Ωμή παραδοχή Κρεμαστινού για καρτέλ στο χώρο της υγείας

Γνωστά φαίνεται να ήταν από παλιά στον πολιτικό κόσμο τα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κρεμαστινό, το μαύρο χρήμα στο χώρο της υγείας είναι μια πραγματικότητα που αντικατοπτρίζεται σε μεγάλα ποσά. Ο πρώην υπουργός Υγείας και γιατρός στο επάγγελμα κατέθεσε χθες Τετάρτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, ως ειδήμων στα θέματα αυτά.

Για τον κ. Κρεμαστινό, τόσο οι αδυναμίες όσο και οι δυνατότητες του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις οποίες χαρακτήρισε τεράστιες, διαφάνηκαν ευθύς αμέσως όταν ανέλαβε υπουργός το 1993. Όπως ισχυρίστηκε, όμως, ο ίδιος διατήρησε τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο υπήρχαν μέσα στελέχη και της τότε κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ένα από αυτά, διευκρίνισε, ήταν και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Ερωτηθείς για τη διαφημιστική δραστηριότητα του Οργανισμού, ο πρώην υπουργός υπεραμύνθηκε των ενημερωτικών του δράσεων επικαλούμενος την οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να γίνουν καμπάνιες για επιδημίες ή λοιμούς. “Σε περίπτωση επιδημιών η χώρα μπορεί εάν δεν ενημερωθεί να θρηνήσει πολλά θύματα” τόνισε. “Αλίμονο εάν φύγουμε από αυτή την αρχή” συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί κανείς να παίζει με θέματα δημόσιας υγείας. Εξειδικεύοντας την τοποθέτησή του για το επίμαχο θέμα των αντιγριπικών εμβολίων, στο υποθετικό σενάριο που ο ίδιος θα ήταν υπουργός κατά την περίοδο της επιδημίας, κ. Κρεμαστινός είπε: “εάν έπρεπε να παραγγείλω εγώ τα εμβόλια, θα σκεφτόμουν ιατρικά γιατί είμαι γιατρός”.

Αίσθηση προκάλεσε, στο μεταξύ, η αναφορά του πρώην υπουργού στο χώρο του φαρμάκου.

“Τα καρτέλ των φαρμακευτικών υπήρχαν από την περίοδο που ο ίδιος ήμουν υπουργός” ανέφερε σχετικά, εντοπίζοντας την αιτία του κακού στο υπερκέρδος και στο πολιτικό σύστημα που το συντηρεί. “Τα συνέδρια ευνοούν αυτά τα φαινόμενα”πρόσθεσε, φωτογραφίζοντας την υπόθεση Novartis. Ισχυρίστηκε, παράλληλα, πως η χώρα πρέπει να καταγράφει πόσα φάρμακα πουλάει και όχι σε ποια τιμή, καθώς, όπως είπε, οι εταιρίες έχουν τρόπους να επαναφέρουν ένα φάρμακο του οποίου η τιμή μειώθηκε με άλλο όνομα και μεγαλύτερη τιμή.

Για τον κ. Κρεμαστινό, εξάλλου, ο αγώνας κατά της διαφθοράς είναι παγκόσμιος και αέναος, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για φαινόμενο “Λερναίας Ύδρας”.

“Πόρτα” Επιτροπής στη σύζυγο Στουρνάρα

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή απέρριψε κατά πλειοψηφία το αίτημα της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα Λίνας Νικολοπούλου να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρότι η εταιρεία της τελευταίας είχε συνάψει συμβάσεις με τον Οργανισμό για επικοινωνιακές υπηρεσίες και το όνομά της αναφέρεται στην υπόθεση.

Το επιχείρημα της Επιτροπής ήταν ότι η κ. Νικολοπούλου δεν είναι πολιτικό πρόσωπο. Θα πρέπει να σημειωθεί, βεβαίως, ότι σε προηγούμενες υποθέσεις που διερεύνησε η Επιτροπή (βλέπε Ντυνάν) είχαν καταθέσει και μη πολιτικά πρόσωπα.

Την απόφαση της Επιτροπής κατήγγειλε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Μπαλωμενάκης, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης ΚΕΕΛΠΝΟ το επόμενο διάστημα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, “επιβεβαιώνεται η ύπαρξη έκνομων ενεργειών που συνδέονται και εφάπτονται σε πολλά σημεία με το σκάνδαλο Novartis”. Επιβεβαίωσε, παράλληλα, ότι στις επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες ο πρώην υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Επίσης, μετά την πρόταση του προέδρου της Επιτροπής αποφασίστηκε να ζητηθούν από τις υπηρεσίες και τους φορείς όλα τα στοιχεία και οι αποφάσεις που καθόρισαν την πολιτική του φαρμάκου και συνολικά την ιατροφαρμακευτική δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής από την προμήθεια υλικών, τόσο για το Δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.

“Ως εκ τούτου, στοιχεία της υπόθεσης Novartis θα παραδίδονται στην Προανακριτική και αντίστροφα” σημείωσε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Πηγή: virus.com.gr / amna.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*