Κτίριο ΕΟΠΥΥ

Ταλαιπωρία η απόκτηση οπτικών

Στα «διασταυρούμενα πυρά» μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Οπτικών βρίσκονται πολίτες που χρειάζονται να προμηθευτούν οπτικά είδη.

Η συντριπτική πλειονότητα των οπτικών-οπτομετρών έχει απορρίψει το νέο σύστημα αποζημίωσης των ασφαλισμένων για την αγορά οπτικών, μέσω voucher. Την ίδια ώρα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ φέρεται να έχει δώσει εντολή σε υποκαταστήματα ανά τη χώρα να μη δέχονται τα voucher και να παραπέμπουν τους πολίτες στα συμβεβλημένα καταστήματα.

Μόνο που οι συμβεβλημένοι οπτικοί μετριούνται στα δάχτυλα, σε όλη τη χώρα… Αποτέλεσμα είναι ο νέος τρόπος αποζημίωσης να έχει καταλήξει σε «φιάσκο», σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος (ΟΣΟΟΕ).

Επιπλέον, η Ομοσπονδία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για την ποιότητα των προϊόντων κάνοντας λόγο για «κινεζικής προελεύσεως οπτικά είδη, αμφιβόλου ποιότητας, που έχουν εμφανιστεί στην αγορά». Ταυτοχρόνως, οι οπτικοί-οπτομέτρες της χώρας προειδοποιούν πως, μέρα με τη μέρα, βρίσκονται πιο κοντά στον οικονομικό μαρασμό.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας, «η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει δώσει εντολή στα υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στην Ελασσόνα και στην Κατερίνη να μην δέχονται τα vouchers των ασφαλισμένων, παραπέμποντάς τους στα μόλις 6 συμβεβλημένα καταστήματα οπτικών ειδών σε ολόκληρη τη χώρα».

Όπως εξηγούν, στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχει μόλις ένα συμβεβλημένο κατάστημα οπτικών ειδών, που θα πρέπει να εξυπηρετήσει 1.5 εκατομμύριο ασφαλισμένους. Ίδια εικόνα και στη Λάρισα, όπου οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετηθούν από μόλις έναν συμβεβλημένο οπτικό.

Κατά τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Τ. Γεωργακόπουλο «το επόμενο βήμα θα είναι ο ΕΟΠΥΥ να ενημερώσει τους ασφαλισμένους ότι οι υπηρεσίες του οργανισμού δεν θα δέχονται πλέον παραστατικά από άλλα καταστήματα οπτικών εκτός αυτών που δέχονται vouchers!».

«Ο κ. Γεωργακόπουλος προβαίνει σε τέτοιου εκβιαστικού  τύπου ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης, δίχως να έχει δοθεί εντολή μη αποζημίωσης των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ και ενώ έχει υπάρξει άτυπη παράταση εφαρμογής του παλιού τρόπου αποζημίωσης για το πρώτο διάστημα του 2019» υποστηρίζει η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεξάνδρα Αποστολίδου.

Η τύχη των vouchers θα κριθεί τον Μάρτιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχουν προσφύγει και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι θεραπευτές ειδικής αγωγής, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα αντισυνταγματικό μέτρο που θίγει την αρχή της ισότητας, της συμβατικής και της οικονομικής ελευθερίας. «Μέχρι τότε, ο ΕΟΠΥΥ έχει αποφύγει να ξεκαθαρίσει τι καθεστώς θα ισχύει για τους ασφαλισμένους», αναφέρει η ΟΣΟΟΕ ζητώντας από τη διοίκηση του Οργανισμού να διευκρινίσει της θέσης της και την Αριστοτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, αποστέλλοντας το έγγραφο παρατασης ισχύος του παλιού τρόπου πληρωμής.

«Είναι προφανές πως ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τους ασφαλισμένους και να προάγει τον κοινωνικό αυτοματισμό, φέρνοντας τους πολίτες απέναντι στους επαγγελματίες οπτικούς» προσθέτει η κ. Αποστολίδου.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ΟΣΟΟΕ «ο ΕΟΠΥΥ αφήνει τους ασφαλισμένους έρμαιο σε μονοπωλιακές καταστάσεις και στα νύχια κάθε τυχοδιώκτη, ο οποίος υπερτιμολογεί τα προϊόντα που παρέχει στους ασφαλισμένους, με δυσθεωρητες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των παρεχόμενων προϊόντων».

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*