back to top
23.7 C
Athens
Κυριακή 21 Ιουνίου 2026

Τα οφέλη στη Δημόσια Υγεία από την θεσμοθέτηση των εμβολιασμών στα Φαρμακεία

Τα πλεονεκτήματα που συνοδεύει τη νομοθέτηση της δυνατότητας εκτέλεσης εμβολιασμών από τα Φαρμακεία, περιγράφουν οι επικεφαλής του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο πρόεδρος Απ. Βαλτάς και ο Γ.Γ. Κ. Κούβαρης.

Οι  κ.κ. Βαλτάς και Κούβαρης χαρακτηρίζουν ιστορικής σημασίας τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  του νόμου  4600/9-3-2019 (ΦΕΚ 43 Α), ο οποίος μεταξύ άλλων περιέχει στο άρθρο 160 και την αναγνώριση και την άδεια εκτέλεσης εποχιακών και αντιτετανικών εμβολιασμών από τα Φαρμακεία.

- Advertisement -

Παραθέτει και τους λόγους που αναδεικνύουν τη σημασία της θεσμοθέτησης:

– Για πρώτη φορά  θεσμοθετείται στην Ελλάδα και αναγνωρίζεται από την Πολιτεία η σημασία και  η συμβολή των Φαρμακείων της χώρας ως κέντρων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αυτή τη φορά με έναν πρώτο, αρχικό, σαφή και συγκεκριμένο τρόπο.

- Advertisement -

– Αποτελεί εξέλιξη που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το πνεύμα της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της γρίπης που ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organisation).

Ο Π.Ο.Υ. ήδη από το 2011 έχει εκδόσει και επικαιροποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατευθυντήριες οδηγίες για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις παροχής επαρκών και κατάλληλων φαρμακευτικών υπηρεσιών (W.H.O., Technical Report Series, No. 961, 2011),) στις οποίες, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Φαρμακοποιός πρέπει να ασκεί και τον ρόλο του εμβολιαστή, συμμετέχοντας σε εμβολιαστικά προγράμματα, αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη και συμβάλλοντας με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διασφάλιση της ανοσοποίησης του πληθυσμού.

– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια Υγείας και Τροφίμων προωθεί προτάσεις για την απλοποίηση και τη διεύρυνση ευκαιριών στην εμβολιαστική παροχή, συμπεριλαμβάνοντας και τα Φαρμακεία της κοινότητας, ως δομές αξιοποίησης για τον σκοπό αυτό.

Η Επιτροπή θεωρεί τους φαρμακοποιούς και τους Συλλόγους τους ως ενεργούς παράγοντες και παράγοντες  ενίσχυσης  στη συλλογική προσπάθεια να να διευρυνθεί η πρόσβαση και να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Euporean Commision, Directorate General for Health & Food Safety, 24-4-2018).

– Σε διεθνές επίπεδο, άνω του 20% των Φαρμακείων (Σ.Σ.: περισσότερα από 200.000 Φαρμακεία διεθνώς, ειδικά στις Ανεπτυγμένες χώρες) αξιοποιούνται ως κέντρα εμβολιασμού της κοινότητας, απευθυνόμενα αθροιστικά σε πληθυσμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ατόμων, σε 20 χώρες διεθνώς.

– Οι χώρες εκείνες, στις οποίες διεθνώς επιτρέπεται, αναγνωρίζεται και στηρίζεται θεσμικά από την Πολιτεία ο αντιγριπικός εμβολιασμός από τα Φαρμακεία, επιτυγχάνουν κατά κανόνα πολύ μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, άρα πολύ καλύτερη ανοσολογική κάλυψη του πληθυσμού, σε σύγκριση με εκείνες τις χώρες που στις οποίες δεν προβλέπεται η ενεργή συμβολή των Φαρμακείων στον αντιγριπικό εποχιακό εμβολιασμό.

– Στην Ελλάδα διενεργούνται ετησίως από 1 ως και 2 εκατομύρια αντιγριπικοί εμβολιασμοί κάθε χρόνο (περίπου 2,2 εκατομ. εμβολιασμοί για το 2018-2019), και δεκάδες χιλιάδες αντιτετανικοί εμβολιασμοί.

Το ποσοστό των εμβολιασμών αυτών που διενεργούνται από τα Φαρμακεία στην Ελλάδα ξεπερνά το 90% του συνόλου, εδώ και πολλά συνεχόμενα χρόνια μέχρι σήμερα.

Οι Φαρμακοποιοί στο πλαίσιο του διακριτού τους ρόλου στην υπόθεση της Δημόσιας Υγείας, ενημερώνουν για την αξία της πρόληψης μέσω του  εμβολιασμού , παρέχουν οδηγίες και συμβουλές για την εμβολιαστική διαδικασία και διενεργούν τους εμβολιασμούς μετά την συνταγογράφηση από τους γιατρούς .

Η νομοθετική εξέλιξη λοιπόν αυτή αποτελεί στην ουσία την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου του φαρμακοποιού της κοινότητας στην εποχιακή πρόληψη έναντι της γρίπης και στην πρόληψη έναντι του τετάνου, που συνοψίζεται στην ενημέρωση των ομάδων υψηλού κινδύνου και ολόκληρου του πληθυσμού για την ανάγκη εμβολιασμού.

Αποτελεί κυρίως όμως αδιαμφισβήτητη απόδειξη του γεγονότος οτι οι Φαρμακοποιοί μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , προς όφελος του πληθυσμού αλλά και με σαφή θετικά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση δαπανών λόγω της άμεσης σχέσης με τους ασθενείς και της επιρροής τους σε θέματα πρόληψης και φαρμακευτικής αγωγής.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2026: Ενίσχυση της πρόληψης σε όλες τις ηλικίες

Σήμερα, όπως επισημαίνεται, περισσότερες από 30 λοιμώξεις και θανατηφόρες ασθένειες μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού

Δεσμεύσεις της Πολιτείας στα αιτήματα των Φυσικοθεραπευτών: Τι συζητήθηκε με τον υπουργό Υγείας

Μεταξύ των αιτημάτων, η αύξηση του προϋπολογισμού φυσικοθεραπείας του ΕΟΠΥΥ και η ένταξη των νοσοκομειακών φυσικοθεραπευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά

Έλληνες Παιδίατροι: Επικίνδυνες οι δηλώσεις Trump – Ασφαλή τα εμβόλια και η παρακεταμόλη

«Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις δεν αποτελούν απλώς επιστημονική ανακρίβεια, αλλά συνιστούν ευθεία απειλή για τη δημόσια υγεία» τονίζουν οι γιατροί

Παραίτηση-βόμβα του επικεφαλής του CDC: Ο Dr. Demetre Daskalakis καταγγέλλει τον Trump και τον RFK Jr.

Σάλος στις ΗΠΑ με την αποχώρηση του Demetre Daskalakis, που καταγγέλλει πολιτική χειραγώγηση της επιστήμης και επικίνδυνες αλλαγές στα εμβόλια

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το Ωνάσειο δεύτερος πιο ελκυστικός εργοδότης στην Ελλάδα

Η έρευνα «Randstad Employer Brand» αποτυπώνει την εμπιστοσύνη που εμπνέει το Ωνάσειο ως εργασιακό περιβάλλον και τη διαχρονική επένδυση στους ανθρώπους του

Generali Greece: Η «εξατομικευμένη πρόληψη» φέρνει νέα προσέγγιση στη φροντίδα του μωρού

Μέσω συστηματικής παρακολούθησης της υγείας του βρέφους, τακτικών ελέγχων αλλά και ψηφιακών εργαλείων, πάντα σε συνεργασία με τον παιδίατρο

Η Affidea στηρίζει την Ιατρική Σχολή Αθηνών θεσπίζοντας υποτροφία

Στόχος η ουσιαστική ενίσχυση της κλινικής εκπαίδευσης, της ερευνητικής δραστηριότητας και της επιστημονικής κατάρτισης φοιτητών του αγγλόφωνου προγράμματος

Health Monitoring Project: Μετασχηματίζοντας την Υγεία μέσα από την Καινοτομία

Από τα κατακερματισμένα αρχεία σε μια εθνική πλατφόρμα ευφυΐας για την υγεία – Παρουσίαση την Τετάρτη 24/6 στο Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Η Generali μάς προσκαλεί να ζήσουμε τη δύναμη της μουσικής και στο φετινό Release Athens Festival

«Δέκα χρόνια μουσικής. Εκατόν σαράντα χρόνια εμπιστοσύνης. Ένα μουσικό κάλεσμα για να ζήσουμε τις στιγμές όπως τις θέλουμε»

Ελλάδα 2030: Ανθεκτικότητα, αποταμίευση και το μέλλον των συντάξεων και της ανάπτυξης

Fireside Chat του Π. Αντωνόπουλου, Alpha Asset Management, ΕΘΕ, με τον Π. Καπόπουλο, Alpha Bank, στο πλαίσιο του #ocin26

FIFA World Cup 2026: Οι φοβερές, άγνωστες απειλές του κόσμου που αυξάνονται καθημερινά

Με 48 ομάδες να παίζουν 104 αγώνες σε 6 εβδομάδες και 16 πόλεις, το Μουντιάλ συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό κινδύνων που αυξάνεται καθημερινά

Δ. Μπατζής: Private Equity, the missing piece in your portfolio

Ομιλία του Head of Southern CEE Countries, Schroders, στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26