back to top
15.8 C
Athens
Τετάρτη 15 Απριλίου 2026

Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας… στο περίπου

Τροχοπέδη στην πραγματική ανάπτυξη Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) στη χώρα μας συνιστά η Υπουργική Απόφαση του Ανδρέα Ξανθού με τον κατάλογο των ιατρικών πράξεων που επιτρέπεται να διενεργούνται στις εν λόγω δομές, απόφαση που δημοσιεύθηκε τελικά στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Όπως καταγγέλλουν στο Virus οι γιατροί, η ΥΑ αποτελεί μάλλον “δώρον άδωρον” για τη λειτουργία των Μονάδων, καθώς αφήνει εκτός ειδικότητες αλλά και βασικές ιατρικές πράξεις, την ίδια ώρα, μάλιστα, που φαίνεται να δημιουργούνται δομές “διαφορετικών ταχυτήτων”.
Παράλογες απουσίες

Από τον κατάλογο των ιατρικών πράξεων που περιλαμβάνει η απόφαση υπάρχει μια ουσιαστική απουσία οφθαλμολογικής πράξης, την οποία ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης ΜΗΝ (ΠΕΜΗΝΓ. Δατσέρης χαρακτήρισε οξύμωρη: την έγχυση φαρμάκου για την ωχρά κηλίδα. Στην ΥΑ αναφέρονται “ενδοϋαολοειδικές εγχύσεις, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης”. Όπως εξηγεί ο κ. Δατσέρης, δίνεται η δυνατότητα να διεξάγονται στις ΜΗΝ επεμβάσεις γλαυκώματος και σύνθετες επεμβάσεις καταρράκτη, αλλά όχι έγχυση φαρμάκων για την ωχρά κηλίδα! “Διεθνώς μόνο στην Ελλάδα γίνεται αυτός διαχωρισμός, όταν στη Βρετανία τις χορηγούν νοσηλεύτριες“, σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά τις πράξεις της πλαστικής χειρουργικής, οι ελλείψεις είναι ακόμη περισσότερες αλλά εξίσου οξύμωρες, έχουν όμως μια βάση. Όπως εξήγησε στο Virus ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Απ. Μανδρέκας, η ΥΑ επιβάλλει να γίνονται πράξεις μόνο με τοπική αναισθησία, αφήνοντας εκτός πράξεις, που διεθνώς γίνονται σε ΜΗΝ. “Έχουν περιορίσει κατά 50% τις επεμβάσεις που είχαμε προτείνει, βάσει της διεθνούς πρακτικής“, αναφέρει ο κ. Μανδρέκας. Μάλιστα, οι ίδιες πράξεις τοπικής αναισθησίας γίνονται και σε ιδιωτικά ιατρεία, οπότε ποιος ο λόγος διαφοροποίησης και επένδυσης στη δημιουργία ΜΗΝ, διερωτάται ο ΓΓ της ΠΕΜΗΝ.

- Advertisement -

Την ίδια ώρα, ιατρικές πράξεις με ενδοφλέβια αναισθησία επιτρέπονται στις ΜΗΝ των ιδιωτικών κλινικών, παρότι οι ιδιοκτήτες των ανεξάρτητων μονάδων έχουν υποχρεωθεί να επενδύσουν σε εξοπλισμό κλινικού επιπέδου. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μανδρέκας, στις ΜΗΝ που υπάρχουν στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, γίνονται πράξεις με ενδοφλέβια αναισθησία.

ΜΗΝ για “λίγους”

- Advertisement -

Η απόφαση του Υπουργού Υγείας δεν χαρακτηρίζεται μόνο από ελλείψεις σε ιατρικές πράξεις αλλά περιορίζεται και μόνο σε δύο ειδικότητες, αυτές της οφθαλμολογίας και της πλαστικής/επανορθωτικής χειρουργικής. Σε άλλες ειδικότητες, όπως γαστρεντερολόγοι που κατά τα άλλα διενεργούν στα ιατρεία τους γιαστροσκοπήσεις και κολονοσκοπήσεις, με μέθη, δεν δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν ή να δημιουργήσουν ΜΗΝ. Προφανώς, η χορήγηση δυνατότητας δημιουργίας ΜΗΝ και σε άλλες ειδικότητες θα μεγάλωνε και τις αντιδράσεις σε αυτό το περιοριστικό πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η περιοριστική πολιτική πλήττει κυρίως τον ασθενή που έχει λιγότερες επιλογές, ενώ παράλληλα πλήττει και τις προσπάθειες για ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού, καθώς οι ΜΗΝ χωρών όπως η Τουρκία και η Ρουμανία, που ανταγωνίζονται οι ελληνικές δομές, είναι περισσότερο ανεπτυγμένες, προειδοποιεί ο κ. Μανδρέκας.

ΦΕΚ Κατάλογος ιατρικών πράξεων ΜΗΝ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γιατροί της Αθήνας: Αίτημα άμεσης ανάκλησης της ΚΥΑ για τους προσωπικούς ιατρούς

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει περιορισμούς που επηρεάζουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την πρόσβαση των πολιτών στην ΠΦΥ

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Αναβάθμιση με έμφαση σε προσωπικό, υποδομές και σύγχρονο εξοπλισμό

Η διοίκηση του νοσοκομείου ανακοίνωσε τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών μέσα από πλέγμα παρεμβάσεων

Χίος: 5 τραυματίες από έκρηξη σε χώρο κατασκευής ρουκετών – 4 σε σοβαρή κατάσταση

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που τα άτομα κατασκεύαζαν ρουκέτες για το έθιμο του Βροντάδου

SOFMEDICA: Επέκταση στη Σλοβενία και ενίσχυση της πρόσβασης σε καινοτόμες λύσεις υγείας στη Νέα Ευρώπη

Mέρος της αποστολής της εταιρείας να φέρνει την τεχνολογία που σώζει ζωές πιο κοντά σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ – Παραιτήθηκε ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης από τη θέση του CEO

Αιφνιδιαστική εξέλιξη καταγράφεται στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης υπέβαλε την παραίτησή του

NN HELLAS | Ισχυρές επιδόσεις το 2025 με επίκεντρο τον ψηφιακό της μετασχηματισμό προς όφελος πελατών, συνεργατών και κοινωνίας

1 δισ. ευρώ σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2025 και διατήρηση της 1ης θέσης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά βάσει εγγεγραμμένων ασφαλίστρων. 

Webinar σε Ψηφιακά Εργαλεία TN και Αυτοματοποίηση για τον Ασφαλιστικό Κλάδο

Ένα ολοκληρωμένο σύνολο ψηφιακών εργαλείων και πρακτικών αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης για τον ασφαλιστικό κλάδο παρουσίασε

Σταθερή ανάπτυξη και υψηλή φερεγγυότητα στην ασφαλιστική αγορά – Έντονη παρουσία ευρωπαϊκών εταιρειών

Μια ασφαλιστική αγορά με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και έντονη συγκέντρωση αποτυπώνεται στην Ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ – Παραιτήθηκε ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης από τη θέση του CEO

Αιφνιδιαστική εξέλιξη καταγράφεται στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης υπέβαλε την παραίτησή του

Οι Έλληνες περνούν 143 ώρες τον χρόνο μποτιλιαρισμένοι

Νέα έρευνα της Compare the Market αποκαλύπτει τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου η οδήγηση είναι πιο δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες

Η Εθνική Ασφαλιστική πρωταγωνιστεί στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό 
με Bronze διάκριση

Μια σημαντική αναγνώριση για τη στρατηγική της επένδυση στην τεχνολογική καινοτομία απέσπασε η Εθνική Ασφαλιστική στα φετινά Digital Finance Awards

Πάνω από 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν το 2025

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο online τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν από infostealers τον περασμένο χρόνο

Πασχαλινό Bazaar με κοινωνικό αποτύπωμα στα γραφεία της Groupama Ασφαλιστικής

Η Groupama Ασφαλιστική  φιλοξένησε στα γραφεία της πασχαλινό bazaar, σε συνεργασία με τους οργανισμούς «Το Χαμόγελο του Παιδιού»