back to top
13.3 C
Athens
Παρασκευή 3 Απριλίου 2026

Μακριά από την κοινωνία: Κράτος, πολιτικοί, δημοσιογράφοι

Εκπλήσσονται οι κρατικοί φορείς, οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι από την εξάπλωση της βίας μέσα στην κοινωνία.  Αν η έκπληξή τους δεν είναι προσποιητή και υποβολιμαία, τότε δείχνει ότι οι παράγοντες αυτοί κατοικοεδρεύουν σε άλλη χώρα ή απλώς ζουν στην ‘κοσμάρα’ τους.

Ο απλός κόσμος που ζει στην ελληνική επικράτεια έχει ζυμωθεί σε κάθε είδους βία.  Η βία είναι  απότοκος  της έλλειψης  άμεσης δικαιοσύνης. Η βία κυοφορείται   μέσα στο δικό του οικοσύστημα. Στο σπίτι του, στην εργασία του, στο συγγενικό του περιβάλλον, στο φιλικό του περιβάλλον, στο γήπεδο … παντού.  H βία συντηρείται από την έλλειψη δικαιοσύνης ή την καθυστέρηση της δικαιοσύνης.  Η βία  φουντώνει από την εξύψωση σε ιδέα της ανομίας.

- Advertisement -

Πολλές φορές παίρνει  λανθάνουσα μορφή με την μορφή του χουλιγκανισμού ή της πολιτικής ακτιβιστικής αντίδρασης.  Άλλες φορές πνίγεται μέσα στην οικογένεια, ή εκδηλώνεται στις καθημερινές συμπεριφορές στο δρόμο.

Σε ότι αφορά τους επιχειρηματίες, χρόνια φωνάζουν ότι η έλλειψη άμεσης δικαιοσύνης πνίγει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.  Την έλλειψη δικαιοσύνης, την αντικατέστησαν με τους μπράβους. Είναι γνωστό τοις πάση  ότι πολλοί επιχειρηματίες πληρώνουν αδρά ‘φουσκωτούς’ για να φοβίσουν  αυτούς που τους  χρωστούν πολλά λεφτά.  Δίκαιο; σαφέστατα και όχι ,αλλά  τους είναι αναγκαίο.

- Advertisement -

Κάθε σαββατόβραδο, η παραλιακή στην Αθήνα (και η Θεσσαλονίκη βεβαίως)  γίνεται ένα υπαίθριο ρίνγκ με συνεχείς καυγάδες και ξυλοδαρμούς. Στα Εξάρχεια και την Πατησίων, τα ‘πάρτυ των αναρχικών’ καταλήγουν σε φθορές σε κρατική περιουσία.  Όμως αυτά δεν τα ξέρουν οι κρατικοί λειτουργοί γιατί απλώς δεν τους αφορούν.

Aπέναντι σ’ αυτές τις μορφές βίας και απέναντι σ’ αυτά τα συναισθήματα αλλοτρίωσης, η ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει κατευναστικά.  Ο φόβος ότι κάποιος θα σπάσει το αμάξι μου το βράδυ μπορεί να μειωθεί από μία χαμηλού κόστους ετήσια ασφάλιση κατά της φθοράς από βανδαλισμό ή τρομοκρατική ενέργεια.  Απλώς, όμως θα πρέπει και η ασφαλιστική να είναι τίμια απέναντι στον πελάτη και να μην ψάχνει παραθυράκια για να γλυτώσει την αποζημίωση.  Γιατί έχουμε βρεθεί απέναντι σε σπασμένα οχήματα σε γήπεδα και οι ασφαλιστικές αρνήθηκαν να αποζημιώσουν με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν τρομοκρατικές ενέργειες ή δολιοφθορές.

Άντε μετά να φτιάξεις ‘ ασφαλιστική συνείδηση’.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η «αόρατη» ζημιά του πολέμου: μπορεί η ασφάλιση να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας;

Με όσα εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή, βλέπουμε ξανά πόσο βαθιά επηρεάζεται η ανθρώπινη ψυχή όταν καταρρέει η κανονικότητα

Στο MIT ως Guest Lecturer ο Παναγιώτης Λελεδάκης

Με αντικείμενο την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο των χρηματοοικονομικών, της ασφάλισης και της συμβουλευτικής

Παύλος Αχής, ΟΡΙΖΩΝ 1964 Ασφαλιστική, στο IWtalks: Γιατί να δουλέψει ένας 25χρονος στην ασφάλιση;

Ο Chief Insurance & Reinsurance Officer απαντά στο ερώτημα: «Τι θα λέγατε σε έναν 25χρονο που θα σας ρωτούσε σήμερα γιατί να δουλέψει στην ασφάλιση;»

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση, κινδυνεύουν με διάλυση κοινωνία και επιχειρηματικότητα»

Την επιτακτική ανάγκη για μέτρα συγκράτησης των τιμών, στο πρότυπο άλλων χωρών της Ευρώπης, τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Η «κρυφή» ασφαλιστική κρίση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι διάχυτες ζημιές αποκαλύπτουν νέα κενά προστασίας και εγείρουν δομικά ζητήματα για τα προϊόντα του κλάδου

Νέο διαφοροποιημένο προϊόν από την ERGO – Βγαίνει με πλήρη παλέτα σε υγεία και ζωή

Με μότο «Απλά γιατί είναι Σημαντικά» πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση Δικτύων Ανεξάρτητων Συνεργατών και Μεσιτών της ERGO – Ανάκτηση 19.000 οχημάτων, πριν το τέλος του 2026 θα έχει επιτευχθεί ο στόχος των 50.000

Greek Risk Management Awards 2026: Άνοιξε η ψηφοφορία για την ανάδειξη των κορυφαίων στο Risk Management

Η τελετή απονομής των #grma26 θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Ψηφίστε τους καλύτερους έως τις 30 Μαρτίου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση, κινδυνεύουν με διάλυση κοινωνία και επιχειρηματικότητα»

Την επιτακτική ανάγκη για μέτρα συγκράτησης των τιμών, στο πρότυπο άλλων χωρών της Ευρώπης, τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

NP Ασφαλιστική: Ξεκινά το 2ο μέρος των Σεμιναρίων Επανεκπαίδευσης για τον Τομέα Α΄ 2026

Μια σειρά από 11 διά ζώσης εκπαιδευτικές συναντήσεις σε Μαρούσι, Θεσσαλονίκη, Σπάρτη, Ιωάννινα, Πάτρα, Χαλκίδα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη

Έφτασε η ώρα των πρώτων Greek Risk Management Awards

Τα #grma26 έρχονται την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Δείτε τις θεματικές ενότητες και τους ομιλητές

Παπασπυροπούλου από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: «Οι φυσικές καταστροφές δεν αντιμετωπίζονται μόνο από το κράτος ή την ασφαλιστική αγορά»

Στην ψηφιακή εκδήλωση, η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ ανέδειξε την ευπάθεια της χώρας και το σημαντικό κενό προστασίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές