back to top
25.4 C
Athens
Κυριακή 16 Αυγούστου 2026

Munich Re: Στα 80 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές το 2018 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 160 δις δολ. ανήλθε ο «λογαριασμός» των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές του 2018,  εκ των οποίων τα 80 δις. δολ. αφορούν ασφαλισμένες ζημίες, εκτιμά η Munich Re. Οι εκτιμήσεις του γερμανικού αντασφαλιστικού κολοσσού σχεδόν συμπίπτουν με αυτές της ελβετικής Swiss Re, που υπολόγισε πρόσφατα τις συνολικές οικονομικές ζημίες από φυσικές καταστροφές πέρυσι στα 155 δις. δολ. και τις ασφαλισμένες ζημίες στα 79 δις. δολ.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη Munich Re, οι ασφαλισμένες ζημίες είναι σημαντικά πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο (των τελευταίων 30 ετών) που κυμαίνεται στα 41 δις. δολ., αλλά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με το 2017, όπου διαμορφώθηκαν στο ύψος-ρεκόρ των 140 δις. δολ.

Κι ενώ  οι ζημίες του 2017 προήλθαν κατά κύριο λόγο από τυφώνες, οι ζημίες του 2018 ήταν αποτέλεσμα ενός «μείγματος» φυσικών καταστροφών σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Το πιο δαπανηρό γεγονός ήταν οι δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια που οδήγησαν σε  ασφαλισμένες ζημίες 12,5 δις. δολ. και σε συνολικές οικονομικές ζημίες 16,6 δις. δολ.  

- Advertisement -

Όπως εκτιμά το μέλος του ΔΣ της Munich Re Torsten Jeworrek, η αυξημένη συχνότητα των δασικών πυρκαγιών συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. «Με δεδομένη την αυξημένη συχνότητα ασυνήθιστων καταστροφικών γεγονότων και την πιθανή συσχέτιση μεταξύ τους, οι ασφαλιστικές πρέπει να αναλογιστούν αν τα γεγονότα του 2018 ήταν ήδη στο ραντάρ τους ή εάν πρέπει να επανεξετάσουν τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων και underwriting”, πρόσθεσε.  

Ενώ μόνο το 20% των ζημιών του 2018 προήλθε από τυφώνες, το ποσό ήταν και πάλι πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, αφού οι ζημίες ανήλθαν στα 56 δις. δολ., εκ των οποίων οι  μισές ασφαλισμένες. Οι πιο καταστροφικοί τυφώνες στις ΗΠΑ ήταν ο «Michael” και η “Florence”, που προκάλεσαν ασφαλισμένες ζημίες 10 και 5 δις. δολ. αντίστοιχα, ενώ στην Ιαπωνία τα σκήπτρα ανήκουν στον τυφώνα “Jebi” που προκάλεσε ασφαλισμένες ζημίες 9 δις. δολ.  Δυο σεισμοί στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου προκάλεσαν πρόσθετες ασφαλισμένες 2 δις. δολ. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ηρθε η ‘επιταγή’ των ασφαλισμένων ζημιών από καταστροφές, Munich Re

Οι ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές ανήλθαν συνολικά στα 44 δισ. δολάρια ΗΠΑ, ποσό που αντιστοιχεί σε ασφαλιστικό κενό της τάξης του 60%

Swiss Re: Πέφτουν τα τιμολόγια σε υγεία, αυτοκίνητο, πλην ατυχημάτων

Πέφτουν οι τιμές των ασφαλίστρων σε αυτοκίνητο, περιουσία, υγεία και ασφάλιση επιχειρήσεων.

Ο ιστός της αράχνης απλώνεται σε όλον τον κόσμο, μεγάλα θύματα της ΤΝ και ιδιώτες

Τα ευρήματα της έρευνας «Munich Re Global Cyber ​​Risk and Insurance Survey 2026» υποδεικνύουν ότι ένας στους δύο ανθρώπους έχει ήδη πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Generali ανάμεσα στους ηγέτες της βιωσιμότητας, στην Ελλάδα και διεθνώς

4 διεθνείς αναγνωρίσεις επιβεβαιώνουν τη σταθερή ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στη στρατηγική και στο επιχειρηματικό μοντέλο του Ομίλου

Allianz: Νέα εποχή κινδύνων αλλά και ευκαιριών σηματοδοτεί η ραγδαία ανάπτυξη data centers

Th. Lillelund: «Η ΤΝ μετατρέπει την τελευταία γενιά κέντρων δεδομένων σε κρίσιμη υποδομή» – Η παγκόσμια αγορά ασφάλισής τους θα υπερδιπλασιαστεί ως το 2030

Το σύγχρονο αυτοκίνητο δεν ολοκληρώνεται πλέον στο εργοστάσιο

Ο M. Katsumata, GAC International, εξηγεί πώς το λογισμικό επαναπροσδιορίζει την έννοια της ποιότητας και η AION μεταφέρει αυτή τη νέα φιλοσοφία στην Ευρώπη

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Πειθαρχική δίωξη της προέδρου του Σωματείου στο Νοσοκομείο Σύρου: Αντιδράσεις για την ανάδειξη των ελλείψεων προσωπικού

Σε ένα νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, που δέχεται καθημερινά εκατοντάδες περιστατικά

Διευκρινίσεις ΕΟΠΥΥ για την υποχρεωτική καταχώρηση αποτελεσμάτων στο Ψηφιακό Αποθετήριο

Η υποχρέωση από την 1η Σεπτεμβρίου αφορά αποκλειστικά τα υποχρεωτικά πεδία καταχώρησης αποτελεσμάτων, όπως περιγράφονται στις τεχνικές προδιαγραφές

Με την υπογραφή της Κομισιόν, η εξαγορά της Eurolife ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο

Η Eurobank εξαγοράζει κερδοφορία που σε μεγάλο βαθμό παράγει ήδη το δικό της δίκτυο, αλλά μέχρι σήμερα ενοποιούσε μόνο κατά 20%

Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Στόχος η ασφαλής μετακίνηση των πολιτών και η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η αυξημένη τουριστική κίνηση δεν μεταφράζεται σε ανάλογη κατανάλωση – Τι αναμένει από τη ΔΕΘ

Την ανάγκη στρατηγικής αντί αποσπασματικών μέτρων για τις ΜμΕ επισήμανε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ μιλώντας στην ΕΡΤ