back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο 4 Απριλίου 2026

Συνέντευξη Κ. Νικολάου, Prudential στο IW για τα ΤΕΑ

Με αφορμή την συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας της Prudential Marghios & Partners με την ελβετική αντασφαλιστικη Swiss Re, ο Γενικός Διευθυντής της Prudential Β. Marghios & Partners Κώστας Νικολάου σε μια σύντομη συνέντευξη στο Insuranceworld.gr μας μιλά για τις προοπτικές των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) στην Ελλάδα, και τον ρόλο που έχουν στα Ταμεία, οι ελεγκτές και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σχολιάζει επίσης την διαπίστωση της Swiss Re για το ποσοστό των δαπανών που καταβάλλονται στην Ελλάδα από την ιδιωτική ασφάλιση.

Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου

- Advertisement -

Κύριε Νικολάου, μας είπε η Swiss Re στην από κοινού διοργάνωση για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που πραγματοποιήσατε την περασμένη Πέμπτη 15 Νοεμβρίου ότι μόλις το 4% της δαπάνης για την υγεία καταβάλλεται από την ιδιωτική ασφάλιση . Πόσο μπορεί αυτό να αλλάξει, ποιο θα λέγατε ότι είναι το ιδανικό σημείο για τα δεδομένα της Ελλάδας;

Πέραν του 4% σημασία έχει και το πραγματικό νούμερο, που είναι 30.000 δολάρια ανά άτομο. Δεν υπάρχει ιδανικό ποσό ή ποσοστό, απλά δείχνει πόσο μεγάλα περιθώρια υπάρχουν για την ιδιωτική πρωτοβουλία ή από την ανάποδη ανάγνωση, πόσο συνεχίζουμε να στηριζόμαστε στην κρατική βοήθεια και τη βοήθεια της οικογένειας. Ενα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της πληροφορίας ήταν ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στήριξης από την οικογένεια, σε σχέση με άλλα κράτη π.χ.22% εν συγκρίσει με το 11% στην Ιταλία και το 10% Αγγλία.

- Advertisement -

Να περάσουμε στο θέμα μας που είναι τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις και αναλύσεις. Εσείς, ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προοπτικές των Ταμείων στην Ελλάδα, από εδώ και πέρα

Οι προοπτικές των ΤΕΑ είναι πολύ σημαντικές, αλλά είναι δύσκολο να απαντήσουμε με συγκεκριμένα νούμερα. Γνωρίζουμε ότι σήμερα υπάρχουν 17, από τα οποία τα 4 έγιναν τα τελευταία 2 έτη, ενώ είναι σε διαδικασία αδειοδότησης άλλα 4 για τους πρώτους μήνες του 2019.

Οι κύριοι λόγοι της άνθισης των, είναι κατά τη γνώμη μου δύο:  α. είναι πια δεδομένο ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στο κράτος για τη συνταξιοδότησή μας και ψάχνουμε και άλλες λύσεις και β. έχει αρχίζει και ωριμάζει σε πολλά συνδικάτα και φορείς η σκέψη της αυτοδιαχείρισης του ασφαλιστικού, όσο γίνεται. Φυσικά, εξαρτάται από την επόμενη ημέρα, με το πώς θα διαμορφωθούν τα νομικά δεδομένα, για παράδειγμα αναμένουμε εντός του 2019 το νέο νόμο για τα ΤΕΑ, καθώς υπάρχουν πολλές σκέψεις για βελτίωση (π.χ. πολυεργοδοτικά ταμεία, αλλαγή στον ελάχιστο αριθμό ατόμων για ένα ΤΕΑ κ.α.).

Σίγουρα αναμένεται με ενδιαφέρον και αντίδραση φορέων, όπως οι μηχανικοί και οι δικηγόροι, τώρα που ουσιαστικά ελαχιστοποιείται το ποσό που θα πληρώνουν για επικουρική ασφάλιση στο κράτος (και ουσιαστικά εκμηδενίζει και την αντίστοιχη παροχή). Οι γιατροί, μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του ΤΕΑ τους, έχουν ήδη δείξει το δρόμο, περιμένουμε και τους υπόλοιπους αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό που θα θέλαμε να πείτε: Ποιος είναι ο ρόλος των ελεγκτών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πώς πρέπει να γίνεται ο έλεγχος ώστε να αποφευχθούν πιθανές επώδυνες καταστάσεις στο μέλλον;

Ο ρόλος των ελεγκτών είναι καθοριστικός. Διαφέρει κάπως στη μορφή του από την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίες υπάγονται για όλες τις ανάγκες τους, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αντιθέτως, τα ΤΕΑ έχουν τριπλή εποπτεία: Εθνική Αναλογιστική Αρχή, Διεύθυνση Επαγγελματικής Ασφάλισης, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όπως έχουμε πει αρκετές φορές, έχουμε καλωσορίσει με τον καλύτερο τρόπο την είσοδο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το 2015, στους επόπτες των ΤΕΑ, για τις επενδύσεις. Είμαστε υπέρ της εποπτείας, με κάθε τρόπο, μόνο έτσι χτίζεται η εμπιστοσύνη και πραγματικά η εποπτεία των ΤΕΑ, εκτός από αποτελεσματική, βοηθάει τον κλάδο με τις πράξεις της.

Εδώ και καιρό επιχειρούνται κάποιες αλλαγές από την EIOPA, τι θα έχουμε να δούμε;

Είναι αλήθεια, ότι κάθε νέα απαίτηση, πάντα δημιουργεί κόστος και δυσκολίες στην αρχή, αλλά θεωρώ ότι είναι η σωστή κατεύθυνση. Το 2019, θα υπάρξει ακόμα περισσότερη βελτίωση, με την υποχρέωση απευθείας αναφοράς πολλών παραμέτρων, στην κεντρική εποπτεία – EIOPA, μέσω ενός συστήματος αναφοράς (XBRL). Συνεχώς ο κλάδος παγκοσμίως, μαθαίνει από τα λάθη του και προσπαθεί για το καλύτερο, παίρνοντας μαθήματα όχι μόνο από τα Επαγγελματικά Ταμεία, αλλά και γενικά από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο (π.χ. κρίση τραπεζών – πιστωτικός κίνδυνος 2007-2009.

Σχετικές δημοσιεύσεις

EIOPA: Τετραπλασιάστηκαν τα πρόστιμα κατ’ εφαρμογή της IDD το 2024

Μειωμένο σε σχέση με το 2023 το συνολικό ποσό προστίμων στην Ελλάδα

Swiss Re: Πώς οι ακριβές κατασκευές αυξάνουν το κόστος των αποζημιώσεων

Η τάση των παγκόσμιων ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές να αυξάνονται κατά μ.ό. 5-7% ετησίως παραμένει αμετάβλητη

Η Swiss Re μπαίνει με ιστορική συμφωνία στην αμερικανική αγορά συντάξεων

Τι σηματοδοτεί το ντιλ 2 δισ. δολαρίων με την Athene για τη μεταφορά κινδύνου μακροζωίας

Το 65% των πολιτών με ιδιωτική σύνταξη αισθάνονται σιγουριά για το μέλλον

Ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από όσων βασίζονται στην κρατική σύνταξη, σύμφωνα με στοιχεία της EIOPA

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Η «κρυφή» ασφαλιστική κρίση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι διάχυτες ζημιές αποκαλύπτουν νέα κενά προστασίας και εγείρουν δομικά ζητήματα για τα προϊόντα του κλάδου

40 χρόνια Karavias Underwriting Agency: «Γιορτάζοντας το παρελθόν, διασφαλίζοντας το μέλλον»

Το μήνυμα του ιδρυτή και Διευθύνοντος Συμβούλου Γιώργου Καραβία

Η «Ασφάλιση στην πράξη» υπάρχει πίσω από την κάθε πτυχή των γεγονότων

Ο Χ. Αλεξόπουλος επισημαίνει ότι, παρά το κλίμα αβεβαιότητας και ενώ διεθνώς η Ασφάλιση ενισχύεται ως θεσμός, στη χώρα μας υπονομεύεται

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

SOFMEDICA: Επέκταση στη Σλοβενία και ενίσχυση της πρόσβασης σε καινοτόμες λύσεις υγείας στη Νέα Ευρώπη

Mέρος της αποστολής της εταιρείας να φέρνει την τεχνολογία που σώζει ζωές πιο κοντά σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Έφτασε η ώρα των πρώτων Greek Risk Management Awards

Τα #grma26 έρχονται την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Δείτε τις θεματικές ενότητες και τους ομιλητές

Ποιοι μπορούν να πωλήσουν και ποιοι να σε πουλήσουν, αγαπητέ ασφαλιστή;

Ποιος από τους δύο τύπους πωλητή βγαίνει τελικά κερδισμένος, αναρωτιέται ο Ανασφάλιστος...

Η ERGO Ασφαλιστική σταθερή σύμμαχος στη νέα εποχή της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ρ. Αλεξοπούλου: «Η ασφάλιση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βασικό στοιχείο βιώσιμης λειτουργίας και όχι ως απλή κανονιστική απαίτηση»

Diploma in Financial and Insurance Advice από ΕΕΑ, ΕΙΑΣ και ΠΣΑΣ – Λ. Αποστολιώτης: «Καλώ όλους τους συναδέλφους να επενδύσουν στη γνώση και στο...

Διαρκής προσπάθεια του ΠΣΑΣ, να εμπλουτίζει τις πρωτοβουλίες προς όφελος των μελών του επενδύοντας στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων