back to top
16 C
Athens
Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026

Σε έξαρση ο ιός του Δυτικού Νείλου (Upd)

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό του Δυτικού Νείλου, από τον οποίο την τελευταία εβδομάδα μόνο προσβλήθηκαν 30 άνθρωποι κι έχασαν τη ζωή τους 6.

Συνολικά, καταγράφονται 11 θάνατοι. Όλοι αφορούν σε ηλικιωμένα άτομα (άνω των 70 ετών) που πέθαναν από επιπλοκές της νόσου. Ακόμη, από την έναρξη της φετινής περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης μέχρι την περασμένη Τετάρτη αναφέρονται 107 κρούσματα του ιού. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα 88 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 71 έτη (εύρος: 11 – 94 ετών).

- Advertisement -

Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής ξεπερνά τους αριθμούς των τελευταίων 5 ετών, για την αντίστοιχη περίοδο. Ο λόγος σχετίζεται αφενός μεν με την πρόωρη εμφάνιση του ιού στη χώρα (τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου) λόγω κλιματολογικών συνθηκών, αφετέρου δε με την απουσία έγκαιρης προετοιμασίας πολλών περιοχών της χώρας για τον έλεγχο των κουνουπιών. Δεν είναι τυχαίο πως φέτος κρούσματα του ιού καταγράφονται ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να προειδοποιεί πως θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

- Advertisement -

Με αφορμή τη μεγάλη αύξηση των περιστατικών λοίμωξης, η Κεντρική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) ζητά την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα εστιάζει στην εντατικοποίηση: α) της ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα ατομικής προφύλαξης από τα κουνούπια και β) των ψεκασμών.

”Η σκληρή πραγματικότητα δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμούς. Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι δε δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματά μας, τόσο για την κατανομή των κονδυλίων στον αστικό ιστό, όσο και για τη συχνότητα στα επικίνδυνα σημεία που έγιναν οι ψεκασμοί. Με αίσθημα ευθύνης, καλώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούμε για το κοινό καλό και την ασφάλεια της υγείας των συμπολιτών μας” ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Πάντως, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε νέους ψεκασμούς για τα κουνούπια σε ρέματα της Βόρειας Αθήνας, που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Ψεκασμούς για την ακμαιοκτονία κουνουπιών θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα και η Περιφέρεια Πειραιώς & Νήσων σε συγκεκριμένους Δήμους (π.χ. Σαλαμίνας) όπου οι πληθυσμοί των κουνουπιών είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.

Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα κι εκτιμά ότι δεν φαίνεται η κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

”Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ότι θα έχουμε μία ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός, συμπληρώνοντας όμως ότι  τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται σε εγρήγορση. Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως έχουν δοθεί έγκαιρα οι απαραίτητες κατευθύνσεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει συχνές αναφορές και έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες στις Περιφέρειες για τους απαραίτητους ψεκασμούς.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται κι εκείνοι σε εγρήγορση και, όταν υπάρχουν ύποπτα κρούσματα, να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία της χώρας.

Πηγή: virus.com.grkeelpno.gr, kede.gr, stokokkino

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γεωργιάδης για την πλατφόρμα Quality‑for‑All: Νέα εποχή αξιολόγησης στο ΕΣΥ

Σε εκδήλωση του ΠΟΥ παρουσιάστηκε η πλατφόρμα που υποστηρίζει τη συστηματική μέτρηση δεικτών ποιότητας και τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών

Μεγάλη πρόοδος στην πρόσβαση των Ευρωπαίων στους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους

Η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, μεταξύ των χωρών όμως καταγράφονται μεγάλες διαφορές – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Καταγγελία για απάνθρωπη μεταχείριση νεφροπαθούς στο Ηράκλειο

Η φυλάκιση σε άκρως ακατάλληλες συνθήκες ενός ασθενούς τελικού σταδίου συνιστά κατά την ΠΟΝ περιστατικό επικίνδυνο για τη ζωή του και ηθικά απαράδεκτο

Νέα εφαρμογή για εντοπισμό ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

Οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο το ασθενοφόρο που έχουν καλέσει

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο όμιλος Reale επεκτείνεται σε όλη την αλυσίδα των υπηρεσιών υγείας μέσω στρατηγικής συμφωνίας με τη Lifenet

Υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την απόκτηση ποσοστού 80% στο μετοχικό κεφάλαιο του ιταλικού ομίλου υγείας

«Γυναίκα και μαστός, μια σχέση ζωής»: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης στις 9/3 με κεντρική ομιλήτρια τη Ν. Παζαΐτη

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και τον Σύλλογο Επιστημόνων Χαλανδρίου «Ευριπίδης»

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Ένας κοσμος με 8 δισεκατομμύρια λόγους για δράση

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ενσωματώνει ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες για να βοηθήσει τους ασθενείς να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους

Γεωργιάδης για την πλατφόρμα Quality‑for‑All: Νέα εποχή αξιολόγησης στο ΕΣΥ

Σε εκδήλωση του ΠΟΥ παρουσιάστηκε η πλατφόρμα που υποστηρίζει τη συστηματική μέτρηση δεικτών ποιότητας και τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Aνασφάλιστα οχήματα: Τι γίνεται με την Πράξη Επιβολής Προστίμου;

Ο χρηστικός οδηγός του Pricefox έχει τις απαντήσεις για κάθε περίπτωση

Τ. Θεοδωρικάκος: Σχέδιο έκτακτων μέτρων για την προστασία των καταναλωτών

«Η αισχροκέρδεια δεν γίνεται αποδεκτή, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κάνει κερδοσκοπικά παιχνίδια» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ανάπτυξης

Οι ασφαλιστές πολέμου, τα λάθη που μεταδόθηκαν – Τι έγραψε χτες το «IW»

Τα κέρδη των ναυτιλιακών θα εκτοξευτούν από τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ εκείνες στα αντασφάλιστρα συνιστούν υπόθεση ρουτίνας, με ελάχιστη ταλαιπωρία για τους πλοιοκτήτες

BEYOND RISK: Στις 6 Μαρτίου η μεγάλη θεσμική συνάντηση της ασφαλιστικής αγοράς

Με τη συμμετοχή κορυφαίων εγχώριων και ευρωπαϊκών παραγόντων, στο πλαίσιο της Ετήσιας ΓΣ της ΕΑΕΕ

Γ. Τζέης: Αύξηση επισφαλών συναλλαγών λόγω δυσμενών διεθνών συγκυριών

Την αξία της ασφάλισης πιστώσεων για το επιχειρείν σε περιόδους κρίσης εξήρε ο Διευθύνων Σύμβουλός της Atradius στην ετήσια εκδήλωση των συνεργατών