νομικά βιβλία, σφυρί, δικαστική απόφαση

Τραυματισμός φιλάθλου σε ποδοσφαιρικό αγώνα – Ευθύνη Δημοσίου

Τραυματισμός φιλάθλου σε επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Ευθύνη Ελληνικού Δημοσίου

Για πλημμελή άσκηση καθηκόντων ΕΛ.ΑΣ.

Ηθική βλάβη 30.000 ευρώ

Αποζημίωση επί μονίμου αναπηρίας εξ ΑΚ 10.000 ευρώ

Αστική ευθύνη Δημοσίου

Ευθύνη του Δημοσίου σε αποζημίωση υπάρχει – μεταξύ άλλων – όταν παραλείπονται τα ιδιαίτερα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις που προσιδιάζουν στη συγκεκριμένη υπηρεσία και προσδιορίζονται από την κείμενη εν γένει νομοθεσία, τα διδάγματα της κοινής πείρας και τις αρχές της καλής πίστεως.

Η παράλειψη επεμβάσεως των αστυνομικών οργάνων με σκοπό τη λήψη προστατευτικών μέτρων υπέρ των πολιτών και των περιουσιών τους πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη λήξη αθλητικών συναντήσεων, τόσο εντόςόσο και εκτός των αγωνιστικών χώρων, συνιστά παράλειψη διοικητικών οργάνων για την οποία το Δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση.

Σε περίπτωση αδικοπραξίας, ανεξάρτητα από την αποζημίωση για περιουσιακή ζημία, το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει κατά την κρίση του χρηματική ικανοποίηση και να καθορίσει το εύλογο ποσόν αυτής, αν κρίνει ότι επήλθε στον αδικηθέντα ηθική βλάβη.

Επί αναπηρίας ή παραμόρφωσης του παθόντος, είναι δυνατόν να θεμελιωθεί και αυτοτελής αξίωση χρηματικής παροχής άρθρου 931 ΑΚ, αν αυτή επιδρά μελλοντικά στον παθόντα, στην επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική εξέλιξη του προσώπου.

Για τη θεμελίωση της αυτοτελούς αυτής αξιώσεως απαιτείται να συντρέξουν ιδιάζοντα περιστατικά, εκτός και πέραν εκείνων που χρειάζονται για τη στοιχειοθέτηση αξιώσεων αποζημιώσεως και χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη ή ψυχική οδύνη, εξ αιτίας των οποίων επέρχονται δυσμενείς συνέπειες στην οικονομική πλευρά της μελλοντικής ζωής του παθόντος. 

Αποζημίωση επί Σωματικών Βλαβών

Βελτιωμένη Τροφή

Δεν απαιτείται κατά νόμο Ιατρική βεβαίωση για την ανάγκη λήψεως βελτιωμένης τροφής, προκειμένου να θεμελιωθεί το σχετικό δικαίωμα.

Συνθήκες ατυχήματος

Είχε προγραμματισθεί στην Αθήνα για τις 29/12/2004 η διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα για το πρωτάθλημα Α Εθνικής κατηγορίας, μεταξύ των ομάδων Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ. Για τον εν λόγω αγώνα, ο οποίος αξιολογήθηκε ως υψηλής επικινδυνότητας, αποφασίσθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών η λήψη σχετικών μέτρων «ασφάλειας» και διατέθηκε για την τήρηση της τάξεως αστυνομική δύναμη. Πριν από την έναρξη του αγώνα, οι φίλαθλοι των δυο ομάδων έσπασαν καθίσματα του γηπέδου, τα οποία εκσφενδόνισαν εκατέρωθεν από τις δυο θύρες, ενώ εν συνεχεία εκσφενδόνισαν μεταξύ τους και διάφορα αντικείμενα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό φιλάθλων. Μεταξύ των τραυματισθέντων ήταν και ο εκκαλών, ο οποίος έφερε επίμηκες τραύμα αριστερά της μετωπικής χώρας και απώλεσε λόγω αυτού την όραση του αριστερού οφθαλμού του. Κρίθηκε δε ανάπηρος σε ποσοστό 50%. Ακολούθως ο εκκαλών άσκησε αγωγή κατά του Δημοσίου, ισχυριζόμενος ότι ο τραυματισμός του οφείλεται σε πλημμελή εκτέλεση από τα όργανα της ΕΛΑΣ των καθηκόντων τους.

Κρίση του πρωτοδικείου. Εν μέρει δεκτή η αγωγή

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή, αφού έκρινε ότι τα όργανα της ΕΛΑΣ εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους , όσον αφορά τόσο στη διατήρηση της ευταξίας κατά την διάρκεια του αγώνα, όσο και στη σωματική έρευνα των εισερχομένων φιλάθλων, καθώς και στη φύλαξη των αποδυτηρίων του γηπέδου. Συνεπεία αυτών εκσφενδονίσθηκαν διάφορα αντικείμενα μεταξύ των οπαδών των ομάδων, που είτε έφεραν μαζί τους οι φίλαθλοι κατά την είσοδό τους στο γήπεδο, είτε απέσπασαν από τους χώρους του γηπέδου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του εκκαλούντος. Επιδίκασε δε στον εκκαλούντα το συνολικό ποσό των ευρώ 22.664,43 (1.300 ως αποζημίωση για υπηρεσίες οικιακής βοηθού + 600 για βελτίωση τροφής + 5.764,43 για διαφυγόντα κέρδη + 15.000 ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη), νομιμοτόκως από την επομένη της ασκήσεως της αγωγής έως την εξόφληση. Περαιτέρω, απέρριψε το αίτημα για επιδίκαση και χρηματικής παροχής άρθρου 931 ΑΚ.

Κρίση του εφετείου.

Δεκτή εν μέρει η έφεση του εκκαλούντος – ενάγοντος. Απορρίπτεται η αντίθετη έφεση του Δημοσίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου – Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*