Matrix: Oι μέρες των αντασφαλιστών με αποκλειστική αντασφάλεια είναι μετρημένες

Αναμένεται κυριαρχία των αντασφαλιστικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ασφαλειών δηλώνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Insurance & Reinsurance Outlook 2019 o Gerry Tighe, Head of Tready  Matrix Insurance & Reinsurance Brokers. Προσθέτει δε ότι μπορεί να υπάρξουν αναταράξεις στην αγορά από νέες τεχνολογίες σε απλές, και με ανάγκη χωρητικότητας αντασφαλιστικής κάλυψης, προϊοντικές γραμμές.

Σε ό,τι αφορά τους μεσίτες αντασφαλειών, αυτοί θα έχουν σημαντική θέση στην αγορά, καθώς προσαρμόζονται στις αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μιλώντας για τη Matrix μάς αποκάλυψε ότι ετοιμάζει την έναρξη λειτουργίας μονάδας στην Ελβετία.

 

Συνέντευξη στην Έλενα Ερμείδου

 

  • Πώς βλέπετε τις προοπτικές του κλάδου των αντασφαλειών; Διακρίνετε περαιτέρω συγκέντρωση μέσα στο 2019 και πού την αποδίδετε, δεδομένου του ότι έκλεισαν 7 συμφωνίες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018;

 

Αντασφαλιστές με χαμηλά έξοδα (low expense ratio) έχουν σαφές πλεονέκτημα στην υφιστάμενη αγορά και είναι το πλέον πιθανό να προσφέρουν την καλύτερη απόδοση επί της επένδυσης στους μετόχους τους. Ειδικότερα δε με το αυξημένο κόστος, λόγω του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, το μέγεθος ενός οργανισμού έχει σημασία, καθώς οι οικονομίες κλίμακας παίζουν πρωτεύοντα ρόλο.

Οι αντασφαλιστές με τη μικρότερη παραγωγή βρίσκονται υπό πίεση και αναμένεται να αντιμετωπίσουν αυξημένες δυσκολίες έναντι των αντασφαλιστών παγκόσμιας εμβέλειας.

Οι παραπάνω λόγοι με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τάση συγκέντρωσης της αγοράς θα συνεχιστεί και εντός του 2019.

 

  • Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν το μέγεθος των ILS και των εναλλακτικών κεφαλαίων στην αγορά το 2019; Τι καινοτόμα προϊόντα υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην αγορά των ILS;

 

Η διαθεσιμότητα παραδοσιακών αντασφαλιστικών κεφαλαίων για την προστασία μέγιστων πιθανών κινδύνων αποτελεί, δίχως αμφιβολία, έναν από τους παράγοντες-«κλειδιά». Ιδιαίτερα καθώς η παραδοσιακή αντασφαλιστική αγορά είναι πιο ευέλικτη και συχνά πιο ανταγωνιστική.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι αυτός των επιτοκίων, καθώς αυξημένα επιτόκια μπορούν να οδηγήσουν τους επενδυτές σε άλλους τομείς, με μεγαλύτερες αποδόσεις.

Την ίδια στιγμή, τομείς όπως η βαθιά νομική εξειδίκευση στον ορισμό καλύψεων αλλά και η ανάπτυξη δεικτών επικινδυνότητας, πάνω στους οποίους μπορεί να προσφερθεί κάλυψη, αποτελούν πεδία καινοτομίας, πάνω στα οποία μπορεί να στηριχθεί η συνέχιση της επιτυχίας των ILS.

 

  • Μήπως η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να «εξουδετερώσει» τους ρυθμούς ανάπτυξη των ILS;

 

Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου επιτοκίων και της ανάπτυξης της αγοράς των ILS. Πολύ απλά, οι επενδυτές αναζητούν αποδόσεις. Αυτήν τη στιγμή, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων καθιστά τα ILS μια ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή. Την ίδια στιγμή όμως, αν παρόμοια επίπεδα αποδόσεων μπορούν να επιτευχθούν μέσω μιας άλλης τοποθέτησης που δεν θα εμπεριέχει τους χαρακτηριστικούς των ILS, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε σημαντική αποχώρηση κεφαλαίων από την αγορά των ILS.

 

  • Πώς μπορούν να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους διάρθρωση οι παραδοσιακοί αντασφαλιστές για να πιάσουν ρυθμούς ανάπτυξης;

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ρεύμα μεγάλων αντασφαλιστών οι οποίοι παράλληλα με την αντασφάλεια δραστηριοποιούνται και στον χώρο της ασφάλισης.

Επίσης, το μοντέλο απόλυτης επενδυτικής απόδοσης της Berkshire Hathaway –το οποίο με ιδιαίτερη επιτυχία αντέγραψε η Arch RE μέσω της θυγατρικής της Watford RE– εστιάζει στη μεγιστοποίηση των επενδυτικών αποδόσεων, κάτι που, σε μεγάλο βαθμό, προσομοιώνει την παρουσία ενός hedge fund εντός του αντασφαλιστικού οργανισμού.

Συνεπώς, πιστεύω ότι οι μέρες των αντασφαλιστών που ασχολούνται αποκλειστικά με την αντασφάλεια είναι μετρημένες και στο μέλλον θα πρέπει να αναμένουμε την κυριαρχία μεγάλων αντασφαλιστικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται και στον χώρο των ασφαλειών ενώ, παράλληλα, εστιάζουν στη μεγιστοποίηση των επενδυτικών τους αποδόσεων.

 

  • Τι πρέπει να προσέξουν οι μεσίτες αντασφαλειών; Μήπως συμπιέζεται ο ρόλος τους με την είσοδο στην αγορά των μηχανημάτων τεχνητής νοημοσύνης και των νέων τεχνολογιών;

 

Οι μεσίτες αντασφαλειών πρέπει να προσφέρουν αξία στους πελάτες τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιλαμβάνονται τα χαρτοφυλάκια και τους στόχους της διοίκησης των πελατών και να προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις που εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.

Αναταράξεις στην αγορά από νέες τεχνολογίες μπορεί να αναμένονται σε κάποιες απλές, και με ανάγκη χωρητικότητας αντασφαλιστικής κάλυψης, προϊοντικές γραμμές. Ταυτόχρονα όμως πιστεύω ότι οι μεσίτες αντασφαλειών θα έχουν πάντα μια σημαντική θέση στην αγορά, καθώς έχει εμπράκτως αποδειχθεί ότι πάντα προσαρμόζονται στις εκάστοτε αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Φυσικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις με τους πελάτες είναι επίσης ένας παράγοντας-«κλειδί» για την επιτυχία των μεσιτών αντασφάλειας, και αυτό είναι κάτι που δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί από μια μηχανή.

 

  • H Matrix Brokers at Lloyd’s, που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην αγορά, τι έχει κάνει για να ανταποκριθεί στο νέο περιβάλλον (κινήσεις, προϊόντα, νέα σχέδια);

 

Η δραστηριοποίηση μέσω διαφοροποιημένων γραμμών παραγωγής και η γεωγραφική διασπορά αποτελούν ένα απλό και αποτελεσματικό πλάνο. Η Matrix έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις εκτός Ελλάδας και αυτήν τη στιγμή διατηρεί κερδοφόρες εργασίες σε Λονδίνο, Κύπρο, Τουρκία και Νότιο Αφρική, ενώ παράλληλα είμαστε στη διαδικασία εκκίνησης μονάδας στην Ελβετία.

Επίσης, οι εργασίες μας στον χώρο των σκαφών παρουσιάζουν ιδιαίτερη επιτυχία. Η αναζήτησή μας για ευκαιρίες ανά τον κόσμο σε διαφοροποιημένες γραμμές παραγωγής θα συνεχιστεί, με σκοπό την ελαχιστοποίηση της εξάρτησής μας από έναν συγκεκριμένο τομέα.

Το επόμενό μας βήμα θα είναι να προχωρήσουμε στη διαμεσολάβηση ασφαλιστικών εργασιών, έτσι ώστε να έχουμε παρουσία σε όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας.

 

  • Το Brexit πώς επιδρά;

 

Η επίδραση του Brexit θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί και, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, τι μορφή εν τέλει θα λάβει. Η αγορά του Λονδίνου είναι ήδη υπό πίεση, λόγω των αυξημένων εξόδων.

Συνεπώς, το Brexit δεν μπορεί να είναι θετικό και μόνο αρνητική επίδραση μπορεί να έχει όσον αφορά τη δραστηριοποίηση των Lloyd’s και της αγοράς του Λονδίνου στην Ευρώπη. Το πόσο αρνητική θα είναι η επίδραση αυτή είναι κάτι που παραμένει να το δούμε στην πράξη.

 

  • Πώς βλέπετε την ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα (κλάδος ζωής, και κλάδος περιουσίας & ατυχημάτων);

 

Με φορολόγηση η οποία είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και με δέσμευση για 3,5% πλεόνασμα ισολογισμού μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, η ανάπτυξη πρόκειται να είναι μια αργή διαδικασία.

Τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής έφτασαν στα ανώτερά τους επίπεδα στα 2,51 δισ. ευρώ το 2009, ενώ τα ασφάλιστρα γενικών έφτασαν στα ανώτερά τους επίπεδα στα 3,01 δισ. ευρώ το 2010.

Η ανάκαμψη των ασφαλίστρων είναι βέβαιο ότι θα συνδεθεί με την οικονομική ανάπτυξη. Η Fitch έχει κάποιες προβλέψεις στην κατεύθυνση αυτή.

Πιο αναλυτικά, ο κλάδος ζωής αναμένεται να επανέλθει στο προηγούμενο μέγιστο επίπεδο το 2024. Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος γενικών, ο οποίος είχε πτώση της τάξης του 40% κατά τη διάρκεια της κρίσης, αναμένεται να φτάσει στο επίπεδο των 2,58 δισ. ευρώ το 2027.

Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και μετά από 14 χρόνια από την αρχή της κρίσης, οι γενικές ασφαλίσεις θα έχουν ανακάμψει μόνο κατά 85% σε σχέση με τα επίπεδα του 2010.

Παρ’ όλα αυτά, είμαι θετικός, καθώς η αγορά πέρασε μια ιδιαίτερα αξιοσημείωτη περίοδο, αναπτύσσεται ξανά πάνω σε πιο υγιείς βάσεις, γεγονός για το οποίο θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Ταυτόχρονα, ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης, της μείωσης του αριθμού των ασφαλισμένων και η συνέχιση της τάσης χαμηλών τιμών στην αντασφαλιστική αγορά είχαν σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των εκχωρούμενων ασφαλίστρων. Υπολογίζουμε ότι στις μέρες μας τα εκχωρούμενα ασφάλιστρα έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με τα επίπεδα αυτών κατά το 2010.

Οι ευκαιρίες για τους αντασφαλιστές και τους μεσίτες αντασφαλίσεων στην Ελλάδα εντοπίζονται στην αναζήτηση καινοτόμων λύσεων, που θα γεφυρώσουν το αποκαλούμενο κενό ασφάλισης μεταξύ των καλυπτόμενων και μη ασφαλιστικών περιπτώσεων, καθώς και στη δημιουργία νέων προϊόντων.

Τελικά, πάντα υπάρχει πρόοδος και η αλλαγή και η καινοτομία πάντα κερδίζουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*