back to top
16 C
Athens
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2026

Επέστρεψε ο ιός του Νείλου

Τα δύο πρώτα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, για την περίοδο μετάδοσης 2018, διαγνώστηκαν στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος «κοινών» κουνουπιών που μολύνονται από άγρια πτηνά, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Όσο για τα δύο άτομα που προσβλήθηκαν, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει πως νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.

- Advertisement -

Οι ασθενείς που καταγράφηκαν είναι κάτοικοι αστικής περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν, πάντως, ότι οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Ως εκ τούτου, συνιστούν να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια, σε όλη την επικράτεια.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών, ανεμιστήρων κλπ. Επιπρόσθετα, συνιστάται να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων/ περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ. κάλυψη με σίτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).

- Advertisement -

Στο μεταξύ, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ενημερώσει ήδη από το Μάιο τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί την εξέλιξη της επιδημιολογίας της νόσου στη χώρα και βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, για την εφαρμογή των ενδεικνυόμενων μέτρων πρόληψης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΙΝΑΠ: Επικίνδυνη η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής – Να καταργηθούν οι καθημερινές πρωινές εφημερίες

Οι νοσοκομειακοί ιατροί κάνουν λόγο για εξάντληση προσωπικού, ελλείψεις και υποβάθμιση της ποιότητας περίθαλψης

Μνημόνιο Συνεργασίας και σεμινάριο DRG από το ΚΕΤΕΚΝΥ στην Κρήτη

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια φιλοξένησε το πρώτο σεμινάριο DRG στην Ελλάδα αποκλειστικά για φοιτητές Ιατρικής

Εθνική Δράση για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Οικογενειών: Νέα προγράμματα πρόληψης

Παρεμβάσεις που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα φιλοδοξούν να καλύψουν τα κενά λόγω πανδημίας, ψηφιακής υπερέκθεσης και σύγχρονων κοινωνικών πιέσεων

Δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις για γονείς από το Ινστιτούτο Prolepsis, με τη συμβολή της NN Hellas

Το πρόγραμμα «Νοιάζομαι για το παιδί μου» συνεχίζεται, εμπλουτισμένο με νέα θεματική ενότητα, για την ψυχική ανθεκτικότητα στο σχολείο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στα 920 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Η αύξηση παρασύρει ανοδικά μια σειρά από μεγέθη, όπως οι τριετίες, τα επιδόματα ανεργίας και γάμου, καθώς και τα μισθολογικά κλιμάκια στο Δημόσιο

4η Ημερίδα Θρομβοκαρδιολογίας από το ΥΓΕΙΑ

Την Παρασκευή 27 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Λούρος», με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό

ΕΙΝΑΠ: Επικίνδυνη η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής – Να καταργηθούν οι καθημερινές πρωινές εφημερίες

Οι νοσοκομειακοί ιατροί κάνουν λόγο για εξάντληση προσωπικού, ελλείψεις και υποβάθμιση της ποιότητας περίθαλψης

H Alpha Bank συνεχίζει την ενίσχυση δομών υγείας και φροντίδας σε όλη την Ελλάδα

Για 12η χρονιά το πρόγραμμα «Mαζί, με στόχο την υγεία» αφήνει ισχυρό αποτύπωμα, αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασφαλίσεις ζωής: Πτώση στα υπό διαχείριση κεφάλαια, αύξηση σε UL και αναβαλλόμενες παροχές πρώην υπαλλήλων

Το 82% των υπό διαχείριση κεφαλαίων –μαθηματικά αποθέματα– προήλθε από τις ατομικές ασφαλίσεις

Στα 920 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Η αύξηση παρασύρει ανοδικά μια σειρά από μεγέθη, όπως οι τριετίες, τα επιδόματα ανεργίας και γάμου, καθώς και τα μισθολογικά κλιμάκια στο Δημόσιο

Νέα εκπροσώπηση του ΠΣΕ στο ΔΣ της Export Credit Greece με έμφαση στις εξαγωγικές ασφαλίσεις

Ο κ. Καλαμπόκης τόνισε ότι βασική του προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των εργαλείων ασφάλισης και χρηματοδότησης

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Σωστή η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά να δούμε και πώς θα στηριχθεί η επιχειρηματικότητα»

Για συνεχή επιβάρυνση των μικρομεσαίων και μάλιστα ενώ οι συνέπειες του πολέμου στη Μ. Ανατολή πλήττουν την κατανάλωση κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Bronze βραβείο αυτοματοποίησης διαδικασιών απέσπασε η Designia Insurance Brokers

Ά. Τρύφων: «Η ψηφιακή αναβάθμιση υποστηρίζει τη συνεργασία με τους εταίρους μας και ταυτόχρονα βελτιώνει την καθημερινότητα των εργαζομένων μας»