back to top
21.3 C
Athens
Σάββατο 16 Μαΐου 2026

Aon: Πιο καταστροφικός μήνας του 2018 –μέχρι στιγμής- ο Σεπτέμβριος

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας με την ισχυρότερη παρουσία ακραίων καιρικών φαινομένων ανά τον κόσμο (τυφώνες, κυκλώνες) και η φετινή χρονιά δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Μάλιστα, «αλυσίδα» των φυσικών καταστροφών να συνεχίζεται και εντός του Οκτωβρίου, με την έλευση του τυφώνα Michael στη Φλόριντα που εκτιμάται ότι θα αφήσει πίσω του ζημίες από 3 έως 10 δις. δολ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση που εκδίδει η ομάδα Impact Forecasting της Aon, εντός του Σεπτεμβρίου μόνο οι ΗΠΑ επλήγησαν από την τροπική καταιγίδα Gordon και στη συνέχεια από τον τυφώνα Florence, που υπολογίζεται ότι προκάλεσε οικονομικές ζημίες 10 δις. δολ.. Οι ασφαλισμένες ζημίες όμως εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά μικρότερες, λόγω της χαμηλής διείσδυσης ασφαλιστικής κάλυψης για ζημίες από πλημμύρες.

Στην Ιαπωνία, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι πλημμύρες που έφερε ο τυφώνας Jebi προκάλεσαν ζημίες που εκτιμώνται σε δις. δολ. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών της χώρας (GIAJ) δήλωσε ότι έχουν κατατεθεί περί τις 500.000 αιτήσεις αποζημίωσης. Η ιαπωνική νήσος Hokkaido αποτέλεσε και το επίκεντρο ισχυρού σεισμού στις 6 Σεπτεμβρίου, συνεπεία του οποίου υποβλήθηκαν άλλες 12.279 αιτήσεις για αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας.

- Advertisement -

Ο υπερ-τυφώνας  Mangkhut προκάλεσε ευρύτατες καταστροφές στις Φιλιππίνες, το Χονγκ-Κονγκ και την Κίνα ως καταιγιδα κατηγορίας . Προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 120 ατόμων και την καταστροφή άνω των 210.000 κατοικιών μόνο στις Φιλιππίνες. Ο λογαριασμός από τις οικονομικές ζημίες και την παύση επιχειρηματικής δραστηριότητας αναμένεται και εδώ να ανέλθει σε δις. δολάρια, καθώς οι τοπικές ασφαλιστικές εταιρείες σε Κίνα και Χονγκ-Κονγκ προετοιμάζονται για καταβολή αποζημιώσεων άνω του 1 δις. δολ.

Ισχυρός σεισμός 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε προκάλεσαν πολύ μεγάλες καταστροφές στη νήσο Sulawesi της Ινδονησίας, σκοτώνοντας πάνω από 2.000 άτομα ενώ πολλοί ακόμα αγνοούνται. Οι οικονομικές ζημίες υπολογίζεται ότι θα υπερβούν το 1 δις. δολ.

«Ο Σεπτέμβριος καταγράφεται ως ο δαπανηρότερος μήνας του 2018, με τις οικονομικές ζημίες από τις φυσικές καταστροφές που εκδηλώθηκαν να ανέρχονται σε δεκάδες δις. δολάρια», σχολίασε ο Steve Bowen, διευθυντής της Impact Forecasting. “Γεγονότα όπως οι τυφώνες Florence, Jebi και Mangkhut και ο σεισμός στην Ινδονησία ήταν επίσης αξιοσημείωτα επειδή το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών που προκάλεσαν ήταν ανασφάλιστες». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό αντανακλά την ύπαρξη μεγάλων ασφαλιστικών κενών είτε σε επίπεδο αγοράς είτε σε επίπεδο μεμονωμένων κινδύνων, τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες. «Καθώς οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται, γίνεται ακόμα πιο σημαντικό να καλυφθούν αυτά τα κενά ώστε να βοηθηθούν οι άνθρωποι κατά τη διαδικασία αποκατάστασης», κατέληξε ο κ. Bowen.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γεωπολιτική αστάθεια, AI και νέα εποχή στις εμπορικές ροές – Οι προβλέψεις της Atradius για την ασφάλιση πιστώσεων του 2026

Η ασφάλιση πιστώσεων εξελίσσεται σε βασικό εργαλείο χρηματοδότησης επιχειρήσεων, ενώ οι ασφαλιστικοί οργανισμοί καλούνται να παρέχουν συντονισμένες λύσεις σε πολλαπλές αγορές

Aon: Η κλιματική μεταβλητότητα επηρεάζει ολοένα περισσότερο τα μοντέλα των ασφαλιστών

Τα ευρήματα της έκθεσης CCI υπογραμμίζουν την κλίμακα των κενών προστασίας και τη σημασία της επανεξέτασης των στρατηγικών ανθεκτικότητας

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Αλλαγή ηγεσίας στην American International Group – Νέος CEO ο Eric Andersen

Η κίνηση εντάσσεται σε πολυετές πλάνο διαδοχής και πραγματοποιείται σε μια περίοδο με ενισχυμένες επιδόσεις και βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη για την εταιρεία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέο ρεκόρ από την Talanx

T. Leue, CEO: «Απόδειξη ότι το διαφοροποιημένο μοντέλο, η αποκεντρωμένη στρατηγική, η ανθεκτικότητα και η ηγετική μας θέση στο κόστος αποδίδουν»

Ισχυρό ξεκίνημα το 2026 η Allianz, με ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας – Βίντεο

«Σε καλό δρόμο» προκειμένου να επαληθεύσει την πρόβλεψη για ετήσια κέρδη 17,4 δισ. ευρώ

KPMG: $436,4 δισ. σε παγκόσμιες επενδύσεις PE – Η αβεβαιότητα επανεμφανίζεται

Υποτονικός ρυθμός δραστηριότητας σε σύγκριση με το τέλος του 2025 εντοπίζει η έκθεση «Pulse of Private Equity Q1’26»

Allianz Commercial: Ο Karol Dobias νέος Global Head of Multinational της AGCS από την 1η Ιουνίου 2026

Στέλεχος με πολυετή διεθνή εμπειρία και βαθιά γνώση της λειτουργίας των πολυεθνικών ασφαλιστικών προγραμμάτων

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Σοβαροί κίνδυνοι για τους ψηφιακούς καταναλωτές από το νέο ν/σ για την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δικαιολογητικών – Ποιες λύσεις προτείνει το ΙΝΚΑ

Με το πρόσχημα της ψηφιακής «απλούστευσης», τονίζει το ΙΝΚΑ, οι πολίτες εκτίθενται σε πρωτοφανείς κινδύνους υποκλοπής ταυτότητας και οικονομικής εξαπάτησης

Έξυπνες διαβάσεις: τι είναι, τι ισχύει και τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί;

Ένας αναλυτικός, χρηστικός οδηγός από την πλατφόρμα Pricefox

Hackathon Reimagining eHealth in Crete: Οι ομάδες που διακρίθηκαν και οι λύσεις που παρουσίασαν

Ο διαγωνισμός ανέδειξε προτάσεις που συνδυάζουν τεχνολογία, καινοτομία και κοινωνικό αντίκτυπο

Πού επενδύει σήμερα ο μέσος Έλληνας;

Η μελέτη του ΙΟΒΕ «Αποταμιευτικοί λογαριασμοί νοικοκυριών για επενδύσεις στην κεφαλαιαγορά» παρουσιάστηκε σε κοινή εκδήλωση με τη Euronext Athens