back to top
29.8 C
Athens
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2026

ΥΓΕΙΑ: Νέα, επαναστατική μέθοδος απεικόνισης για τον καρκίνο του προστάτη

Έγκαιρη σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη προσφέρει η νέα απεικονιστική μέθοδος PET-CT με το ραδιοφάρμακο 18F-PSMΑ, που διενεργείται στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ.

Η PSMA (prostate specific membrane antigen) είναι μια διαμεμβρανική πρωτεΐνη που βρίσκεται στα κύτταρα του προστάτη αδένα. Η σύνδεσή της με ραδιοϊσότοπα επιτρέπει την ανίχνευση της έκτασης της νόσου σε ασθενείς με υποτροπή του καρκίνου του προστάτη, εξασφαλίζοντας πιο ορθή και στοχευμένη διάγνωση.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το Διευθυντή των Τμημάτων Πυρηνικής Ιατρικής & PET-CT του ΥΓΕΙΑ Βασίλειο Πρασόπουλο, η τεχνική αυτή προσφέρει τη μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια σε σχέση με όλες τις υπάρχουσες εξετάσεις που εφαρμόζονται σήμερα.

«Η PET/CT απεικόνιση με PSMA έχει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με τις καθιερωμένες απεικονιστικές μεθόδους στη σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη, καθώς  μπορεί να ανιχνεύσει  υποτροπή ακόμα και σε ασθενείς με μικρές αυξήσεις των τιμών του PSA, προσφέροντας  πρώιμη διάγνωση άρα και έγκαιρη θεραπεία. Επιπλέον, δεν χρειάζεται πλέον οι ασθενείς να μεταβαίνουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού για να πραγματοποιήσουν την εξέταση αυτή, κάτι που συνεπάγεται ταλαιπωρία και κόστος τόσο για τους ίδιους όσο και για το σύστημα υγείας της χώρας. Παράλληλα, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την εξατομικευμένη ιατρική, καθώς μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα στοχευμένες θεραπείες σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Η νέα αυτή εξέταση μας καλωσορίζει στη νέα εποχή συνδυασμένης διάγνωσης και θεραπείας (theranostics), που αποτελεί το μέλλον της Πυρηνικής Ιατρικής» αναφέρει σχετικά.

- Advertisement -

Το Τμήμα PET-CT του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ είναι το πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα  το 2004. Σε συνδυασμό με το υπερσύγχρονο Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΚΑΟ), το Κέντρο Βραχυθεραπείας Προστάτη, το Τμήμα Υπερήχων και τα Τμήματα Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας προσφέρουν ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του προστάτη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που άλλαξε το σύστημα υγείας

Η αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη δημοσίευσε έναν εκτενή απολογισμό των δράσεων που υλοποιήθηκαν

Πτώση με ηλεκτρικό πατίνι: 12χρονος μεταφέρθηκε από την Κάρπαθο και διασωληνώθηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Το παιδί οδηγούσε χωρίς κράνος όταν έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι

«Αύγουστος είναι… να χαρίζεις ζωή»: Τριήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία στο Σύνταγμα 25-27 Αυγούστου

Μερικά λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να μετατραπούν σε ανεκτίμητη προσφορά ζωής, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα αποθέματα μειώνονται σημαντικά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εκπλήξεις(;) τιμών με τις συμβάσεις νοσηλίων

Nέες διαπραγματεύσεις των διοικήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τα ιδιωτικά νοσοκομεία ενόψει, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που άλλαξε το σύστημα υγείας

Η αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη δημοσίευσε έναν εκτενή απολογισμό των δράσεων που υλοποιήθηκαν

Πτώση με ηλεκτρικό πατίνι: 12χρονος μεταφέρθηκε από την Κάρπαθο και διασωληνώθηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Το παιδί οδηγούσε χωρίς κράνος όταν έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 10: «αν ήξερες!» τι πραγματικά συμβαίνει όταν χρειαστείς την ασφαλιστική σου

Στο 10ο επεισόδιο, η Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασατένα, Managing Director of Claims Operations, Hellas Direct, εξηγεί πώς συνδυάζονται ταχύτητα, τεχνολογία, σωστή αξιολόγηση και ανθρώπινη εξυπηρέτηση

Λουκάς Γερασίμου: «Η τεχνολογία απλοποιεί τη διαδικασία και ο ασφαλιστικός σύμβουλος δίνει νόημα στην επιλογή»

O Tied Agency Sales Leader του Ομίλου Interamerican μιλά στον Λάμπρο Ρόδη για την «επόμενη ημέρα» του κλάδου

Το 1o Πανελλαδικό Συμπόσιο Καφέ έρχεται την 1η Οκτωβρίου

Με τίτλο «Διαμορφώνοντας το μέλλον του καφέ – Έμπνευση, Ανθεκτικότητα, Εξέλιξη», στο Divani Caravel και στην πλατφόρμα LiveOn Events+

Ομόλογο συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ από την Εθνική Ασφαλιστική με επιτόκιο 7,25%

Οι δύο νέες εκδόσεις αντικαθιστούν παλαιό ομόλογο της ΕΤΕ και στόχο έχουν να ενισχύσουν τα κεφάλαια Tier I και ΙΙ

MDRT DAY 2026: Η Elaine Milne στην Ελλάδα με το βλέμμα στη νέα εποχή της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Το MDRT DAY by MCC Hellas 2026 θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου 2026 στο Aldemar Olympian Village