Οι χρυσές δουλειές των Ασφαλιστικών Ζωής

της Ελενας Ερμείδου

Τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους των νέων προϊόντων ζωής απογειώνουν τις (αντ) ασφαλιστικές ζωής σε όλη την Ευρώπη.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη της J.P. Morgan μετά την έκδοση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Ιταλικής Ασφαλιστική Generali. H J.P. Morgan αποδίδει τα υψηλότερα λειτουργικά περιθώρια στα νέα προϊόντα χαμηλότερων εγγυήσεων, τα οποία είναι κυρίως unit linked και τα οποία περιλαμβάνουν υψηλότερα περιθώρια προστασίας.

Πρόκειται για μία τάση σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης που ξεκίνησε το 2016 και  θα ακολουθηθεί από  όλες οι Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές. Αιτία της τάσης αυτής, σύμφωνα με τους αναλυτές το Solvency II το οποίο οδηγεί τις ασφαλιστικές στην καλύτερη κατανομή κεφαλαίων.

Όπως, αναφέρει η J.P. Morgan, η Generali στην συνολική λειτουργική κερδοφορία της Ευρωπαϊκής αγοράς ζωής συμμετέχει 11%, ενώ η CNP με 12%, η AXA και η  Allianz με 5%.

Την λειτουργική κερδοφορία της Generali, η J.P. Morgan την αποδίδει στην υψηλότερη προστασία των νέων προϊόντων ζωής, ενώ της CNP στην υψηλότερη προστασία των unit linked και στην μείωση των εισροών από τα παραδοσιακά προϊόντα ζωής.

Ωστόσο, η Allianz επωφελείται από την μόχλευση σε επίπεδο όγκου πωλήσεων και νέων επιχειρήσεων. Τέλος για την ΑΧΑ, είναι το επίπεδο αυξημένης προστασίας τόσο στα παραδοσιακά προϊόντα ζωής όσο και στα προϊόντα  unit linked.

 

One comment

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

    Αξιότιμη κυρία Ερμείδου
    Το πρόθεμα του τίτλου του άρθρου σας «Οι χρυσές δουλειές ….» είναι συνυφασμένο στη συνείδηση αναγνωστών εντός και εκτός Ελλάδος με επιχειρηματικές δραστηριότητες που υποκρύπτουν υπερβολικά υψηλά περιθώρια κέρδους, με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύονται ένα κατά κανόνα από ανίδεο έως ελλιπέστατα ενημερωμένο καταναλωτικό κοινό.
    Βέβαια στο άρθρο σας αναφέρετε ότι τα νέα ασφαλιστικά προϊόντα «χαμηλού έως μηδενικού επενδυτικού ρίσκου για τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Ζωής» είναι μονόδρομος από το 2016, κυρίως λόγω Solvency II, συνειρμό όμως που δυσκολεύονται να τον καταλάβουν ακόμα και αρκετά μεγαλοστελέχη Ασφαλιστικών Εταιριών.
    Επιπλέον ο αδαής Έλληνας αναγνώστης μένει με τη βεβαιότητα ότι ακόμα και οι μεγάλες & πολυεθνικές Ασφαλιστικές Εταιρίες (… Generali) έχουν βρει τον τρόπο να τον «γδέρνουν» και στον Κλάδο Ζωής, όπως έχουν προσπαθήσει να κάνουν τα τελευταία χρόνια με τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, αλλά ευτυχώς που υπάρχουν τα χαμηλά ασφάλιστρα ΕΙΧ των ΕΠΙ.
    Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν βρίσκατε τρόπο να αναφερθείτε ταυτόχρονα και στα λουκέτα που έχουν βάλει τα τελευταία χρόνια αρκετές ΕΠΙ και την επιχειρηματική ζημιά που έχουν επιφέρει στις σοβαρές & κατά κανόνα πολυεθνικές Ασφαλιστικές Εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους ίδιους γεωγραφικούς χώρους.
    Νομίζω ότι θα πρέπει να αρχίσετε να μελετάτε και το (πολύ κοντινό) μελλοντικό φαινόμενο της δραστηριοποίησης των ΕΠΙ και στα ασφαλιστικά προϊόντα Ζωής και κυρίως σε εκείνα που η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία θα συνεχίζει να τους επιτρέπει να τα ονομάζουν/τιτλοφορούν ως «συνταξιοδοτικά προγράμματα».
    Με εκτίμηση
    Γιάννης Περιστέρης,
    Αναλογιστής από τα τέλη της 10ετίας του1970

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*