back to top
14.7 C
Athens
Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025

Η Οδηγία IDD θα ενισχύσει την αξιοπιστία του θεσμού της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Δημήτρης Γαβαλάκης, Γενικός Γραμματέας ΕΕΑ, Agency Manager-Owner, Life Plan Insurance Services

Από τον Οκτώβριο θα αποτελεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας της διανομής ασφαλιστικών προϊόντων

- Advertisement -

Σε 4 μήνες, η Ευρωπαϊκή Οδηγία IDD θα έχει ενσωματωθεί στις τοπικές νομοθεσίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών και θα αποτελεί, από τον Οκτώβριο, το νέο πλαίσιο λειτουργίας της διανομής ασφαλιστικών προϊόντων.

Ο σχεδιασμός της IDD στηρίζεται στην αρχή της προστασίας των συμφερόντων του καταναλωτή, ανεξάρτητα από ποιο κανάλι διανομής προωθεί το ασφαλιστικό προϊόν. Αρχή την οποία, πρωτίστως, ασπάζεται η «φυσική» ασφαλιστική διαμεσολάβηση, υποστηρίζοντάς την στην καθημερινή της δραστηριότητα.

- Advertisement -

 

Η νέα Οδηγία, παρά τις αυξημένες κανονιστικές απαιτήσεις –που προφανώς δυσκολεύουν το έργο μας–, θα δημιουργήσει, μακροπρόθεσμα, πιο υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού μεταξύ των καναλιών διανομής.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, ορίστηκε και η έννοια της διανομής (Insurance Distribution Directive) σε διαφοροποίηση από την 1η Οδηγία IMD (Insurance Mediation Directive), η οποία ενσωματώθηκε στη χώρα μας με το ΠΔ 190 του 2006, ώστε όλα τα δίκτυα διανομής, ανεξαιρέτως, να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες και υποχρεώσεις.

Η συγκεκριμένη, άλλωστε, φιλοσοφία αποτελούσε πάγια απαίτηση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, η οποία μέχρι σήμερα είχε διαφοροποιημένους κανόνες από άλλα δίκτυα διανομής.

Η Οδηγία, εκτός των άλλων, θέτει τις προϋποθέσεις άσκησης της δραστηριότητας της διανομής, επαγγελματικές και οργανωτικές απαιτήσεις, αλλά και κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας και παροχής πληροφοριών προς τους πελάτες, όπως άλλωστε έκανε και το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Οριοθετεί αναλυτικότερα την πρόβλεψη για συγκρούσεις συμφερόντων, ενισχύοντας τη διαφάνεια, και θέτει πρότυπα ενημέρωσης τόσο στη διανομή προϊόντων ασφάλισης ζημιών, αλλά, ακόμη περισσότερο, στη διανομή επενδυτικών προϊόντων βασιζόμενων σε ασφάλιση.

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει η εποπτεία προϊόντων και οι απαιτήσεις διακυβέρνησής τους (POG-Product Oversight and Governance requirements), η οποία είναι φυσικό να επιφέρει και τροποποίηση διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας, ώστε να επιτευχθούν οι ανάλογοι στόχοι της Οδηγίας.

Φυσικά, μια Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν θα μπορούσε να μην οριοθετεί με ακρίβεια το πλαίσιο στο οποίο μπορεί ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής να δραστηριοποιηθεί, είτε με τη μορφή ελεύθερης παροχής υπηρεσιών είτε με τη μορφή ελεύθερης εγκατάστασης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Καταλήγοντας, αποτελεί πεποίθησή μου ότι η νέα Οδηγία, παρά τις αυξημένες κανονιστικές απαιτήσεις –που προφανώς δυσκολεύουν το έργο μας–, θα επιφέρει, μακροπρόθεσμα, βελτίωση της αξιοπιστίας του θεσμού και πιο υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού μεταξύ των καναλιών διανομής.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Life Plan: Τελετή Απονομής Βραβείων, τιμώντας τους συνεργάτες της

Με μεγάλη επιτυχία η Life Plan πραγματοποίησε, για άλλη μια χρονιά, την Τελετή Απονομής  Βραβείων τιμώντας τους συνεργάτες της.

«Πραγματογνωμοσύνη και Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση»: μια πρωτοβουλία διαλόγου, σύνθεσης και συνεργασίας

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025 η εκδήλωση με θέμα «Πραγματογνωμοσύνη και Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση

ΠΣΑΣ: Με αισιοδοξία για το μέλλον έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα

Παρουσία εκπροσώπων του ΕΕΑ οι οποίοι τίμησαν την “ιστορικότητα” του ΠΣΑΣ, ο Σύνδεσμος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

H Life Plan επιβράβευσε την προσπάθεια των συνεργατών της

Με άκρως καλοκαιρινή ατμόσφαιρα και με την θετική ενέργεια που την χαρακτηρίζει, η  Life Plan πραγματοποίησε, την ετήσια Τελετή Απονομής των βραβείων στους συνεργάτες της

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Π. Κασκαρέλης: Οι προτεραιότητες της Υδρογείου Ασφαλιστικής για τα επόμενα χρόνια

«Κλείνοντας τη χρονιά με θετικό αποτύπωμα, προχωρούμε προς το 2026 με σχέδιο, συνέπεια και ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό»

Η πράσινη ασφάλιση ως ανάγκη: Η Ελλάδα μπροστά στην πρόκληση της περιβαλλοντικής ευθύνης

Οι Μεσίτες Ασφαλίσεων, ως γέφυρα μεταξύ επιχειρηματικότητας και κοινωνίας, έχουν χρέος να πρωτοστατήσουν σε αυτήν τη μετάβαση

Εγγυήσεις, πυρκαγιές και αστικές προδιαγράφουν το μέλλον

Τη νέα τάση της ασφαλιστικής αγοράς υποδεικνύουν τα στατιστικά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Η Atradius Greece εγκαινιάζει τη σειρά «Atradius Expert Talks» – Βίντεο

Στο πρώτο βίντεο, ο Χ. Παναγιωτόπουλος, Διευθυντής Υπηρεσιών Κινδύνου, θέτει το ερώτημα: «Τελικά τι πρέπει να αξιολογούμε; Αριθμούς ή ανθρώπους;»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οδική ασφάλεια και ασφαλιστική αγορά: Από τη διαχείριση ζημιών στην πρόληψη

Η ασφαλιστική αγορά καλείται συνεχώς να καλύπτει συνέπειες, τη στιγμή που θα μπορούσε –και οφείλει– να συνδιαμορφώνει τις λύσεις

Οδική ασφάλεια στην ΕΕ: Μικρή μείωση των θανάτων το 2024, η Ελλάδα πάνω από τον μέσο όρο

Η Ελλάδα 3η στην Ευρώπη σε θνησιμότητα, μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία - Ενθαρρυντικές οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2025

Στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα μέσω ΕΣΠΑ

Η νέα επένδυση ενισχύει τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες προς τους πολίτες

Νέες γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των Χρηματιστηρίου Κύπρου και Αθηνών

Στις δυνατότητες περαιτέρω στρατηγικής συνεργασίας με το ΧΑ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Προέδρος του ΧΑΚ Μαρίνος Χριστοδουλίδης

Με πλήθος συμμετοχών και ισχυρό μήνυμα ενότητας το 1ο Πανηπειρωτικό Ασφαλιστικό Συνέδριο

Σημαντική στάθηκε η συμβολή του ΕΕΑ, με παρουσία και παρεμβάσεις εκπροσώπων της διοίκησης, σε ένα συνέδριο που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός