό εμβολιασμό.

– Στην Ελλάδα διενεργούνται ετησίως από 1 ως και 2 εκατομύρια αντιγριπικοί εμβολιασμοί κάθε χρόνο (περίπου 2,2 εκατομ. εμβολιασμοί για το 2018-2019), και δεκάδες χιλιάδες αντιτετανικοί εμβολιασμοί.

Το ποσοστό των εμβολιασμών αυτών που διενεργούνται από τα Φαρμακεία στην Ελλάδα ξεπερνά το 90% του συνόλου, εδώ και πολλά συνεχόμενα χρόνια μέχρι σήμερα.

Οι Φαρμακοποιοί στο πλαίσιο του διακριτού τους ρόλου στην υπόθεση της Δημόσιας Υγείας, ενημερώνουν για την αξία της πρόληψης μέσω του  εμβολιασμού , παρέχουν οδηγίες και συμβουλές για την εμβολιαστική διαδικασία και διενεργούν τους εμβολιασμούς μετά την συνταγογράφηση από τους γιατρούς .

Η νομοθετική εξέλιξη λοιπόν αυτή αποτελεί στην ουσία την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου του φαρμακοποιού της κοινότητας στην εποχιακή πρόληψη έναντι της γρίπης και στην πρόληψη έναντι του τετάνου, που συνοψίζεται στην ενημέρωση των ομάδων υψηλού κινδύνου και ολόκληρου του πληθυσμού για την ανάγκη εμβολιασμού.

Αποτελεί κυρίως όμως αδιαμφισβήτητη απόδειξη του γεγονότος οτι οι Φαρμακοποιοί μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , προς όφελος του πληθυσμού αλλά και με σαφή θετικά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση δαπανών λόγω της άμεσης σχέσης με τους ασθενείς και της επιρροής τους σε θέματα πρόληψης και φαρμακευτικής αγωγής.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δεσμεύσεις της Πολιτείας στα αιτήματα των Φυσικοθεραπευτών: Τι συζητήθηκε με τον υπουργό Υγείας

Μεταξύ των αιτημάτων, η αύξηση του προϋπολογισμού φυσικοθεραπείας του ΕΟΠΥΥ και η ένταξη των νοσοκομειακών φυσικοθεραπευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά

Έλληνες Παιδίατροι: Επικίνδυνες οι δηλώσεις Trump – Ασφαλή τα εμβόλια και η παρακεταμόλη

«Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις δεν αποτελούν απλώς επιστημονική ανακρίβεια, αλλά συνιστούν ευθεία απειλή για τη δημόσια υγεία» τονίζουν οι γιατροί

Παραίτηση-βόμβα του επικεφαλής του CDC: Ο Dr. Demetre Daskalakis καταγγέλλει τον Trump και τον RFK Jr.

Σάλος στις ΗΠΑ με την αποχώρηση του Demetre Daskalakis, που καταγγέλλει πολιτική χειραγώγηση της επιστήμης και επικίνδυνες αλλαγές στα εμβόλια

Η ΕΕ δεν παρέσχε στο κοινό αρκούντως ευρεία πρόσβαση στις συμβάσεις αγοράς εμβολίων για την Covid-19

Η παράβαση αυτή αφορά ιδίως τους όρους των εν λόγω συμβάσεων οι οποίοι αφορούν την αποζημίωση, καθώς και τις δηλώσεις περί απουσίας συγκρούσεως συμφερόντων των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας για την αγορά εμβολίων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στις μεταμοσχεύσεις: Ιστορική αύξηση και νέο τοπίο στη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση στη χώρα μας δεν είναι πια σπάνια δυνατότητα, αλλά ρεαλιστική προοπτική για περισσότερους ασθενείς

Εβδομαδιαία εικόνα αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ελλάδα: Μείωση COVID‑19 και γρίπης, σταθερά χαμηλά τα επίπεδα RSV

Ήρεμη κάμψη στους δείκτες των αναπνευστικών λοιμώξεων, χωρίς όμως να λείπουν οι υπενθυμίσεις ότι η εποχική πίεση παραμένει

Εγγραμματοσύνη Υγείας – Μια πρόκληση που μας αφορά όλους

Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Εγγραμματοσύνης σε Θέματα Υγείας διοργανώνει εκδήλωση στις 13/2 – Δείτε το πρόγραμμα

Κακοκαιρία-εφιάλτης στο Ρίο: Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε σκηνές «εμπόλεμης ζώνης»

Ασθενείς, συνοδοί και προσωπικό βιώνουν ώρες αγωνίας, καθώς οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και έντονο αίσθημα ανασφάλειας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στις μεταμοσχεύσεις: Ιστορική αύξηση και νέο τοπίο στη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση στη χώρα μας δεν είναι πια σπάνια δυνατότητα, αλλά ρεαλιστική προοπτική για περισσότερους ασθενείς

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

ICAP CRIF: Εξαπλασιάστηκαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Τα μεγέθη του κλάδου όπως αποτυπώνονται στην ετήσια επιχειρηματική έκδοση «Ελληνικός Οδηγός» / «The Greek Financial Directory»

Το τέλος με τις ασφαλίσεις υγείας. Το καμπανάκι

Από τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, αν και ιδέες είναι ακόμα, ο Ανασφάλιστος ξεχώρισε μία...

ΕΕΑ: Ψηφοφορία για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες δράσεις ενάντια στη μείωση των προμηθειών τους