Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Εxin

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Πολλαπλασιάζονται τα ερωτηματικά γύρω από το μέλλον του ασφαλιστικού ομίλου Exin του Matt Fairfield μετά την αποχώρηση του στελέχους (Χρήστου Αδαμαντιάδη) που προαλειφόταν για διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής (εάν βέβαια το deal εξαγοράς ολοκληρωνόταν) και ενώ τα προβλήματα ρευστότητας στις θυγατρικές της Μ. Βρετανίας πολλαπλασιάζονται.

Ο κ. Fairfield αγωνίζεται να διασφαλίσει το μέλλον του ομίλου μετά την αδυναμία του να παρουσιάσει μια πλήρως χρηματοδοτημένη πρόταση εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, με αποτέλεσμα να χάσει την αποκλειστικότητα στις διαπραγματεύσεις με τον πωλητή (Εθνική Τράπεζα).

Οπως αναφέρει η βρετανική ιστοσελίδα Insurance Insider, με τη διαδικασία πώλησης να έχει ξανανοίξει και την εμφάνιση μνηστήρων από την Κίνα (προεξαρχούσης της Fosun) ο Fairfield δεν πρέπει απλώς να εξασφαλίσει την καταβολή του τιμήματος των 718 εκατ. ευρώ, αλλά και να πείσει την Εθνική Τράπεζα αλλά και την εποπτική αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) για την καταλληλότητά του.

Πλην όμως, οι πιθανότητες να τα επιτύχει όλα αυτά μειώθηκαν δραστικά μετά την είδηση της αποχώρησης του Χρήστου Αδαμαντιάδη που ανέλαβε υψηλόβαθμη θέση στην μεσιτική Marsh.

“H απόφαση του κ. Αδαμαντιάδη να εγκαταλείψει την Exin έχει βαρύνουσα σημασία καθώς η οικογένειά του είναι βασικός επενδυτής στον Managing General Agent (MGA) AIG Greece, στην οποία η Exin κατέχει το 50% μετά την εξαγορά του μεριδίου της AIG τον Δεκέμβριο του 2016», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.

Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Exin σχεδόν από την αρχή του βίου της, εξάλλου φαίνεται ότι εντείνονται: Οι βρετανικές αρχές έχουν ξεκινήσει διαδικασίες εκκαθάρισης της θυγατρικής Exin Wholesale. Παρότι ο κ. Fairfield είχε δηλώσει στα τέλη Μαρτίου ότι θα ξεκινούσε η διαδικασία αποπληρωμής των οφειλών, οι πιστωτές στη Μ. Βρετανία δεν ικανοποιήθηκαν και διάφορες προθεσμίες εξέπνευσαν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Προς εκκαθάριση φέρεται να οδεύει ακόμα μια θυγατρική στη Μ. Βρετανία, η Exin Capital Partners.

Με όλα αυτά τα «μέτωπα» ανοιχτά (συμπεριλαμβανομένης και της δικαστικής διαμάχης με τον μέχρι πρότινο εταίρο Calamos Family Partners), η Exin  έχει εμπλακεί σε άλλη μια μεγάλη εξαγορά, καθώς φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ισραηλινή ασφαλιστική Clal, με την αξία του δυνητικού deal να υπολογίζεται από ισραηλινά ΜΜΕ στο 1,3 δις. δολ. (!)

«Εάν υποτεθεί ότι ο Fairfield δεν κατορθώσει να αρπάξει την Εθνική Ασφαλιστική από τα νύχια της Fosun, θα μπορούσε να διασφαλίσει το μέλλον της Exin αντλώντας κεφάλαια από νέους επενδυτές για να στηρίξει μια άλλη εξαγορά όπως αυτή της deal, με κεφάλαια κίνησης για την Exin να εισρέουν ως μέρος της συμφωνίας», καταλήγει το Insurance Insider. Αν θα πετύχει το εγχείρημα, είναι άκρως αβέβαιο…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*