Η εσωστρέφεια της ασφαλιστικής αγοράς και η «στοιχειωμένη» πώληση της Εθνικής  Ασφαλιστικής

Του Νίκου Σακελλαρίου, από το περιοδικό Insurance World 

Ώρες- ώρες η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα μοιάζει σαν να μην θέλει να αλλάξει τίποτα. Μήπως την ικανοποιεί το 2% των ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ; Πιθανότατα. Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι σε χαλεπούς καιρούς για την κοινωνική ασφάλιση (σύνταξη και επικούρηση) οι ασφαλιστικές αρνούνται να πάρουν πρωτοβουλίες  και να προσφέρουν λύσεις.  Πότε κρύβονται από την ιδεοληψία μίας αριστερόστροφης κυβέρνησης, πότε επικαλούνται την αρνητική συγκυρία και πότε βλέπουν ότι δεν είναι έτοιμες και δεν έχουν προιόντα.

Η  αρνητική εσωτερική και εξωτερική συγκυρία είναι απλώς μία πρόφαση για να μην γίνουν δράσεις.  Κανονικά η νωθρότητα έρχεται όταν τα πράγματα βαίνουν καλώς  και όχι μέσα στις  ‘τρικυμίες’.  Σε ό,τι αφορά τα προιόντα, εκεί είναι στα χέρια των ίδιων των εταιρειών να διαμορφώσουν προιόντα που είναι προσιτά στον μέσο έλληνα πολίτη.

Το μεγαλύτερο ατόπημα της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα είναι ότι η εσωστρέφειά της την έχει ‘κλείσει στα σχοινιά’ για να την ‘γρονθοκοπεί’ κάθε  υπερασπιστής ενός πτωχευμένου και κακοφορμισμένου κράτους όπως το ελληνικό.

Δυστυχώς τα Συνέδρια μεταξύ φίλων και συνεργατών μοιάζουν με ομαδικές ψυχαναλύσεις.

Η ασφαλιστική αγορά χρειάζεται να βγει δυναμικά στην κοινωνία και να αντιπαρατεθεί με τους επικριτές της.

Να μιλήσει με  συνδικαλιστικούς φορείς, να μιλήσει με ομάδες εργαζομένων, με Επιμελητήρια, με την Εκκλησία, με αποκλεισμένους ανθρώπους και εν ανάγκη να τους χρηματοδοτήσει για μικρά συνταξιοδοτικά συμβόλαια.

Βγείτε από την εσωστρέφεια. Δεν χρειάζεται να πείσετε τους υπαλλήλους και τα στελέχη σας ούτε τους κλαδικούς δημοσιογράφους για την αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης. Τους αντιπάλους και αυτούς που δεν  την γνωρίζουν πρέπει να πείσετε.

Σε ό,τι αφορά τον επιχειρηματικό μετασxηματισμό, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μοιάζει να ‘έχει στοιχειώσει’. Πρώτα η αποτυχία της EXIN, μετά το σοκ της απόσυρσης  Fosun, θυμίζουν θρίλερ με φαντάσματα και κατάρες.

Ας ελπίσουμε ότι η πρόταση της Gongbao θα περιέχει τα στοιχεία που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει. Αλλιώς ας αφήσουν την Εθνική Ασφαλιστική να κινηθεί μόνη της αν δεν μπορεί να την αναλάβει η  ‘μαμά’ ΕΤΕ.

Βάσει μεγεθών μπορεί να τα καταφέρει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*