back to top
17.1 C
Athens
Σάββατο 14 Μαρτίου 2026

Σε έξαρση ο ιός του Δυτικού Νείλου (Upd)

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό του Δυτικού Νείλου, από τον οποίο την τελευταία εβδομάδα μόνο προσβλήθηκαν 30 άνθρωποι κι έχασαν τη ζωή τους 6.

Συνολικά, καταγράφονται 11 θάνατοι. Όλοι αφορούν σε ηλικιωμένα άτομα (άνω των 70 ετών) που πέθαναν από επιπλοκές της νόσου. Ακόμη, από την έναρξη της φετινής περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης μέχρι την περασμένη Τετάρτη αναφέρονται 107 κρούσματα του ιού. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα 88 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 71 έτη (εύρος: 11 – 94 ετών).

- Advertisement -

Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής ξεπερνά τους αριθμούς των τελευταίων 5 ετών, για την αντίστοιχη περίοδο. Ο λόγος σχετίζεται αφενός μεν με την πρόωρη εμφάνιση του ιού στη χώρα (τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου) λόγω κλιματολογικών συνθηκών, αφετέρου δε με την απουσία έγκαιρης προετοιμασίας πολλών περιοχών της χώρας για τον έλεγχο των κουνουπιών. Δεν είναι τυχαίο πως φέτος κρούσματα του ιού καταγράφονται ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να προειδοποιεί πως θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

- Advertisement -

Με αφορμή τη μεγάλη αύξηση των περιστατικών λοίμωξης, η Κεντρική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) ζητά την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα εστιάζει στην εντατικοποίηση: α) της ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα ατομικής προφύλαξης από τα κουνούπια και β) των ψεκασμών.

”Η σκληρή πραγματικότητα δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμούς. Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι δε δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματά μας, τόσο για την κατανομή των κονδυλίων στον αστικό ιστό, όσο και για τη συχνότητα στα επικίνδυνα σημεία που έγιναν οι ψεκασμοί. Με αίσθημα ευθύνης, καλώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούμε για το κοινό καλό και την ασφάλεια της υγείας των συμπολιτών μας” ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Πάντως, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε νέους ψεκασμούς για τα κουνούπια σε ρέματα της Βόρειας Αθήνας, που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Ψεκασμούς για την ακμαιοκτονία κουνουπιών θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα και η Περιφέρεια Πειραιώς & Νήσων σε συγκεκριμένους Δήμους (π.χ. Σαλαμίνας) όπου οι πληθυσμοί των κουνουπιών είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.

Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα κι εκτιμά ότι δεν φαίνεται η κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

”Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ότι θα έχουμε μία ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός, συμπληρώνοντας όμως ότι  τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται σε εγρήγορση. Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως έχουν δοθεί έγκαιρα οι απαραίτητες κατευθύνσεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει συχνές αναφορές και έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες στις Περιφέρειες για τους απαραίτητους ψεκασμούς.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται κι εκείνοι σε εγρήγορση και, όταν υπάρχουν ύποπτα κρούσματα, να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία της χώρας.

Πηγή: virus.com.grkeelpno.gr, kede.gr, stokokkino

Σχετικές δημοσιεύσεις

Προστάτεψε το συκώτι σου. Σώσε τον Κίτρινο Ήρωα!»

Καμπάνια ενημέρωσης της ΕΕΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ηπατικής Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Ο καλός ύπνος ως βασική προϋπόθεση υγείας

Η χρόνια στέρηση ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για σειρά νοσημάτων και αυξάνει την πιθανότητα τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων

Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος: Ο προληπτικός έλεγχος σώζει την όραση

Στοιχεία αναφορικά με την πάθηση, καθώς και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης, από την Ελληνική Εταιρεία Γλαυκώματος

Η χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας να χορηγήσει πανάκριβες θεραπείες έως και 10 φορές φθηνότερα!

Σε αντίθεση με 19 άλλες χώρες της ΕΕ, στην Ελλάδα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τη λεγόμενη «Νοσοκομειακή Εξαίρεση»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Προστάτεψε το συκώτι σου. Σώσε τον Κίτρινο Ήρωα!»

Καμπάνια ενημέρωσης της ΕΕΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ηπατικής Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Ο καλός ύπνος ως βασική προϋπόθεση υγείας

Η χρόνια στέρηση ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για σειρά νοσημάτων και αυξάνει την πιθανότητα τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Η σημασία του ποιοτικού ύπνου για την υγεία και την ευεξία

Η Εθνική Ασφαλιστική καλεί το κοινό να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις συνήθειες ύπνου και να υιοθετήσει πρακτικές που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητάς του

12 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Η Vantive συμμετέχει στη διεθνή εκστρατεία πρόληψης

Η χρόνια νεφρική νόσος επηρεάζει 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως, συχνά χωρίς εμφανή συμπτώματα στα αρχικά στάδια

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Προστάτεψε το συκώτι σου. Σώσε τον Κίτρινο Ήρωα!»

Καμπάνια ενημέρωσης της ΕΕΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ηπατικής Υγείας

Το Bancassurance της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Πειραιώς ξεκινά…

Τη μεγάλη διαφορά στο τραπεζοασφαλιστικό κανάλι ετοιμάζεται να κάνει η ασφαλιστική, ενώ η τράπεζα δεν μοιάζει να βιάζεται ούτε με την NN ούτε με την ERGO

Στη μαγευτική Αλσατία ταξίδεψε η Επιθεώρηση Χρυσολόγου

Κοινή υπόσχεση, στο επόμενο ταξίδι όχι απλώς να μη λείψει κανείς, αλλά «η ομάδα να είναι πολυπληθέστερη με νέους Συνεργάτες και νέες συμμετοχές»

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Ο καλός ύπνος ως βασική προϋπόθεση υγείας

Η χρόνια στέρηση ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για σειρά νοσημάτων και αυξάνει την πιθανότητα τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων

Στουρνάρας: Οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό

Τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ανέλυσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομιλία του στο CEOs Club