back to top
27.2 C
Athens
Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026

Οι μισές φορητές συσκευές δεν προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης

Με τους μισούς (48%) να εξακολουθούν να μην προστατεύουν τις φορητές τους συσκευές και με μόνο το 22% να χρησιμοποιεί αντικλεπτικές λύσεις, οι «πορτοφολάδες» μπορούν να κερδίσουν πολύ περισσότερα απ’ όσα περίμεναν. Αυτή είναι μια από τις τελευταίες ανησυχίες που ανέδειξε η Kaspersky Lab, καθώς έχει παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι αφήνουν τις συσκευές τους –και το αυξανόμενο ποσοστό των πολύτιμων δεδομένων τους– προσβάσιμες σε οποιονδήποτε.

Πολλοί άνθρωποι σήμερα βασίζονται στις κινητές συσκευές τους προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να πραγματοποιήσουν online δραστηριότητες, οπότε η απώλεια μιας συσκευής ως αποτέλεσμα μικροεγκλήματος είναι δυνητικά πιο επιζήμια και ενοχλητική από ποτέ. Για παράδειγμα, το 68% των ανθρώπων λένε ότι χρησιμοποιούν τακτικά το διαδίκτυο σε κινητό τηλέφωνο (από 60% το 2016) και το 34% χρησιμοποιεί πλέον τακτικά tablet για να συνδεθεί στο διαδίκτυο.

- Advertisement -

Ως εκ τούτου, πολλοί τύποι πολύτιμων δεδομένων αποθηκεύονται και αποστέλλονται από αυτά τα gadget. Για παράδειγμα, πάνω από το 35% των ανθρώπων χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο για online τραπεζικές συναλλαγές, οι οποίες φυσικά παρέχουν πρόσβαση σε σημαντικές οικονομικές πληροφορίες. Επιπλέον, το 57% των ανθρώπων τακτικά χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο για πρόσβαση στο email του και το 55% αναφέρει ότι τη χρησιμοποιεί για δραστηριότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου και στις δύο περιπτώσεις περιλαμβάνεται ένα μεγάλο ποσοστό ευαίσθητων δεδομένων.

Το γεγονός όμως ότι έχουν σημαντικά δεδομένα στις φορητές τους συσκευές δεν τους καθιστά ενσυνείδητους ούτε ασφαλείς – λιγότεροι από τους μισούς (48%) χρησιμοποιούν κωδικό προστασίας στις φορητές τους συσκευές και μόλις το 14% των ανθρώπων κρυπτογραφεί τα αρχεία και τους φακέλους του για να αποφευχθεί η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Έτσι λοιπόν, αν αυτές οι συσκευές πέσουν σε λάθος χέρια, όλα αυτά τα δεδομένα – από τους προσωπικούς λογαριασμούς, τις φωτογραφίες, τα μηνύματα και ακόμα και τις οικονομικές λεπτομέρειες – θα μπορούσαν να γίνουν προσβάσιμες στον οποιοδήποτε.

- Advertisement -

Ακόμη και η απώλεια συσκευής που προστατεύεται από κωδικούς μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, λιγότεροι από τους μισούς (41%) κάνουν αντίγραφα των αρχείων τους και μόλις το 22% χρησιμοποιεί αντικλεπτικές λειτουργίες στις φορητές του συσκευές, με αυτό να σημαίνει ότι οι πρώην ιδιοκτήτες των συσκευών αυτών, πιθανώς θα βιώσουν έλλειψη πρόσβασης στις προσωπικές τους πληροφορίες και στους λογαριασμούς τους.

Ο Dmitry Aleshin, VP Product Marketing, της Kaspersky Lab αναφέρει: «Όλοι αγαπάμε τις συσκευές μας διότι μας παρέχουν πρόσβαση σε πληροφορίες ζωτικής σημασίας, από οποιοδήποτε σημείο οποιαδήποτε στιγμή. Είναι πολύτιμα αντικείμενα τα οποία, φυσικά, οι εγκληματίες θέλουν να αποκτήσουν και η δουλειά τους γίνεται ακόμα ευκολότερη όταν κάποιες συσκευές δεν προστατεύονται από κωδικούς.

»Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που ο καθένας μπορεί να κάνει για να προστατεύσει τη συσκευή του και τα δεδομένα που περιέχει. Εφαρμόζοντας προστασία με κωδικό πρόσβασης και χρησιμοποιώντας μια ειδική λύση ασφάλειας, που περιλαμβάνει αντικλεπτική προστασία, μπορείτε να προστατεύσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες, τις φωτογραφίες και τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας τόσο από την απώλεια όσο και από την κακόβουλη χρήση».

Τα προγράμματα Kaspersky Security Cloud και Kaspersky Internet Security for Android έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τα άτομα να προστατεύουν τις φορητές τους συσκευές. Το Kaspersky Security Cloud, για παράδειγμα, προσαρμόζεται αυτόματα στις συμπεριφορές των χρηστών, παρέχοντας έτσι ισχυρή προστασία ανεξάρτητα από τις περιστάσεις στις οποίες βρίσκονται. Επιπλέον, το Kaspersky Internet Security for Android προτρέπει τους χρήστες να προστατεύσουν με κωδικό τις συσκευές τους, προστατεύοντας τους επιτυχώς τόσο από online όσο και από offline απειλές – είτε αυτές είναι κλοπή, κακόβουλο λογισμικό ή και από τα αδιάκριτα μάτια των ξένων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Digital Omnibus: Τέσσερις αλλαγές ζητά η Insurance Europe για AI και δεδομένα

Προκειμένου το κανονιστικό πλαίσιο να αντιμετωπίζει τα δύο ζητήματα ως πλευρές του ίδιου ψηφιακού μετασχηματισμού

Matthias Trüstedt, Allianz: Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην αυτόνομη οδήγηση

Ο Head of Global P&C εξηγεί γιατί τα σαφή πρότυπα, τα δεδομένα και η ασφάλιση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην αυτόνομη κινητικότητα

Διάρρηξη σπιτιού το καλοκαίρι: Συμβουλές προστασίας από την Allianz, για ξένοιαστες διακοπές

Ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες πριν από ένα περιστατικό, κατά τη διάρκειά του αλλά και μετά

Έχει πράγματι το banassurance περισσότερη δύναμη από τους brokers; Τι μας είπαν…

Μήπως δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε την πέτρα που έχει αρχίσει να κυλάει στον κατήφορο, αλλά να τη σπρώξουμε να πάει ακόμα περισσότερο;

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πυροπροστασία: Νέος πίνακας του Πυροσβεστικού για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

Ξεκαθαρίζει το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ποιες οικονομικές δραστηριότητες υποχρεούνται

Σε τράκαραν παρκαρισμένο και έφυγαν; Τι πρέπει να κάνεις

Ένα συχνό περιστατικό για τους οδηγούς είναι η πρόκληση ζημιάς σε σταθμευμένο όχημα από άγνωστο οδηγό, ο οποίος αποχωρεί χωρίς να αφήσει στοιχεία

Spitogatos: Λύσεις ασφάλισης για την προστασία κατοικίας και επαγγελματικών χώρων σε συνεργασία με την Anytime

Ο Spitogatos, η κορυφαία πλατφόρμα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα, διευρύνει τις υπηρεσίες που προσφέρει στους χρήστες του μέσα από τη νέα

Η Gen Z είναι η καλύτερη… φίλη της τεχνητής νοημοσύνης

Έρευνα της Kaspersky δείχνει ότι οι Zoomers χρησιμοποιούν AI πιο ενεργά από κάθε άλλη γενιά, μόλις το 42% όμως παίρνει τα μέτρα του

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Ετήσιο Συνέδριο ΠΣΕ 2026: «Η Νέα Εποχή της Ελληνικής Εξωστρέφειας»

Πολιτεία και κορυφαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις στο Eurobank Hub

ΕΤΕπ και Εθνική Τράπεζα ενισχύουν τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων σε άμυνα και ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) διευρύνουν τη συνεργασία τους, με στόχο να ενισχύσουν

Στην Ελλάδα η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων

Στην Ελλάδα μεταβαίνει από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2026 αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασάτενα, Hellas Direct: «Στις αποζημιώσεις η τεχνολογία επιταχύνει, αλλά ο άνθρωπος παραμένει αναντικατάστατος»

Η ασφάλιση δοκιμάζεται πραγματικά τη στιγμή της ζημιάς. Όταν ένα ατύχημα συμβαίνει, όταν ο ασφαλισμένος βρίσκεται σε πανικό και αναζητά απαντήσεις...

Τειρεσίας: Οκταετής πρόσβαση σε οικονομικά δεδομένα επιχειρήσεων μέσω του TSEK Financial Data

Στην αξιοποίηση αξιόπιστων οικονομικών δεδομένων για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων εστιάζει η Τειρεσίας, παρουσιάζοντας την υπηρεσία TSEK Financial Data