back to top
12.5 C
Athens
Τετάρτη 18 Μαρτίου 2026

Μακριά από την κοινωνία: Κράτος, πολιτικοί, δημοσιογράφοι

Εκπλήσσονται οι κρατικοί φορείς, οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι από την εξάπλωση της βίας μέσα στην κοινωνία.  Αν η έκπληξή τους δεν είναι προσποιητή και υποβολιμαία, τότε δείχνει ότι οι παράγοντες αυτοί κατοικοεδρεύουν σε άλλη χώρα ή απλώς ζουν στην ‘κοσμάρα’ τους.

Ο απλός κόσμος που ζει στην ελληνική επικράτεια έχει ζυμωθεί σε κάθε είδους βία.  Η βία είναι  απότοκος  της έλλειψης  άμεσης δικαιοσύνης. Η βία κυοφορείται   μέσα στο δικό του οικοσύστημα. Στο σπίτι του, στην εργασία του, στο συγγενικό του περιβάλλον, στο φιλικό του περιβάλλον, στο γήπεδο … παντού.  H βία συντηρείται από την έλλειψη δικαιοσύνης ή την καθυστέρηση της δικαιοσύνης.  Η βία  φουντώνει από την εξύψωση σε ιδέα της ανομίας.

- Advertisement -

Πολλές φορές παίρνει  λανθάνουσα μορφή με την μορφή του χουλιγκανισμού ή της πολιτικής ακτιβιστικής αντίδρασης.  Άλλες φορές πνίγεται μέσα στην οικογένεια, ή εκδηλώνεται στις καθημερινές συμπεριφορές στο δρόμο.

Σε ότι αφορά τους επιχειρηματίες, χρόνια φωνάζουν ότι η έλλειψη άμεσης δικαιοσύνης πνίγει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.  Την έλλειψη δικαιοσύνης, την αντικατέστησαν με τους μπράβους. Είναι γνωστό τοις πάση  ότι πολλοί επιχειρηματίες πληρώνουν αδρά ‘φουσκωτούς’ για να φοβίσουν  αυτούς που τους  χρωστούν πολλά λεφτά.  Δίκαιο; σαφέστατα και όχι ,αλλά  τους είναι αναγκαίο.

- Advertisement -

Κάθε σαββατόβραδο, η παραλιακή στην Αθήνα (και η Θεσσαλονίκη βεβαίως)  γίνεται ένα υπαίθριο ρίνγκ με συνεχείς καυγάδες και ξυλοδαρμούς. Στα Εξάρχεια και την Πατησίων, τα ‘πάρτυ των αναρχικών’ καταλήγουν σε φθορές σε κρατική περιουσία.  Όμως αυτά δεν τα ξέρουν οι κρατικοί λειτουργοί γιατί απλώς δεν τους αφορούν.

Aπέναντι σ’ αυτές τις μορφές βίας και απέναντι σ’ αυτά τα συναισθήματα αλλοτρίωσης, η ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει κατευναστικά.  Ο φόβος ότι κάποιος θα σπάσει το αμάξι μου το βράδυ μπορεί να μειωθεί από μία χαμηλού κόστους ετήσια ασφάλιση κατά της φθοράς από βανδαλισμό ή τρομοκρατική ενέργεια.  Απλώς, όμως θα πρέπει και η ασφαλιστική να είναι τίμια απέναντι στον πελάτη και να μην ψάχνει παραθυράκια για να γλυτώσει την αποζημίωση.  Γιατί έχουμε βρεθεί απέναντι σε σπασμένα οχήματα σε γήπεδα και οι ασφαλιστικές αρνήθηκαν να αποζημιώσουν με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν τρομοκρατικές ενέργειες ή δολιοφθορές.

Άντε μετά να φτιάξεις ‘ ασφαλιστική συνείδηση’.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η «αόρατη» ζημιά του πολέμου: μπορεί η ασφάλιση να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας;

Με όσα εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή, βλέπουμε ξανά πόσο βαθιά επηρεάζεται η ανθρώπινη ψυχή όταν καταρρέει η κανονικότητα

Στο MIT ως Guest Lecturer ο Παναγιώτης Λελεδάκης

Με αντικείμενο την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο των χρηματοοικονομικών, της ασφάλισης και της συμβουλευτικής

Παύλος Αχής, ΟΡΙΖΩΝ 1964 Ασφαλιστική, στο IWtalks: Γιατί να δουλέψει ένας 25χρονος στην ασφάλιση;

Ο Chief Insurance & Reinsurance Officer απαντά στο ερώτημα: «Τι θα λέγατε σε έναν 25χρονο που θα σας ρωτούσε σήμερα γιατί να δουλέψει στην ασφάλιση;»

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αναστάτωση με τα ανασφάλιστα, λάθος πρόστιμα σε λάθος ανθρώπους

Δεν έμεινε όμως έκπληκτος ο Ανασφάλιστος, καθώς είχε μυριστεί από την αρχή των πανηγυρικών διθυράμβων ότι κάτι δεν θα πάει καλά

Το Bancassurance της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Πειραιώς ξεκινά…

Τη μεγάλη διαφορά στο τραπεζοασφαλιστικό κανάλι ετοιμάζεται να κάνει η ασφαλιστική, ενώ η τράπεζα δεν μοιάζει να βιάζεται ούτε με την NN ούτε με την ERGO

Κλοπές αυτοκινήτων: Η μάστιγα που απειλεί τους δρόμους μας

Σε έναν κόσμο όπου οι κλοπές αυτοκινήτων εξελίσσονται σε καθημερινό φαινόμενο, η πρόληψη είναι μονόδρομος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

PwC: 1 στις 2 συναλλαγές αφορά ασφάλειες, αλλαγές στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Αναμένεται νέα συναλλαγή στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Γ. Κεφαλογιάννης: Ο εθελοντισμός συνειδητή επιλογή κοινής ευθύνης για όσα μας ενώνουν

Τελετή παραλαβής Μέσων Ατομικής Προστασίας για τις εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ

Ο ΣΔΑΕ στο Money Show – «Το σύγχρονο ασφαλιστικό γραφείο: Προκλήσεις, ευκαιρίες και προοπτικές»

Τι θα περιλαμβάνει η ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22/3 στο Hyatt Regency Thessaloniki

Κ. Πιερρακάκης: «Η SIU θα δημιουργήσει περισσότερες ποιοτικές θέσεις εργασίας»

O Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup κεντρικός ομιλητής στο 14ο Συνέδριο της Euronext στο Παρίσι

Atradius: Η ενεργειακή μετάβαση καθυστερεί, αφήνοντας τις εισαγωγικές οικονομίες εκτεθειμένες

Οι γεωπολιτικές κρίσεις και η εντεινόμενη ζήτηση καθιστούν σαφές ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι απλώς θέμα κλίματος, αλλά και οικονομικής επιβίωσης