Zurich κτίριο

Πρώτη αύξηση μερίσματος από το 2011 για τη Zurich Insurance

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η Zurich Insurance ανακοίνωσε αύξηση μερίσματος 6% για τη χρήση του 2017 (στα 18 ελβετικά φράγκα), για πρώτη φορά από το 2011, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την πρόοδο στην πορεία εξυγίανσης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Ελβετίας και δη σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από υψηλές ζημίες από φυσικές καταστροφές.

Οπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Mario Greco, το νέο -αυξημένο- μέρισμα θα καταστεί σημείο αναφοράς για τα επόμενα χρόνια. Η Zurich Insurance  ανακοίνωσε επίσης και πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 1 δισ. δολ. περίπου.

Οταν ο κ. Greco ανέλαβε τα ηνία της Zurich Insurance πριν δυο περίπου χρόνια, δεσμεύθηκε να απλοποιήσει την εταιρεία, να περικόψει τις δαπάνες και να βελτιώσει τις αποδόσεις για τους μετόχους. Τώρα το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αποδίδει καρπούς, καθώς το 50% της σχεδιαζόμενης για το 2019 εξοικονόμησης πόρων έχει ήδη επιτευχθεί. “Σημειώνουμε σταθερά πρόοδο σε κάθε στόχο που έχουμε θέσει”, δήλωσε ο κ.  Greco σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. “Φυσικά, επιδιώκουμε να ξεπεράσουμε τους στόχους και όχι απλώς να τους επιτύχουμε”.

Παρά την λήψη μέτρων για ενίσχυση της κερδοφορίας, πάντως, τα καθαρά κέρδη για τη χρήση του 2017 μειώθηκαν κατά 6% στα 3 δισ. δολ. Η  Zurich Insurance αναζητά πηγές εσόδων εκτός Ευρώπης, εξαγοράζοντας τον κλάδο ασφαλειών ζωής της αυστραλέζικης τράπεζας ΑΝΖ το Δεκέμβριο, την αντίστοιχη μονάδα της Macquarie Group, επίσης από την Αυστραλία, καθώς και την εταιρεία ταξιδιωτικής ασφάλισης Cover-More. Τα λειτουργικά κέρδη στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων -η βασική δραστηριότητα της Zurich- μειώθηκαν κατά 892 εκατ. δολάρια στο 1,5 δισ. δολ., καθώς επηρεάστηκαν αρνητικά από τις ζημίες που προκάλεσαν οι τυφώνες  Harvey, Irma and Maria.

Άλλα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της Zurich Insurance είναι τα εξής: 

-Λειτουργικά κέρδη για το οικονομικό έτος 2017: 3,8 δισ. δολ. από 4,5 δισ. δολ. το 2016

-Μείωση κόστους 700 εκατ. δολ. μέχρι στιγμής

-Ο συνδυασμένος δείκτης διαμορφώθηκε στο 100,9%

-Ζημίες 700 εκατ. δολ. από τους τυφώνες HIM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*