Ελλάδα, πυξίδα δείχνει υγεία

Τα τρία σημεία «πρωταγωνιστές» στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς

Την ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών αλλαγών επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην ηγεσία της Αριστοτέλους κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης.

Ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, καθώς αναγνωρίστηκε η πρόοδος στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο Σύστημα Υγείας και εκφράστηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη, όπως κεντρικές προμήθειες, αξιολόγηση και διαπραγμάτευση φαρμάκων, θεραπευτικών πρωτόκολλα, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κοκ.

Ωστόσο, πληροφορίες του Virus αναφέρουν ότι στη συζήτηση 3 ήταν τα θέματα που έφεραν τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Πρώτο θέμα ήταν φυσικά η εξέλιξη δημιουργίας της νέας ΠΦΥ, η οποία συνεχίζει να συναντά εμπόδια, με βασικό τη δυσκολία στελέχωσής της.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρονται να ζήτησαν να επιταχυνθεί η διαδικασία, με την πλευρά της Αριστοτέλους να ζητεί ευελιξία στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες οι εκπρόσωποι των Θεσμών φέρονται να κατανόησαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Πολιτεία στη διαδικασία και κατ’ επέκταση κατανόησαν την ανάγκη ευελιξίας στα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Το διαρκές προαπαιτούμενο της αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων εμφανίστηκε και σε αυτή τη συζήτηση, με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν οι προσπάθειες να συνδυαστούν με θετικά οικονομικά κίνητρα για τους ασθενείς. Στην πράξη αυτό σημαίνει μείωση της συμμετοχής των ασθενών που επιλέγουν γενόσημο. Βέβαια, εδώ προκύπτει και ένα εύλογο ερώτημα: ποιος θα καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί με τη μείωση της συμμετοχής; Θυμίζουμε ότι πληροφορίες ήθελαν το κόστος αυτό να μετακυλήσει στη γνωστή… πηγή τις φαρμακευτικές εταιρίες. Μια τέτοια εξέλιξη, φυσικά, αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις.

Το τρίτο σημείο που απασχόλησε ιδιαιτέρως τη συζήτηση Θεσμών και Υπουργείου Υγείας ήταν το ακανθώδες θέμα της διεύρυνσης των δαπανών και της περαιτέρω εφαρμογής κλειστών προϋπολογισμών, τα επόμενα χρόνια, μετά την έξοδο στις αγορές. Η συζήτηση κατέληξε στο συμπέρασμα πως το εν λόγω θέμα πρέπει να εξεταστεί αν σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, με ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*