κακός γάμος, σύγκρουση, ζευγάρι

Ένας «κακός» γάμος είναι τόσο ανθυγιεινός όσο το κάπνισμα!

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι ο γάμος κάνει καλό στην υγεία και ότι οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο. Νέα μελέτη δείχνει ότι, αντιστρόφως, αν ένας γάμος είναι «κακός», τότε βλάπτει σοβαρά την υγεία!

Τουλάχιστον αυτό έδειξε έρευνα, που έγινε στις ΗΠΑ από τα πανεπιστήμια της Νεβάδα και του Μίτσιγκαν. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 373 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια κατά τα πρώτα 16 χρόνια του γάμου τους για να δουν αν οι διαφωνίες σε θέματα όπως η παιδική ανατροφή, τα χρήματα, τα πεθερικά και τα χόμπι είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν την υγεία των συζύγων που ανέφεραν μεγαλύτερο αριθμό συγκρούσεων, με εκείνους που ανέφεραν λιγότερες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συζυγικές συγκρούσεις επηρέασαν αρνητικά την υγεία τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, αλλά είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους άνδρες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν από την Rosie Shrout, επιστημονική συνεργάτη του University of Nevada στο ετήσιο συνέδριο της International Association for Relationship Research, που πραγματοποιήθηκε στο Κολοράντο.

Οι επιστήμονες λένε ότι, ένας κακός γάμος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά με διάφορους τρόπους. Η σύγκρουση σε μια σχέση μπορεί να οδηγήσει σε αποκρίσεις στο σώμα, όπως φλεγμονήαλλαγές στην όρεξη και αυξημένη απελευθέρωση ορμονών του στρες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν διάφορες πτυχές της υγείας, που κυμαίνονται από την καρδιακή λειτουργία έως το ανοσοποιητικό σύστημα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν αναδείξει οφέλη για την υγεία από το γάμο: Άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και διαβήτη είχαν καλύτερη εξέλιξη αν ήταν παντρεμένοι. Τα ποσοστά επιβίωσης μετά από καρδιακή προσβολή βελτιώθηκαν επίσης.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι έγγαμοι άνθρωποι βλέπουν έναν γιατρό νωρίτερα από τους ανύπαντρους με τα ίδια συμπτώματα, γεγονός που έχει ευεργετική επίδραση στα ποσοστά επιβίωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*