back to top
35.1 C
Athens
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026

Σκανδαλώδης ασχετοσύνη Πολάκη

Του Αιμίλιου Νεγκήvirus.com.gr & Pharma Health Business magazine

Όσο οι περισσότεροι ασχολούνται με την υπόθεση Novartis, ο Παύλος Πολάκης έβαλε την υπογραφή του σε μία απόφαση που αποτελεί μοναδικό τεκμήριο της σκανδαλώδους ασχετοσύνης του. Η εφαρμογή της, δε, αποτελεί εκκολαπτήριο μπάχαλου.

- Advertisement -

Με την επίμαχη απόφαση (ΚΥΑ-ΕΟΠΥΥ) δημιουργούνται δύο νέα ΚΕΝ, δηλαδή, τύποι νοσηλίων. Το ένα αφορά την επέμβαση αντιμετώπισης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής με ενδαυλική- ενδαγγειακή μέθοδο και το άλλο, την επέμβαση καρδιακών βαλβίδων ταχείας έκπτυξης.

Πρόκειται για νέες, εξελιγμένες μεθόδους, οι οποίες έχουν και υψηλό κόστος. Η τιμή της πρώτης ορίστηκε στα 17.500 ευρώ και της δεύτερης στα 12.000 ευρώ. Την απόφαση υπογράφουν ο αν. Υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και ο αν. Υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, αλλά η ευθύνη βαραίνει κυρίως τον τελευταίο, που έχει κάνει την εισήγηση.

- Advertisement -

Το πρόβλημα λοιπόν έγκειται στο ότι ορίστηκαν τα ΚΕΝ χωρίς να έχει οριστεί και η σχετική διάγνωση (κατά την κωδικοποίηση ICD-10, που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα) και χωρίς να έχει γίνει συσχέτιση με συγκεκριμένη ιατρική πράξη (ICPM).

Γιατί όμως είναι πρόβλημα αυτό; Αν η απόφαση παραμείνει ως έχει, τότε οι χρεώσεις από τους παρόχους μπορούν  να γίνονται ανεξάρτητα από διάγνωση και πράξη, και οι ελεγκτές κατά την εκκαθάριση να πράττουν κατά βούληση, κόβοντας, διαφοροποιώντας ή εγκρίνοντας. Ο ορισμός του μπάχαλου.

Ακόμη, δεν έχει γίνει γνωστός ο συντελεστής βαρύτητας, που έχει κάθε ΚΕΝ, ο οποίος πολλαπλασιαζόμενος με το μέσο συνολικό κόστος νοσηλείας στην Ελλάδα, μας δίνει την τελική τιμή. Γεγονός που δείχνει ότι ο κ. Πολάκης και το επιτελείο του πρέπει να λειτούργησαν μπακαλίστικα, χωρίς καμία οικονομική και επιστημονική τεκμηρίωση.

Η απόφαση είναι σκανδαλώδης και για έναν ακόμη λόγο. Ενώ στην ίδια την απόφαση γίνεται η παραδοχή ότι από την εφαρμογή της προκαλείται επιπλέον κόστος στον ΕΟΠΥΥ, την ίδια ώρα επισημαίνει ότι δεν προκαλείται επιπλέον κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό, διότι το όποιο κόστος θα καλυφθεί αυτομάτως ως έκπτωση (clawback) από τους παρόχους!

Τσάμπα μάγκες δηλαδή οι κ.κ. Χουλιαράκης και Πολάκης. Δίνουν πρόσβαση στους ασφαλισμένους σε δύο νέες επεμβάσεις, χωρίς όμως να εγκρίνουν τη σχετική, αναγκαία δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ.

Η πρακτική αυτή δεν είναι προς όφελος των πολιτών όπως μπορεί να νομίζουν πολλοί, διότι επιτείνει το ανορθολογικό σύστημα χρηματοδότησης στην υγεία, με εκτρωματικές συνέπειες. Το υφιστάμενο σύστημα αποζημίωσης των νοσοκομείων, για το οποίο την ευθύνη φέρουν κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γεννά από τη φύση του ελλείμματα και σκάνδαλα.

Όπως έχει ξαναπεί, είναι μύθος ότι το ΕΣΥ προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες ασφαλισμένους. Τα ελλείμματα και τα σκάνδαλα καλύπτονται από τη φορολογία όλων… Εφόσον οι υπηρεσίες αυτές έχουν κόστος (μισθοί, ιατρικά υλικά, φάρμακα κλπ), το οποίο καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός, τότε γίνεται φανερό ότι οι υπηρεσίες αυτές μόνο δωρεάν δεν είναι.

Για να μην αναφέρω ότι είναι και πανάκριβες, με βάση την ποιότητα και το αποτέλεσμά τους. Άλλωστε, ουδέποτε έγινε συγκροτημένη προσπάθεια αξιολόγησης και ελέγχου του πραγματικού κόστους των υπηρεσιών, που παρέχουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Μάλιστα, εκείνο που αγνοούν οι περισσότεροι είναι ότι οι τιμές των ΚΕΝ που ορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, αφορούν μόνο το λειτουργικό κόστος του ΕΣΥ και όχι το μισθολογικό, που καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ποιο λοιπόν είναι το συνολικό, πραγματικό κόστος; Ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια, αφού όπως προανέφερα, ουδέποτε έγινε προσπάθεια καταγραφής, αξιολόγησης και ελέγχου.

Ωστόσο, απόφαση του 2012 (ΦΕΚ 3096/Β/2012) ορίζει ότι όταν νοσηλεύονται στο ΕΣΥ πολίτες άλλων χωρών, η τιμή του νοσηλίου ορίζεται ως η τιμή του ΚΕΝ επί έναν συντελεστή 2,09. Άρα, το ίδιο το κράτος δέχεται ότι το κόστος νοσηλείας στο ΕΣΥ είναι περίπου διπλάσιο από το λειτουργικό κόστος!

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Στην επίμαχη απόφαση του κ.κ. Χουλιαράκη και Πολάκη, οι πραγματικές τιμές που εισπράττει κάθε Δημόσιο νοσοκομείο για να καλύψει το κόστος είναι:

  1. 36.575 ευρώ (17.500 ευρώ επί 2,09) για το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής,
  2. 25.080 ευρώ (12.500 επί 2,09) για την καρδιακή βαλβίδα ταχείας έκπτυξης.

Ενώ λοιπόν η ίδια η κυβέρνηση υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος είναι από 25.000 έως 36.000 ευρώ, ορίζει σχεδόν τις μισές τιμές για τις ιδιωτικές κλινικές και χωρίς να εγκρίνει πρόσθετο προϋπολογισμό. Πρόκειται για μία σκανδαλώδη απόφαση, που αποδεικνύει πόσο σκανδαλωδώς άσχετοι είναι αυτοί που μας κυβερνούν.

Σχετικές δημοσιεύσεις

«Αύγουστος είναι… να χαρίζεις ζωή»: Τριήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία στο Σύνταγμα 25-27 Αυγούστου

Μερικά λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να μετατραπούν σε ανεκτίμητη προσφορά ζωής, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα αποθέματα μειώνονται σημαντικά

ΕΟΔΥ: Σαφής επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η εξάπλωση του ιού δεν είναι πλέον σποραδική, αλλά σταθερά αυξανόμενη

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών οξείας μέθης ανήλικων που καταλήγουν στα Επείγοντα

Ανήλικοι καταρρέουν μέσα στα μπαρ και οι υπεύθυνοι τους πετούν έξω, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Θεσσαλονίκη: Ξεμπλοκάρει το νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο – Έργο 435 εκατ. ευρώ

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 435 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, αποτελεί τη μεγαλύτερη δομή υγείας στη χώρα που προχωρά μέσω ΣΔΙΤ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μεγάλη δράση στις 26/8 στο Σύνταγμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου

Στόχος η εξοικείωση με τις Πρώτες Βοήθειες για τους τετράποδους φίλους μας

Οδηγίες ΕΟΔΥ για προστασία από τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται για ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών, όσους βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή έχουν χρόνια υποκείμενα νοσήματα

Η ζέστη δοκιμάζει τους οδηγούς – Πώς επηρεάζει την οδήγηση το καλοκαίρι

Η Apeiron Insurance Project αναδεικνύει τον παράγοντα της θερμοκρασίας ως μέρος της συνολικής συζήτησης για την οδική ασφάλεια

Η θερμική καταπόνηση και οι κίνδυνοι από την έκθεση στη ζέστη

Τι συμβουλεύει η Ελένη Ζίγκιρη, Φυσιοθεραπεύτρια στο Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης του Ερρίκος Ντυνάν

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Χωρίς κρατική αρωγή οι ανασφάλιστες επιχειρήσεις σε περίπτωση φυσικής καταστροφής – Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος με τον οποίο θα ελέγχεται εάν μια επιχείρηση ήταν πράγματι υπόχρεη σε ασφάλιση

Επανεκκινεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΑ

Το Υπουργείο ενσωμάτωσε σε ποσοστό άνω του 90% τις προτάσεις των φορέων που υπεβλήθησαν πριν και κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης

Αυξημένο κατά 4,5% το ενεργητικό των ασφαλιστικών το β΄ τρίμηνο

Διαμορφώθηκε στα 22,9 δισ. ευρώ, έναντι 21,9 δισ. το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ κατά 503 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις

Με νέα κίνηση στρατηγικής στη Ρουμανία η Anytime ενισχύει τη διεθνή της παρουσία

Anytime Ρουμανίας και BRD Groupe Société Générale φέρνουν την ασφάλιση αυτοκινήτου απευθείας στο YOU BRD app

Νέο επεισόδιο podcast: «Και Αν Συμβεί… ο εγκέφαλός σου να αποφασίζει πριν από εσένα;»

Με αφορμή το βιβλίο «Στα άδυτα του νου» του Δρ. Δημητριάδη, εξετάζεται πώς το ασυνείδητο, το συναίσθημα και η αντίληψη του ρίσκου επηρεάζουν τις αποφάσεις μας