Υπό τον πλήρη έλεγχο των κινεζικών αρχών η Anbang

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Υπό τον πλήρη έλεγχο της κινεζικής κυβέρνησης περιήλθε ο ασφαλιστικός όμιλος Anbang Insurance Group. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η εποπτική αρχή της Κίνας για τον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο, China Banking and Insurance Regulatory Commission, ενέκρινε τη μεταβίβαση του 98,23% της Anbang στο κρατικό fund  China Insurance Security Fund.

Το εν λόγω fund έχει ήδη χορηγήσει κεφαλαιακή “ένεση” 60 δισ. γιουάν (9,65 δισ. δολ.) στην εταιρεία, ενόσω αναζηγούσε νέους επενδυτές για τον όμιλο. Υπενθυμίζεται οτι τον περασμένο Φεβρουάριο, η κινεζική κυβέρνηση κρατικοποίησε την Anbang σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τους ιδιωτικούς ομίλους που ξόδευαν υπερβολικά με δανεικά χρήματα, στο πλαίσιο της επιχείρησης περιορισμού του ρίσκου στο κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

H Anbang κατηγορήθηκε για παράβαση νόμων και κανονισμών που “θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την φερεγγυότητα της εταιρείας”, σύμφωνα με την Επιτροπή Εποπτείας του Ασφαλιστικού Κλάδου της Κίνας (China Insurance Regulatory Commission- CIRC) που δικαιολόγησε έτσι την υποχρεωτική κρατικοποίηση του ομίλου.

Τον περασμένο Μάιο, ο πρώην πρόεδρος της Anbang Insurance Group, Wu Xiaohui, εφεσίβαλε την καταδίκη του για απάτη και υπεξαίρεση κεφαλαίων. Ο Wu είχε κριθεί ένοχος για τις προαναφερθείσες κατηγορίες και είχε καταδικαστεί σε 18 έτη κάθειρξης. Σύμφωνα με το Δικαστήριο της Σαγκάης, ο Wu παραπλανούσε τις αρχές με παραποιημένες λογιστικές καταστάσεις και χρησιμοποιούσε για ιδία χρήση τα ασφάλιστρα του ομίλου. Το δικαστήριο κατέσχεσε επίσης στοιχεία ενεργητικού της Anbang αξίας 10,5 δισ. γιουάν (1,65 δισ. δολ.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*