Zurich Insurance: Στην κορυφή της λίστας και το 2019 οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Τη σκυτάλη από την Allianz πήρε η Zurich Insurance, παρουσιάζοντας την δικιά της ετήσια έκθεση για το τοπίο των κινδύνων του 2019, η οποία παραδοσιακά δημοσιεύεται λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του ετήσιου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Μήπως ο κόσμος υπνοβατεί προς μια κρίση ;» είναι το κεντρικό ερώτημα που θέτει η φετινή έκθεση Global Risks Report που εκπόνησε η ελβετική ασφαλιστική σε συνεργασία με την μεσιτική Marsh & McLennan. Σύμφωνα με την Zurich, οι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι για φέτος από πλευράς πιθανότητας να συμβούν (με σειρά προτεραιότητας) είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα,  η μη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι φυσικές καταστροφές, η κλοπή δεδομένων, οι cyber επιθέσεις, οι ανθρωπογενείς περιβαλλοντικές καταστροφές, η απώλεια της βιοποικιλότητας, μια κρίση ύδατος και το σπάσιμο της «φούσκας» στην αγορά αξιών μιας μεγάλης οικονομίας (όπως πχ οι ΗΠΑ ή η Κίνα).  

Από πλευράς επιπτώσεων, το «τοπ-τεν» των κινδύνων διαμορφώνεται ως εξής: Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα όπλα μαζικής καταστροφής και ακολουθούν η μη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κρίση ύδατος, φυσικές καταστροφές, απώλεια βιοποικιλότητας/καταστροφή οικοσυστήματος, cyber επιθέσεις, καταστροφή στρατηγικών υποδομών, ανθρωπογενείς περιβαλλοντικές καταστροφές και ανεξέλεγκτη εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών.

Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι κυριαρχούν στην κατάταξη της Zurich, αφού καταλαμβάνουν τις τρεις από τις πέντε πρώτες θέσεις στην λίστα των μεγαλύτερων κινδύνων από πλευράς πιθανότητας να συμβούν και τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις στην πρώτη δεκάδα των κινδύνων από πλευράς δυνητικών επιπτώσεων. Και η τεχνολογία όμως εξακολουθεί να παίζει έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου των κινδύνων, καθώς τα δυο τρίτα των ερωτώμενων σε σχετική δημοσκόπηση  δήλωσαν ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα fake news και την κλοπή δεδομένων θα αυξηθούν φέτος, ενώ τα τρία πέμπτα επεσήμαναν τους κινδύνους που απορρέουν από την άκρατη γνωστοποίηση προσωπικών δεδομένων σε εταιρείες και κυβερνήσεις.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ: https://www.zurich.com/en/knowledge/articles/2019/01/the-global-risks-report-2019?WT.mc_id= 

Δείτε σχετικό βίντεο εδώ: https://www.zurich.com/en/knowledge/articles/2019/01/we-are-drifting-deeper-into-global-problems?WT.mc_id= 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*