back to top
12 C
Athens
Τετάρτη 18 Μαρτίου 2026

ΤτΕ: Έκθεση για τον Ξ. Ζολώτα στο Κατάστημα Καβάλας

Έκθεση για τη ζωή και το έργο του Ξενοφώντος Ζολώτα, με τίτλο «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος», εγκαινιάζει η ΤτΕ την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018 (20.00), στο Κατάστημα Καβάλας (Μεγάλου Αλεξάνδρου 26, τηλ.: 2510 223303).

Πρόκειται για την έκθεση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2014 στο Μουσείο της Τράπεζας στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του Ξ. Ζολώτα. Η ίδια έκθεση έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα στο Βόλο, στη Ρόδο, στα Ιωάννινα, στα Χανιά και στην Πάτρα.

- Advertisement -

Πληροφορίες για τους επισκέπτες 

  • Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018.
  • Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.
  • Ο κατάλογος διατίθεται δωρεάν στους επισκέπτες της έκθεσης.
  • Η έκθεση θα είναι ανοικτή κατά τις ώρες λειτουργίας του Καταστήματος Καβάλας: Δευτέρα-Πέμπτη 08.00-14.30 και Παρασκευή 08.00-14.00.
  • Το Κατάστημα παραμένει κλειστό κατά τις επίσημες αργίες.

Η έκθεση

- Advertisement -

Ο Ξενοφών Ζολώτας (1904-2004) υπήρξε ο μακροβιότερος Διοικητής στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος και ένας άνθρωπος που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την κεντρική τράπεζα της χώρας μας και με τη δημόσια ζωή γενικότερα.

Η έκθεση ακολουθεί την πορεία της ζωής του Ζολώτα από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, τις σπουδές του στην Αθήνα και τη Λειψία και τα πρώτα του βήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έως τις θητείες του στην Τράπεζα της Ελλάδος, το συγγραφικό έργο του και τη διεθνή αναγνώρισή του.

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα:

  1. Φωτογραφικό υλικό και σπάνια έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του Ζολώτα, που αφορούν την παιδική και νεανική του ηλικία και τις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  2. Τεκμήρια που αφορούν το πανεπιστημιακό έργο του Ζολώτα, την εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών (1952) και το συγγραφικό του έργο την περίοδο 1926-1955.
  3. Σκηνογραφική αναπαράσταση του γραφείου του στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αυθεντικό προσωπικό και υπηρεσιακό υλικό και προβολή της εκπομπής «Μονόγραμμα» από το αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
  4. Ο Ζολώτας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας: Παρουσιάζεται φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό από τη θητεία του ως Συνδιοικητή (1944-1945) και Διοικητή (1955-1967, 1974-1981), καθώς και από την περίοδο της δικτατορίας κατά την οποία είχε παραιτηθεί.

Το υλικό για την έκθεση προέρχεται κυρίως από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Υλικό έχουν προσφέρει επίσης η Ακαδημία Αθη­νών, το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, η ΕΡΤ, η Ηρώ και ο Γιώργος Σγουράκης για την εκπομπή «Μονόγραμμα», καθώς και ο Οίκος Ζολώτα.

Ο κατάλογος της έκθεσης

Με αφορμή την έκθεση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΚΕΠΟΕΤ), το οποίο έχει τη γενική επιμέλεια της έκθεσης, εξέδωσε δίγλωσσο κατάλογο των εκθεμάτων, με την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή της Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο κατάλογος, με πρόλογο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη  Στουρνάρα, παρακολουθεί τη ζωή του Ζολώτα, το συγγραφικό και ακαδημαϊκό έργο του, το έργο του στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις καινοτομίες που εισήγαγε, τη συνεισφορά του στην πολιτική ζωή, τη διεθνή του αναγνώριση, καθώς και την ανθρώπινη πτυχή της προσωπικότητάς του. 

Το κτήριο του Καταστήματος Καβάλας

Το κτήριο του Kαταστήµατος της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καβάλα βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της πόλης και αγοράστηκε από την Εθνική Τράπεζα το 1929. Στην αρχική του κατάσταση, το διώροφο, κυβόσχηµο κτήριο χαρακτηριζόταν µορφολογικά από όψιµο νεοκλασικισµό µε εκλεκτικιστικά στοιχεία. Μετά τις µικρής κλίµακας τροποποιήσεις που έγιναν στη δεκαετία του 1950, το κτήριο απέκτησε τη σηµερινή του, περισσότερο κλασική, όψη: αφαιρέθηκε η διακοσµητική ταινία της στέψης µε γρύπες, όπως αυτούς που εικονίζονται στα νοµίσµατα των γειτονικών Αβδήρων, και προστέθηκε οριζόντιο νεοκλασικό γείσο ανάµεσα στους ορόφους. Εντυπωσιακό στοιχείο στο εσωτερικό είναι το επιδαπέδιο ψηφιδωτό µε επαναλαµβανόµενο µοτίβο άνθους και πηγή έµπνευσης πιθανότατα αντίστοιχο σχέδιο άνθους, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.  

Σχετικές δημοσιεύσεις

Carglass®: Δυναμικό παρών στην 31η Διεθνή Έκθεση AGROTICA 2026

Η συμμετοχή της εταιρείας ανέδειξε την προτεραιότητα που δίνει στην άμεση αποκατάσταση θραύσεων κρυστάλλων σε επαγγελματικά οχήματα

Ξεκινά το Global Money Week 2026 με εθνικό συντονιστή την Τράπεζα της Ελλάδος

Στην ετήσια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του ΟΟΣΑ σε θέματα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης για παιδιά και νέους συμμετέχει και η ΕΑΕΕ

Στουρνάρας: Οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό

Τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ανέλυσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομιλία του στο CEOs Club

Αύξηση 3,4% για το ενεργητικό των ΤΕΑ το δ΄ τρίμηνο 2025

Η συνολική αξία του διαμορφώθηκε στα 2.833 εκατ. ευρώ, έναντι 2.741 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Rebranding για τη Mega Corporate Insurance – Nuvia Insurance Brokers η νέα εταιρική ταυτότητα, με εστίαση αποκλειστικά στις ασφαλίσεις επιχειρήσεων

Ο νέος κύκλος εγκαινιάστηκε με ένα βραδινό executive gathering, παρουσία συνεργατών και στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς

Carglass®: Δυναμικό παρών στην 31η Διεθνή Έκθεση AGROTICA 2026

Η συμμετοχή της εταιρείας ανέδειξε την προτεραιότητα που δίνει στην άμεση αποκατάσταση θραύσεων κρυστάλλων σε επαγγελματικά οχήματα

Η Allianz αναβαθμίζει την ψηφιακή εμπειρία στο ανανεωμένο website της

Ένα σύγχρονο, καθαρό και λειτουργικό περιβάλλον, όπου οι χρήστες έχουν άμεση πρόσβαση στις ασφαλιστικές λύσεις και πληροφορίες που αναζητούν

50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο – 50 χρόνια προστασίας και κοινωνικής προσφοράς

Το επετειακό συνέδριο ενός θεσμού που προστατεύει τους πολίτες και ενισχύει την ασφαλισμένη οδήγηση έρχεται την Τρίτη 12 Μαΐου στο Divani Caravel

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Κλείσιμο μονάδας αιμοκάθαρσης στην Πιερία: 96 νεφροπαθείς σε καθημερινή ταλαιπωρία

Μια σύγχρονη μονάδα που έκλεισε για λόγους όχι υγείας, αλλά… γραφειοκρατίας

«Μία Μέρα στο Deree!»: Γνωρίστε από κοντά τον κόσμο του Κολλεγίου

Έμφαση στον ρόλο ακαδημαϊκών κοινοτήτων και εξωακαδημαϊκών δραστηριοτήτων ως πυλώνων προσωπικής ανάπτυξης, δικτύωσης και καλλιέργειας δεξιοτήτων

Νέος τρόπος χορήγησης πρόσθετων αμοιβών στο ΕΣΥ

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ συνεχίζει τις πιέσεις για άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων

Rebranding για τη Mega Corporate Insurance – Nuvia Insurance Brokers η νέα εταιρική ταυτότητα, με εστίαση αποκλειστικά στις ασφαλίσεις επιχειρήσεων

Ο νέος κύκλος εγκαινιάστηκε με ένα βραδινό executive gathering, παρουσία συνεργατών και στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς

Carglass®: Δυναμικό παρών στην 31η Διεθνή Έκθεση AGROTICA 2026

Η συμμετοχή της εταιρείας ανέδειξε την προτεραιότητα που δίνει στην άμεση αποκατάσταση θραύσεων κρυστάλλων σε επαγγελματικά οχήματα