back to top
30.1 C
Athens
Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026

Δ. Λύχρου: Συγκρούσεις για την υποχρέωση της Συμβουλής

της Ελενας Ερμείδου

Τις ίδιες υποχρεώσεις ενημέρωσης, πληροφόρησης και συμβουλής με τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές έχουν πλέον οι ασφαλιστικές εταιρείες στο πλαίσιο των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Οδηγίας IDD για την Διανομή των Ασφαλιστικών Προϊόντων. Εφ’ εξής και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αναλαμβάνουν το κεντρικό ρόλο στην διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων στην Ευρώπη.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΑΕ κα Δήμητρα Λύχρου «η  έννοια της συμβουλής αποτελεί την ύψιστης σπουδαιότητας παροχή του διανομέα προς τον πελάτη, γι’ αυτό και ορίζεται η υποχρεωτικότητα της σε όλα τα προϊόντα, σε όλους τους κλάδους και από όλους τους διανομείς. Γι αυτή την υποχρεωτικότητα της συμβουλής συγκρουστήκαμε γιατί δεν ήταν επιθυμητή από όλους, για ευνόητους λόγους».

Σκοπεύοντας στην βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον πελάτη και την υποστήριξη των συμφερόντων του, η IDD εισάγει κανόνες  δεοντολογικής συμπεριφοράς. Οι κανόνες ορίζουν την υποχρεωτικότητα της συμβουλής και  αμερόληπτης ενημέρωσης. Οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να είναι αποδεδειγμένα κατανοητές από τον πελάτη για τις οποίες θα υπάρχει επιβεβαίωση και συμφωνία από τον πελάτη.

- Advertisement -

Για όλα αυτά συνεπάγεται ότι ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής θα διαθέτει άριστο επαγγελματισμό, άριστη γνώση των ασφαλιστικών / χρηματοοικονομικών προϊόντων. Η υπέρβαση του προσωπικού συμφέροντος αμερόληπτη ανάλυση και συμβουλή τονίζει η κα Λύχρου είναι ένα από τα σημαντικά ζητούμενα.

Η Οδηγία έχει σκοπό την ομοιομορφία της ρυθμιστικής αντιμετώπισης, επικεντρώνει τον στόχο της στην ανάγκη να ενισχυθεί, αφ ενός η εμπιστοσύνη των πελατών προς την αγορά και τα προϊόντα της, αλλά και διασφαλισθεί, η επί ίσοις όροις άσκηση της διανομής ασφαλιστικών προϊόντων από όλα τα κανάλια διανομής.

Σημειώνεται μεταξύ των στόχων της της ΕΕΑΕ είναι η ανάδειξη του ρόλου του ασφλαιστικού πράκτορα και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η υιοθέτησης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας IDD της οποίας η εφαρμογή είναι υποχρεωτική για όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε σχετικά:

ΕΕΑΕ: Ετοιμάζει δράσεις για τα 80 χρόνια της

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δωρεάν διήμερο webinar ΕΕΑ-ΕΙΑΣ: «Θεσμικές υποχρεώσεις των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έναντι των πελατών τους»

Ακόμα μια υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική δράση, αφιερωμένη σε ένα κρίσιμο θέμα για τη σύγχρονη ασφαλιστική διαμεσολάβηση, στις 22 και 24/6

ΕΑΔΕ: Η αναθεώρηση της Οδηγίας IDD αλλάζει τα δεδομένα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση στην Ευρώπη

Στο επίκεντρο της αναθεώρησης, το «Value for Money», οι προμήθειες, η ψηφιακή διανομή και η υποστήριξη των μικρομεσαίων διαμεσολαβητών

Δυναμικό μήνυμα για την επόμενη ημέρα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης από τον ΠΣΑΣ

Επίκαιρη εκδήλωση με θέμα «Το επάγγελμά μας: Μία προβολή στο μέλλον» διοργάνωσε ο ΠΣΑΣ την Τετάρτη 10/6 στο Μουσείο «Ελλάδα σε Μικρογραφία»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου για την ουσιαστική ανάπτυξη του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης

Όσα συζητήθηκαν στο 3ο πάνελ του 7ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26

Ο ΣΕΣΑΕ προσκαλεί στην ετήσια καλοκαιρινή συνάντηση της ασφαλιστικής αγοράς

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου στο Golf Prive της Γλυφάδας – Έως τις 26 Ιουνίου οι δηλώσεις συμμετοχής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Η Λένα Κουκόσια Διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύων

Ν. Μακρόπουλος: Ισχυροποιούμε την ηγετική ομάδα στελεχών, ενισχύουμε το όραμα για πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

7o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26: Η Επαγγελματική Ασφάλιση στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για αποταμιεύσεις, επενδύσεις και συνταξιοδοτική επάρκεια

Την έναρξη του Συνεδρίου πλαισίωσαν οι παρεμβάσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη, της Petra Hielkema (EIOPA) και του Γιάννη Στουρνάρα

Η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου για την ουσιαστική ανάπτυξη του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης

Όσα συζητήθηκαν στο 3ο πάνελ του 7ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26

P. Hiekelma στο Ocin26: Στρατηγική η δημιουργία ισχυρών θεσμικών επενδυτών

H Πρόεδρος της EIOPA Petra Hielkema στάθηκε στη σημασία της θεσμικής αξιοπιστίας και της δημιουργίας ενός σταθερού πλαισίου που θα επιτρέψει στην Επαγγελματική Ασφάλιση

“Όταν ένας Έλληνας βγαίνει στη σύνταξη, έχει στην άκρη τρεις μέρες από τον μισθό”

Mε αυτό το παράδειγμα, ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος Δ.Σ., Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.), Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Eurolife FFH ξεκίνησε την παρέμβασή του