4th MedTech Conference, πάνελ

«Ουραγός» η Ελλάδα στις προμήθειες Υγείας

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς εξακολουθούν να υλοποιούνται οι προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων στο δημόσιο τομέα, ο οποίος φαίνεται να αδυνατεί να ξεπεράσει προβλήματα και στρεβλώσεις που τον ταλανίζουν διαχρονικά. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην περίπτωση του συστήματος μέτρησης σακχάρου Libre είναι χαρακτηριστική.

Όπως ανέφερε από το βήμα του 4th MedTech Conference ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑΧρήστος Δαραμήλας, διανύουμε ήδη τον τρίτο χρόνο από τότε που οι ασθενείς ζήτησαν την ένταξή του στις αποζημιούμενες τεχνολογίες από τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε επίσης: «Καλά κρατούν» οι εξωσυμβατικές προμήθειες στο ΕΣΥ

«Πρόκειται για ένα νέο προϊόν το οποίο κατατέθηκε και πέρασε από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ αποδέχτηκε την πρόταση, αλλά εδώ κι ένα μήνα δεν μπορεί να συνταγραφηθεί, διότι δεν έχει εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ» εξήγησε. Επισήμανε, μάλιστα, την παραδοξότητα που προκύπτει από το γεγονός ότι ο νέος Κανονισμός Παροχών του Οργανισμού έχει πρόβλεψη για την αποζημίωσή του, ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν κατατέθηκε ως κατεπείγον.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Τάκης Γεωργακόπουλος«Η δυνατότητα συνταγογράφησης της συσκευής είναι θέμα λίγων ημερών» εκτίμησε κι απέδωσε την καθυστέρηση σε διαδικασίες που διασφαλίζουν τη διαφάνεια της διαδικασίας. «Χρειάζεται μια διαδικασία στο δημόσιο. Ό,τι τίθεται σε σχέση με τα νοσήματα αυτά, ιατροτεχνολογικό, περνάει πάντα πρώτα από την επιτροπή διαπραγμάτευσης. Αλλιώς θα μας κατηγορούσαν ότι εφαρμόζουμε τακτικές του παρελθόντος» ισχυρίστηκε.

Ο κος Γεωργακόπουλος παραδέχτηκε βέβαια ότι δεν είναι ευχαριστημένος από το χρόνο που απαιτείται για τεθεί το Libre στη διάθεση των ασφαλισμένων. Εξέφρασε, όμως, την άποψη πως οι διαδικασίες αποζημίωσης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων στον ΕΟΠΥΥ είναι πιο ευέλικτες από το παρελθόν. Χαρακτήρισε δε,  μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία του Οργανισμού με την εταιρεία για τη δωρεάν χορήγηση του προϊόντος. «Το κόστος είναι μεγάλο» σημείωσε.

Η συζήτηση ανέδειξε, στο μεταξύ, τον κατακερματισμό των μητρώων στο χώρο της ιατρικής τεχνολογίας. Όπως ειπώθηκε, υπάρχει ήδη μία σύμπραξη του ΕΟΠΥΥ με την ΕΚΑΠΤΥ για τα αποζημιούμενα προϊόντα. Παράλληλα, θα υπάρξει συνεργασία με το μητρώο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στον ΕΟΦ καθώς και με το υπό ανάπτυξη Ευρωπαϊκό Μητρώο EUDAMED.

Όταν εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό μητρώο, τότε όλοι θα προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και στον Ενιαίο Κωδικό Ιχνηλασιμότητας» είπε ο Τ. Γεωργακόπουλος. «Σταδιακά προσαρμοζόμαστε» πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει μια πειστική απάντηση για το λόγο δημιουργίας διαφορετικών μητρώων στα ιατροτεχνολογικά, αντί ενός ενιαίου.

Η κατάσταση, όπως διαφάνηκε, δεν είναι καλύτερη σε ό,τι αφορά τις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων στα οποία διεξάγεται μια ανώνυμη «μάχη» μεταξύ λειτουργικότητας και νομιμότητας.

Σύμφωνα με τη διοικήτρια του Ιπποκρατείου, Αναστασία Μπαλασοπούλου, οι κεντρικοί διαγωνισμοί προχωρούν εξαιρετικά αργά με αποτέλεσμα το νοσηλευτικό ίδρυμα να καλύπτει τις άμεσες κι επείγουσες ανάγκες του εξωσυμβατικά.

«Για να τελειώσει ένας συνοπτικός (πρόχειρος) διαγωνισμός, η ευθύνη διαχέεται. Απασχολείται όλος ο οργανισμός και αυτό παράγει καθυστερήσεις» ανέφερε, σημειώνοντας ότι το προσωπικό είναι λίγο και με χαμηλή τεχνογνωσία, ενώ έκανε λόγο και για έλλειψη ψηφιακών εργαλείων.

Κυρίαρχο, βέβαια, πρόβλημα διαπίστωσε ότι αποτελεί η απουσία πιστώσεων που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες.

«Βγαίνει ο Νοέμβριος και δεν ξέρω τι πίστωση έχω για τα ιατροτεχνολογικά για το 2019» ανέφερε με νόημα, επισημαίνοντας ότι μια σειρά είδη που είναι στην αιχμή της τεχνολογίας παραμένουν ατιμολόγητα γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. «Ζήτησα το διπλασιασμό της πίστωσης για το υγειονομικό υλικό, αλλά δεν έχω πάρει απάντηση»πρόσθεσε, εκφράζοντας την άποψη ότι με 10 εκατ. το Ιπποκράτειο θα μπορούσε να απορροφήσει τα τρέχοντα, τα πρώτα μελλοντικά (2-3 μήνες) και ό,τι μπορεί να μεταφερθεί.

Σύμφωνα με το Γιάννη Καραφύλλη, Supply Chain & Procurement expert, όποιο νοσοκομείο εμφανίζεται κερδοφόρο είναι γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε καλή λειτουργικότητα. «Στο εξής ό,τι ξοδεύεται φέτος θα αφαιρείται από τον επόμενο χρόνο»τόνισε, αναφερόμενος στις δεκάδες προμήθειες που είναι σε εκκρεμότητα προς τιμολόγηση. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στον Ευαγγελισμό με 25 εκατ. ευρώ και στο Ιπποκράτειο με 7 εκατ. ευρώ.

Όπως εκτίμησε δε, οι προμήθειες αυτές στο τέλος του έτους θα ανέλθουν σε 50 εκατ. ευρώ. «Τα χρέη των νοσοκομείων – μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα «κλείσουν» στα 600 εκατ. και θα μεταφερθούν στον προϋπολογισμό του 2019″ επισήμανε, προβλέποντας «εμπλοκή» στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Εξέφρασε, τέλος, την απόλυτη βεβαιότητά του για την ανάγκη ύπαρξης ενιαίου μητρώου, ώστε να υπάρχει συνέχεια στο Κράτος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*