back to top
16.7 C
Athens
Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2025

Σκανδαλώδης ασχετοσύνη Πολάκη

Του Αιμίλιου Νεγκήvirus.com.gr & Pharma Health Business magazine

Όσο οι περισσότεροι ασχολούνται με την υπόθεση Novartis, ο Παύλος Πολάκης έβαλε την υπογραφή του σε μία απόφαση που αποτελεί μοναδικό τεκμήριο της σκανδαλώδους ασχετοσύνης του. Η εφαρμογή της, δε, αποτελεί εκκολαπτήριο μπάχαλου.

- Advertisement -

Με την επίμαχη απόφαση (ΚΥΑ-ΕΟΠΥΥ) δημιουργούνται δύο νέα ΚΕΝ, δηλαδή, τύποι νοσηλίων. Το ένα αφορά την επέμβαση αντιμετώπισης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής με ενδαυλική- ενδαγγειακή μέθοδο και το άλλο, την επέμβαση καρδιακών βαλβίδων ταχείας έκπτυξης.

Πρόκειται για νέες, εξελιγμένες μεθόδους, οι οποίες έχουν και υψηλό κόστος. Η τιμή της πρώτης ορίστηκε στα 17.500 ευρώ και της δεύτερης στα 12.000 ευρώ. Την απόφαση υπογράφουν ο αν. Υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και ο αν. Υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, αλλά η ευθύνη βαραίνει κυρίως τον τελευταίο, που έχει κάνει την εισήγηση.

- Advertisement -

Το πρόβλημα λοιπόν έγκειται στο ότι ορίστηκαν τα ΚΕΝ χωρίς να έχει οριστεί και η σχετική διάγνωση (κατά την κωδικοποίηση ICD-10, που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα) και χωρίς να έχει γίνει συσχέτιση με συγκεκριμένη ιατρική πράξη (ICPM).

Γιατί όμως είναι πρόβλημα αυτό; Αν η απόφαση παραμείνει ως έχει, τότε οι χρεώσεις από τους παρόχους μπορούν  να γίνονται ανεξάρτητα από διάγνωση και πράξη, και οι ελεγκτές κατά την εκκαθάριση να πράττουν κατά βούληση, κόβοντας, διαφοροποιώντας ή εγκρίνοντας. Ο ορισμός του μπάχαλου.

Ακόμη, δεν έχει γίνει γνωστός ο συντελεστής βαρύτητας, που έχει κάθε ΚΕΝ, ο οποίος πολλαπλασιαζόμενος με το μέσο συνολικό κόστος νοσηλείας στην Ελλάδα, μας δίνει την τελική τιμή. Γεγονός που δείχνει ότι ο κ. Πολάκης και το επιτελείο του πρέπει να λειτούργησαν μπακαλίστικα, χωρίς καμία οικονομική και επιστημονική τεκμηρίωση.

Η απόφαση είναι σκανδαλώδης και για έναν ακόμη λόγο. Ενώ στην ίδια την απόφαση γίνεται η παραδοχή ότι από την εφαρμογή της προκαλείται επιπλέον κόστος στον ΕΟΠΥΥ, την ίδια ώρα επισημαίνει ότι δεν προκαλείται επιπλέον κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό, διότι το όποιο κόστος θα καλυφθεί αυτομάτως ως έκπτωση (clawback) από τους παρόχους!

Τσάμπα μάγκες δηλαδή οι κ.κ. Χουλιαράκης και Πολάκης. Δίνουν πρόσβαση στους ασφαλισμένους σε δύο νέες επεμβάσεις, χωρίς όμως να εγκρίνουν τη σχετική, αναγκαία δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ.

Η πρακτική αυτή δεν είναι προς όφελος των πολιτών όπως μπορεί να νομίζουν πολλοί, διότι επιτείνει το ανορθολογικό σύστημα χρηματοδότησης στην υγεία, με εκτρωματικές συνέπειες. Το υφιστάμενο σύστημα αποζημίωσης των νοσοκομείων, για το οποίο την ευθύνη φέρουν κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γεννά από τη φύση του ελλείμματα και σκάνδαλα.

Όπως έχει ξαναπεί, είναι μύθος ότι το ΕΣΥ προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες ασφαλισμένους. Τα ελλείμματα και τα σκάνδαλα καλύπτονται από τη φορολογία όλων… Εφόσον οι υπηρεσίες αυτές έχουν κόστος (μισθοί, ιατρικά υλικά, φάρμακα κλπ), το οποίο καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός, τότε γίνεται φανερό ότι οι υπηρεσίες αυτές μόνο δωρεάν δεν είναι.

Για να μην αναφέρω ότι είναι και πανάκριβες, με βάση την ποιότητα και το αποτέλεσμά τους. Άλλωστε, ουδέποτε έγινε συγκροτημένη προσπάθεια αξιολόγησης και ελέγχου του πραγματικού κόστους των υπηρεσιών, που παρέχουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Μάλιστα, εκείνο που αγνοούν οι περισσότεροι είναι ότι οι τιμές των ΚΕΝ που ορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, αφορούν μόνο το λειτουργικό κόστος του ΕΣΥ και όχι το μισθολογικό, που καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ποιο λοιπόν είναι το συνολικό, πραγματικό κόστος; Ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια, αφού όπως προανέφερα, ουδέποτε έγινε προσπάθεια καταγραφής, αξιολόγησης και ελέγχου.

Ωστόσο, απόφαση του 2012 (ΦΕΚ 3096/Β/2012) ορίζει ότι όταν νοσηλεύονται στο ΕΣΥ πολίτες άλλων χωρών, η τιμή του νοσηλίου ορίζεται ως η τιμή του ΚΕΝ επί έναν συντελεστή 2,09. Άρα, το ίδιο το κράτος δέχεται ότι το κόστος νοσηλείας στο ΕΣΥ είναι περίπου διπλάσιο από το λειτουργικό κόστος!

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Στην επίμαχη απόφαση του κ.κ. Χουλιαράκη και Πολάκη, οι πραγματικές τιμές που εισπράττει κάθε Δημόσιο νοσοκομείο για να καλύψει το κόστος είναι:

  1. 36.575 ευρώ (17.500 ευρώ επί 2,09) για το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής,
  2. 25.080 ευρώ (12.500 επί 2,09) για την καρδιακή βαλβίδα ταχείας έκπτυξης.

Ενώ λοιπόν η ίδια η κυβέρνηση υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος είναι από 25.000 έως 36.000 ευρώ, ορίζει σχεδόν τις μισές τιμές για τις ιδιωτικές κλινικές και χωρίς να εγκρίνει πρόσθετο προϋπολογισμό. Πρόκειται για μία σκανδαλώδη απόφαση, που αποδεικνύει πόσο σκανδαλωδώς άσχετοι είναι αυτοί που μας κυβερνούν.

Σχετικές δημοσιεύσεις

«My Data, Our Health»: Σύμπραξη για την εφαρμογή του European Health Data Space στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεργασία με την IDIKA και την GRNET, καθώς και στην ανάγκη για κανονιστικά πλαίσια

Μελέτη σε 14 εκατομμύρια παιδιά δείχνει ότι η λοίμωξη COVID-19 ενέχει μεγαλύτερο καρδιολογικό κίνδυνο από τον εμβολιασμό

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των Πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Εδιμβούργου, καθώς και του University College London

Μαζί για την ασφάλεια: ΕΟΠΥΥ και νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί

Επισημάνσεις από τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών

Η Υγεία περνά στη νέα ψηφιακή εποχή

Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός για τον Γιατρό - Προσεχώς και για τον Πολίτη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Υγεία – Μητέρα: Πρόγραμμα προνομιακών παροχών προς την Πολεμική Αεροπορία

Για την ολοκληρωμένη κάλυψη υγειονομικών αναγκών των στελεχών και των οικογενειών τους

Η Interamerican προσφέρει υπηρεσίες ΠΦΥ στους ανθρώπους της «σχεδίας»

Το ειδικά σχεδιασμένο ομαδικό πρόγραμμα υγείας εξασφαλίζει την πρόσβαση σε ιατρική υποστήριξη και φροντίδα

«My Data, Our Health»: Σύμπραξη για την εφαρμογή του European Health Data Space στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεργασία με την IDIKA και την GRNET, καθώς και στην ανάγκη για κανονιστικά πλαίσια

Νέα μελέτη των ΚΕΦΙΜ και ELF για την ανάγκη μετάβασης από διανεμητικά σε κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα

Βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αλλαγές στην οργανωτική δομή της Generali

Με τον διορισμό του Giulio Terzariol ως Γενικού Διευθυντή - Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Ομίλου

Είναι η τεχνητή νοημοσύνη φούσκα που θα οδηγήσει σε πτωχεύσεις και αφερεγγυότητες;

Τις σχετικές αναλύσεις της Allianz Trade σχολιάζει ο CTPO της Entersoftone Γιάννης Σαλιχός

Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ

Τι θα διαβάσετε στο ΧΡΗΜΑ Week που κυκλοφορεί την Τετάρτη 12/11, με τίτλο: «Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ»

Υγεία – Μητέρα: Πρόγραμμα προνομιακών παροχών προς την Πολεμική Αεροπορία

Για την ολοκληρωμένη κάλυψη υγειονομικών αναγκών των στελεχών και των οικογενειών τους

Με θετική ενέργεια και συνεργατικό πνεύμα το 4ο Συνέδριο του ΠΑΝΟΡΜΟΥ

Οι προετοιμασίες για το Επετειακό Συνέδριο του ΠΑΝΟΡΜΟΥ προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και σε ένα όμορφο, δημιουργικό κλίμα