προηγμένη τεχνολογία, δάχτυλο πατά ηλεκτρονικό κύκλωμα

Έξυπνα αυτοκόλλητα παρακολουθούν την υγεία μας

Το μέλλον στην υγεία είναι ήδη εδώ. Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν μία αυτοκόλλητη ηλεκτρονική συσκευή από χαρτί, που κάποιος μπορεί εύκολα να εφαρμόσει στο δέρμα του. Η συσκευή μπορεί να παρακολουθεί τη σωματική δραστηριότητα και να προειδοποιεί το χρήστη σε πραγματικό χρόνο για πιθανούς κινδύνους στην υγεία του!

Η συσκευή αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο περιοδικό ACS Advanced Materials and Interfaces.

«Για πρώτη φορά δημιουργήσαμε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που κάποιος μπορεί να προσαρμόσει εύκολα στο δέρμα του και είναι κατασκευασμένες από χαρτί για να μειώσουν το κόστος της εξατομικευμένης ιατρικής», δήλωσε ο Ramses Martinez, βοηθός καθηγητή της βιομηχανικής μηχανικής και βιοϊατρικής μηχανικής, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας.

Τα «έξυπνα αυτοκόλλητα» (δείτε το βίντεο) είναι κατασκευασμένα από χαρτί και κυτταρίνη, η οποία είναι βιοσυμβατή και επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Με δεδομένο ότι το χαρτί διαλύεται γρήγορα όταν βρέχεται και το ανθρώπινο δέρμα είναι επιρρεπές να καλύπτεται με ιδρώτα, τα αυτοκόλλητα επικαλύφθηκαν με μόρια, που απωθούν το νερό, το λάδι, τη σκόνη και τα βακτήρια.

Τα αυτοκόλλητα μπορεί να έχουν πολλές εφαρμογές. Π.χ. θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από γιατρούς για να παρακολουθούν τον ύπνο των ασθενών. Ή από αθλητές για να παρακολουθούν την υγεία τους, ενώ ασκούνται.

Συνεπώς, είναι δυνατόν να προλάβει αιφνίδιους θανάτους κυρίως νέων σε ηλικία ατόμων, που κατά κύριο λόγο οφείλονται σε κληρονομικές μυοκαρδιοπάθειες. Σήμερα, παρά την πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας, οι παθήσεις αυτές διαπιστώνονται μετά θάνατον.

«Το κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλό και υπάρχει συμβατότητα με τις μεγάλης κλίμακας κατασκευαστικές τεχνικές. Αυτό θα επιτρέψει τη γρήγορη υιοθέτηση αυτών των νέων πλήρως αναλώσιμων, φορητών αισθητήρων σε μια ποικιλία εφαρμογών υγειονομικής περίθαλψης που απαιτούν διαγνωστικά συστήματα μιας χρήσης», δήλωσε ο Martinez.

Η τεχνολογία κατοχυρώνεται με  μέσω του Purdue Office of Commercialization. Οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν συνεργάτες για να δοκιμάσουν και να εμπορευματοποιήσουν την τεχνολογία τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*