Η ευέλικτη ηγεσία κυριαρχεί στην ατζέντα της παγκόσμιας βιομηχανίας

Το 66% σχεδόν των CEOs της παγκόσμιας βιομηχανίας δηλώνουν ότι ευελιξία (agility) είναι το νέο «οξυγόνο» στην επιχειρηματικότητα και όποιος λειτουργεί με μειωμένα αντανακλαστικά θα αποτύχει, σύμφωνα με την έρευνα 2018 Global Manufacturing Outlook της KPMG.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, παρότι οι CEOs δηλώνουν έτοιμοι και αποφασισμένοι να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις τους στο ψηφιακό μέλλον, το 70% αυτών νιώθουν ότι τα χρονικά περιθώρια για να «τρέξουν» μεγάλες επιχειρήσεις με αυξημένες ανάγκες σε πόρους είναι εξαιρετικά πιεστικά. Περισσότεροι από το 50% δηλώνουν ότι τα διοικητικά συμβούλια έχουν παράλογες προσδοκίες όσον αφορά την απόδοση των επενδύσεων (ROI) στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Παρότι οι CEOs αντιλαμβάνονται την ανάγκη να συμβαδίσουν με τους ηγέτες της τεχνολογικής επανάστασης στην αγορά, τα σφάλματα αποδεικνύονται δαπανηρά σε μεγάλη κλίμακα, και πολλοί CEOs δεν έχουν κάνει ακόμη τα βήματα που απαιτούνται για να αλλάξουν δραστικά τις παρωχημένες επιχειρηματικές πολιτικές. Το 33% αυτών παραδέχονται ότι η επιχείρησή τους δυσκολεύεται να συμβαδίσει με την τεχνολογική καινοτομία.

Ωστόσο οι CEOs της παγκόσμιας βιομηχανίας βλέπουν θετικά τις ευκαιρίες για αλλαγή και ανάπτυξη, με το 95% αυτών να συμφωνούν ότι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αποτελεί ευκαιρία και όχι απειλή. «Οι βιομηχανίες βρίσκονται σε πολύ διαφορετικά στάδια μετασχηματισμού και, ενώ κάποιες είναι καλά οργανωμένες από αυτές και έχουν ξεκινήσει εγκαίρως, κάθε άλλο παρά έχουν εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό ROI. Την ίδια ώρα, πολλές εταιρείες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο δραστικό βαθμό αλλαγής που απαιτείται προκειμένου η ψηφιοποίηση να αποδώσει καρπούς», επισημαίνει ο Doug Gates, Global Chair, Industrial Manufacturing Sector της KPMG.

«Είναι απολύτως αναγκαίο να ξεκινήσει κανείς αυτό το ταξίδι. Να καταστρώσει μια μακροχρόνια στρατηγική και έναν οδικό χάρτη. Να ξεκινήσει με βήματα που θα προσθέτουν βραχυπρόθεσμη αξία και ταυτόχρονα να θέτει τις βάσεις για νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες οι οποίες θα ανακύψουν από τη διασύνδεση και την ευρεία πρόσβαση σε δεδομένα», προσθέτει.

Οι μηχανές θα αυξήσουν τις ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό

Το μέλλον του ανθρώπινου δυναμικού στη βιομηχανία διαγράφεται λαμπρό, καθώς το 66% συμφωνούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα καταργήσει, ενώ το ίδιο ποσοστό εκτιμά ότι οι επιστήμονες δεδομένων θα είναι η πιο περιζήτητη ειδικότητα στον κλάδο της βιομηχανίας. Μπορεί οι CEOs να μην δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην προγνωστική ανάλυση, με το 50% αυτών να μην δείχνουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να προβλέπει τις τάσεις, θεωρούν όμως ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει περισσότερα οφέλη σε επίπεδο στρατηγικής, παρά εξοικονόμησης κόστους.

Οι CEOs του βιομηχανικού κλάδου συμμερίζονται την άποψη των CEOs των υπόλοιπων κλάδων ότι η διαίσθηση αποτελεί καθοριστικό μοχλό ανάπτυξης. Όπως επισημαίνει ο Νίκος Δημάκος, Γενικός Διευθυντής της KPMG, «O ψηφιακός μετασχηματισμός δεν θα αποδώσει όλα τα οφέλη του εάν δεν υιοθετήσει τη στρατηγική αυτή ολόκληρη η επιχείρηση. Αυτό προϋποθέτει ότι τις νέες τεχνολογίες θα τις υιοθετήσουν κάθε βραχίονας της επιχείρησης, από τις υπηρεσίες υποστήριξης και τα καταστήματα, έως την εφοδιαστική αλυσίδα».

Η κυβερνοασφάλεια είναι υψίστης σημασίας – ο κλάδος της βιομηχανίας είναι Νο1 υποψήφιο θύμα επιθέσεων

Οι CEOs των εταιρειών της βιομηχανίας αντιμετωπίζουν τις κυβερνοεπιθέσεις στον κλάδο ως θέμα χρόνου, και όχι πιθανότητας. Η ανησυχία για τις απειλές κυβερνοεπίθεσης  στη βιομηχανία εμφανίζεται αυξημένη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους παγκόσμιους κλάδους καθώς μόνο το 50% νιώθουν καλά προετοιμασμένοι να εντοπίσουν νέες κυβερνοαπειλές – 14 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τους CEOs των υπόλοιπων κλάδων.

Ο Ν. Δημάκος σημειώνει ότι «καθώς οι βιομηχανίες στηρίζονται ολοένα περισσότερο στη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των συστημάτων και των διαδικασιών, και οι προμηθευτές και συνεργάτες τους ακόμη περισσότερο, δημιουργούνται νέα ευάλωτα μέτωπα που πρέπει να υπερασπιστούν. Η ετοιμότητα απόκρουσης των κυβερνοεπιθέσεων θα πρέπει να βρίσκεται πολύ υψηλά στις προτεραιότητες των CEOs κατά την υλοποίηση νέων τεχνολογιών».

Η παγκοσμιοποίηση εμπεριέχει ευκαιρίες και απειλές

Με το 55% των CEOs να συμφωνούν ότι η επιστροφή στην εδαφικότητα (territorialism) αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη της επιχείρησης (περισσότερο από την κυβερνοασφάλεια και την τεχνολογική επανάσταση), είναι σαφές ότι θεωρούν ότι οι τρέχουσες γεωπολιτικές αβεβαιότητες θα έχουν δυσανάλογα ανησυχητικές επιπτώσεις στη βιομηχανία, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κλάδους. Οι CEOs, ωστόσο, θεωρούν τις αναδυόμενες αγορές πηγή ανάπτυξης για τα επόμενα δύο χρόνια, με την Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Αμερική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να αποτελούν τους επικρατέστερους προορισμούς για ενδεχόμενη επέκταση.

«Ο κλάδος μας έχει μακρύ δρόμο μπροστά του, αλλά ήρθε η ώρα των συναρπαστικών αλλαγών», δηλώνει ο Doug Gates. «Θα συμβούλευα τις βιομηχανίες να υιοθετήσουν τις νέες τάσεις και μετασχηματιστούν αξιοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες -είτε πρόκειται για τη ρομποτική, το 3D printing, την προηγμένη ανάλυση, το Internet of Things, το cloud ή το blockchain.  Καθώς η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με όχημα τον ψηφιακό μετασχηματισμό εξακολουθεί να ανεβάζει ταχύτητα, οραματιστείτε πώς θα είναι η επιχείρησή σας στο τέλος της διαδρομής και ξεκινήστε».

Διαβάστε εδώ την πλήρη έκθεση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*