back to top
13 C
Athens
Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026

Munich Re: Στα 80 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές το 2018 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 160 δις δολ. ανήλθε ο «λογαριασμός» των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές του 2018,  εκ των οποίων τα 80 δις. δολ. αφορούν ασφαλισμένες ζημίες, εκτιμά η Munich Re. Οι εκτιμήσεις του γερμανικού αντασφαλιστικού κολοσσού σχεδόν συμπίπτουν με αυτές της ελβετικής Swiss Re, που υπολόγισε πρόσφατα τις συνολικές οικονομικές ζημίες από φυσικές καταστροφές πέρυσι στα 155 δις. δολ. και τις ασφαλισμένες ζημίες στα 79 δις. δολ.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη Munich Re, οι ασφαλισμένες ζημίες είναι σημαντικά πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο (των τελευταίων 30 ετών) που κυμαίνεται στα 41 δις. δολ., αλλά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με το 2017, όπου διαμορφώθηκαν στο ύψος-ρεκόρ των 140 δις. δολ.

Κι ενώ  οι ζημίες του 2017 προήλθαν κατά κύριο λόγο από τυφώνες, οι ζημίες του 2018 ήταν αποτέλεσμα ενός «μείγματος» φυσικών καταστροφών σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Το πιο δαπανηρό γεγονός ήταν οι δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια που οδήγησαν σε  ασφαλισμένες ζημίες 12,5 δις. δολ. και σε συνολικές οικονομικές ζημίες 16,6 δις. δολ.  

- Advertisement -

Όπως εκτιμά το μέλος του ΔΣ της Munich Re Torsten Jeworrek, η αυξημένη συχνότητα των δασικών πυρκαγιών συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. «Με δεδομένη την αυξημένη συχνότητα ασυνήθιστων καταστροφικών γεγονότων και την πιθανή συσχέτιση μεταξύ τους, οι ασφαλιστικές πρέπει να αναλογιστούν αν τα γεγονότα του 2018 ήταν ήδη στο ραντάρ τους ή εάν πρέπει να επανεξετάσουν τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων και underwriting”, πρόσθεσε.  

Ενώ μόνο το 20% των ζημιών του 2018 προήλθε από τυφώνες, το ποσό ήταν και πάλι πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, αφού οι ζημίες ανήλθαν στα 56 δις. δολ., εκ των οποίων οι  μισές ασφαλισμένες. Οι πιο καταστροφικοί τυφώνες στις ΗΠΑ ήταν ο «Michael” και η “Florence”, που προκάλεσαν ασφαλισμένες ζημίες 10 και 5 δις. δολ. αντίστοιχα, ενώ στην Ιαπωνία τα σκήπτρα ανήκουν στον τυφώνα “Jebi” που προκάλεσε ασφαλισμένες ζημίες 9 δις. δολ.  Δυο σεισμοί στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου προκάλεσαν πρόσθετες ασφαλισμένες 2 δις. δολ. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το underwriting αλλάζει και η ασφάλιση περνά στην εποχή της πρόληψης

Σε ένα ασφαλιστικό περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς, με την κλιματική κρίση, τις φυσικές καταστροφές, τους κυβερνοκινδύνους, την τεχνολογία

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ #2 – UNDERWRITING: Ποιος αποφασίζει αν ένας κίνδυνος ασφαλίζεται;

Ένα ξενοδοχείο 250 δωματίων ζητά ασφαλιστική κάλυψη για την περιουσία του, την αστική ευθύνη και την απώλεια εισοδήματος σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας.

RVS26, Munich Re: Οι κίνδυνοι αποκτούν ολοένα πιο παγκόσμιο και ασταθή χαρακτήρα – Η αξία της αντασφάλισης

Οι ασφαλισμένες ζημίες από κινδύνους που δεν αφορούν συμβάντα πολύ μεγάλων καταστροφών ξεπέρασαν για πρώτη φορά πέρυσι τα 100 δισ. δολάρια

Η επιχείρηση δεν ασφαλίζει μόνο το κτίριο. Ασφαλίζει τη δυνατότητά της να συνεχίσει

Ο σωστός ασφαλιστικός σχεδιασμός ξεκινά από μια διαφορετική ερώτηση: «Αν αύριο συμβεί η ζημιά, πόσο πραγματικά αντέχει η επιχείρησή μου;»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης φιλοξενεί στις 25 και 26 Νοεμβρίου στην Αθήνα το COB DPO Event 2026 

Στην Αθήνα μεταφέρεται στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2026 ο διεθνής διάλογος για την προστασία προσωπικών δεδομένων και τις τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν

Τρεις προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά θέτει η Insurance Europe ενόψει του 2027

Λιγότερη γραφειοκρατία, αναλογικότεροι κανόνες και ουσιαστική μείωση της κανονιστικής επιβάρυνσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ζητά η Insurance Europe

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά στο Λονδίνο – Εκδήλωση υψηλού επιπέδου από την ΕΑΕΕ στις 2 Δεκεμβρίου

Την ελληνική οικονομία και την ασφαλιστική αγορά φέρνει στο επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ)

13ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο ΕΣΑΠΕ & GAMA Global Hellas–Cyprus: Κορυφαίοι ομιλητές, επίκαιρες θεματικές και νέες προοπτικές για την ηγεσία στην ασφαλιστική αγορά

Η ΕΣΑΠΕ www.esape.gr, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της, με την GAMA Global Hellas-Cyprus www.gamahellas.com, συνεχίζουν να συνεισφέρουν στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

The Fraud Games 2026: Τριάντα χρόνια εταιρικής απάτης και οι προκλήσεις της «επόμενης ημέρας»

Πεντακόσιοι και πλέον συμμετέχοντες, από 13 ευρωπαϊκές χώρες, παρακολούθησαν διά ζώσης και διαδικτυακά όλες τις παρεμβάσεις γύρω από ένα κρίσιμο θέμα: την εταιρική απάτη

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στατιστικά οδικής ασφάλειας 2025

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα τα οριστικά στατιστικά στοιχεία έτους 2025

AIForum26: «Από τα δεδομένα στις υποδομές — Χτίζοντας το AI oικοσύστημα της Ελλάδας»

«Από τα Δεδομένα στις Υποδομές — Χτίζοντας το AI Οικοσύστημα της Ελλάδας» ήταν το κεντρικό θέμα του 1ου πάνελ

Αυξάνεται ο πιστωτικός κίνδυνος διεθνώς – Πώς αξιολογεί η Atradius κατασκευές, δομικά υλικά και κλωστοϋφαντουργία

Αυξημένη έκθεση στον πιστωτικό κίνδυνο εμφανίζει η παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα, με τις ευρωπαϊκές αγορές να συγκεντρώνουν

Με δωρεά της Πειραιώς η ανάπλαση της Βόρειας Όψης του κεντρικού κτιρίου του ΥΠΕΘΑ

Εγκαινιάστηκε χθες, το έργο ανάπλασης της Βόρειας Όψης του κεντρικού κτιρίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο Στρατόπεδο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ»