Πρώτη κίνηση αποεπένδυσης στην Ευρώπη από την Anbang

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Την πώληση της βελγικής ασφαλιστικής Fidea φέρεται να εξετάζει ο κινεζικός ασφαλιστικός όμιλος Anbang που κρατικοποιήθηκε πρόσφατα. Κίνηση που σηματοδοτεί την πρώτη κίνηση αποεπένδυσης της Anbang υπό το νέο της καθεστώς και την αναστροφή της πορείας ξέφρενης ανάπτυξης προ της βίαιας κρατικοποίησής της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, η Anbang έχει ζητήσει από επενδυτικές τράπεζες προσφορές για την δυνητική πώληση της Fidea το αμέσως επόμενο διάστημα. Η Fidea, προηγούμενος ιδιοκτήτης της οποίας ήταν ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος  J.C. Flowers & Co  εξαγοράστηκε από την Anbang τον Μάιο του 2015 έναντι 369 εκατ. δολαρίων. Οι συζητήσεις για την πώλησή της βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα τελεσφορήσουν.

Η Anbang έγινε διάσημη για την εξαγορά εμβληματικών assets ανά τον κόσμο (όπως πχ το ξενοδοχείο Waldorf Astoria στη Νέα Υόρκη), πριν την κρατικοποίησή της τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της επιχείρησης των κινεζικών αρχών για περιορισμό του ρίσκου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Ο πρώην πρόεδρος του ομίλου,  Wu Xiaohui καταδικάστηκε το Μάιο σε κάθειρξη 18 ετών αφού κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση και απάτη.

Πιθανό deal εξαγοράς της Fidea θα πρόσθετε έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο, όπου έχουν ανακοινωθεί συμφωνίες συνολικού ύψους 13 δισ. δολ, με τελευταίες την εξαγορά της βελγικής μονάδας της Generali από την Athora Holding και την εξαγορά της Generali Leben (της μονάδας ασφαλειών ζωής του ιταλικού ομίλου στη Γερμανία) από τη Viridium.

Οι υπόλοιπες τοποθετήσεις της Anbanng στην Ευρώπη περιλαμβάνουν την ολλανδική ασφαλιστική Vivat και την βελγική τράπεζα Nagelmackers. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κινεζικός όμιλος αρχικά σχεδίαζε να βγάλει πρώτα στο “σφυρί” την Vivat, στη συνέχεια όμως αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης στην περιοχή από τη Fidea. Εκπρόσωπος της Anbang δήλωσε ότι η εταιρεία εξετάζει ένα-ένα τα περιουσιακά στοιχεία στο χαρτοφυλάκιο εξωτερικού και δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο ή χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*