back to top
18.4 C
Athens
Δευτέρα 4 Μαΐου 2026

Εμμ. Κάλλης DAS: Οι νέοι κίνδυνοι και η επιχειρησιακή συνέχεια

Συνέντευξη του κου Εμμανουήλ Κάλλη στον Βάιο Κρόκο

Να επιβεβαιώσει την «υπόσχεση» που έδωσε σε κάθε πελάτη καλείται η ασφαλιστική αγορά εν μέσω των νέων προκλήσεων που προβάλλουν, τόνισε, πρόσφατα, ο κύριος Εμμανουήλ Κάλλης, που ανέλαβε το «τιμόνι» της DAS Hellas τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Μιλώντας για τους κινδύνους που απασχολούν την αγορά, έδωσε έμφαση στα νέα δεδομένα που φέρνει ο κυβερνοχώρος.

- Advertisement -

Παράλληλα –όπως ανέφερε– η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, με καταστρεπτικές, πολλές φορές, συνέπειες, επιφέρει συσσωρευμένα αποτελέσματα ζημιών σε μία περιοχή, γεγονός που προβληματίζει την ασφαλιστική αγορά.

Τέλος, στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αναδιαρθρώσεις στην αγορά με τη φερόμενη μετάθεση της Κοινοτικής Οδηγίας IDD για τον Οκτώβριο του επόμενου έτους.

- Advertisement -
  • Ποια είναι η γνώμη σας για τους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν, τις νέες τάσεις, είτε λόγω της διεθνούς συγκυρίας (Brexit, γεωπολιτικές αναταράξεις) είτε λόγω των νέων προκλήσεων στην αγορά (cyber κινδύνων, περιβαλλοντικών κινδύνων, κινδύνων D&O, τεχνολογίας);

Είναι γνωστό ότι στην ασφαλιστική αγορά έχουν κάνει την εμφάνισή τους νέοι κίνδυνοι, τους οποίους καλούμαστε να καλύψουμε, και νέες προκλήσεις, τις οποίες χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε.

Ένας τέτοιος κίνδυνος είναι αυτός που προέρχεται από τον κυβερνοχώρο, και ο οποίος, εφόσον επισυμβεί, οι αρνητικές του συνέπειες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Ο κίνδυνος αυτός, ήδη, απασχολεί το σύνολο σχεδόν της ασφαλιστικής αγοράς, και δεν είναι τυχαίο ότι μονοπώλησε φέτος αρκετές ημερίδες και συνέδρια.

Η ασφαλιστική αγορά είναι ήδη στη φάση της μελέτης και κατανόησης του συγκεκριμένου κινδύνου και, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, θα προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό πληθώρα προγραμμάτων ασφάλισης.

Επίσης, ένας νέος κίνδυνος που σχετίζεται με το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές είναι η εμφάνιση ιδιαίτερα έντονων και ακραίων καιρικών φαινομένων, με καταστροφικές, πλέον, συνέπειες στην περιοχή όπου εμφανίζονται. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους, πέρα από τις ολέθριες επιπτώσεις, είναι και η συνεχώς αυξανόμενη συχνότητά τους, και ο κίνδυνος αυτός θεωρώ ότι, για ευνόητους λόγους, προβληματίζει ιδιαίτερα την ασφαλιστική αγορά, διότι επιφέρει συσσωρευμένα αποτελέσματα ζημιών σε μία περιοχή, όπως ισχύει, αντίστοιχα, και με τον κίνδυνο σεισμού.

Αναφορικά τώρα με τους κινδύνους που προέρχονται από διεθνείς συγκυρίες, θεωρώ ότι αυτοί επιφέρουν αποτελέσματα (δυσμενή ή μη) στο σύνολο της οικονομίας. Η ασφαλιστική αγορά, σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να προετοιμάζεται για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας, ώστε να μπορεί να επιβεβαιώσει την «υπόσχεση» που έδωσε στον κάθε πελάτη της με τη σύναψη του εκάστοτε ασφαλιστηρίου συμβολαίου της. Προς την κατεύθυνση, άλλωστε, αυτή λειτουργεί και η εφαρμογή του Solvency II.

Εκτιμώ ότι οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί όμιλοι, λόγω εμπειριών και της υψηλής τεχνογνωσίας που διαθέτουν, είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

  • Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την ελληνική αγορά το νέο έτος; Βλέπετε περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου;

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες, ή έστω κατά το πρώτο εξάμηνο, δεν θα δούμε ουσιαστικές μεταβολές της σημερινής κατάστασης, αλλά κατά το δεύτερο εξάμηνο, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, κυρίως λόγω της εφαρμογής της IDD.

Όπως όλα δείχνουν, η Κοινοτική Οδηγία (Insurance Distribution Directive) θα μετατεθεί για τον Οκτώβριο του 2018, και νομίζω ότι θα δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα επιφέρουν αναδιαρθρώσεις στην ασφαλιστική αγορά. Αυτό θα συμβεί διότι η εφαρμογή της IDD θα επηρεάσει όλους τους εμπλεκομένους, δηλαδή τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, ακόμη και τον ίδιο τον πελάτη, αφού θα διαφοροποιήσει τον τρόπο επικοινωνίας και ενημέρωσής του.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ατλαντική Ένωση: Αποτελέσματα 2025, στόχοι για το 2026

Το εταιρικό πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, νέα προϊόντα και δυναμικούς κλάδους

Δημοσιεύθηκε η 3ης έκθεση της EIOPA για την εφαρμογή της Οδηγίας IDD

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που προέβησαν σε επέκταση των εποπτικών εξουσιών – Ανάγκη μεγαλύτερης σαφήνειας των ρυθμίσεων για ΤΝ

EIOPA: Τετραπλασιάστηκαν τα πρόστιμα κατ’ εφαρμογή της IDD το 2024

Μειωμένο σε σχέση με το 2023 το συνολικό ποσό προστίμων στην Ελλάδα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΤΕ-Allianz: Ολοκληρώνεται η εξαγορά, σχέδια για αλλαγές στην οργάνωση

Κερδοφορία άνω του 1 δισ. για την τράπεζα και σχέδια για νέα προϊόντα bancassurance

Cyber Awareness for All Kids: Η Ψηφιακή Οδύσσεια ξεκινά από το Νηπιαγωγείο

Ο Ν. Γεωργόπουλος μας καλεί να μεγαλώσουμε μαζί την πρώτη γενιά παιδιών που θα ταξιδεύει με ασφάλεια στη «Μεγάλη Ψηφιακή Θάλασσα»

Guiseppe Ζorgno: Η Υδρόγειος επανεξετάζει τα επιχειρησιακά της σχέδια – Ποια και γιατί

Πώς η Υδρόγειος, μετά τη μεγάλη αύξηση παραγωγής το 2025, θα μπορεί να περιορίσει τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο ζημιών από μεγάλα απρόβλεπτα γεγονότα

Αυτή η πετρελαϊκή κρίση μάς υπενθυμίζει γιατί και πώς επενδύουμε

Δεν επενδύουμε παρά την αβεβαιότητα, αλλά εξαιτίας αυτής, γράφει ο Γ. Λαγαρίας, Chief Economist, Director, Forvis Mazars Financial Planning UK

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«αν ήξερες!»: Τι πραγματικά προσφέρουν οι ομαδικές ασφαλίσεις

Στο νέο επεισόδιο της σειράς vidcast του «IW» καλεσμένος είναι ο Άρης Τουπής, Διευθυντής Υποκαταστήματος Allianz, Σύμβουλος Στρατηγικού Κινδύνου και Ηγεσίας

14η Εθελοντική Αιμοδοσία ΠΑΝΟΡΜΟΥ: Μια πράξη ζωής με πραγματικό αντίκτυπο

Ο Συνεταιρισμός συνεχίζει να επενδύει σε πρωτοβουλίες που προάγουν την κοινωνική υπευθυνότητα και ενισχύουν το θετικό του αποτύπωμα

Mega Brokers: Καθήκοντα Chief Operations Officer αναλαμβάνει η Μαρί-Λωρ Μαμάνη

Με στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ενίσχυση της συνολικής εμπειρίας συνεργατών και πελατών

ΑΧΕΠΑ και «Γ. Παπανικολάου» δημιουργούν νέο Ειδικό Κέντρο για βαλβιδοπάθειες στη Θεσσαλονίκη

Η νέα δομή αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες ασθενών από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, προσφέροντας σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες

Η διεθνής συμβουλευτική εταιρεία Leyton επεκτείνεται στην Ελλάδα

Παρέχει υπηρεσίες σε 50.000+ επιχειρήσεις παγκοσμίως, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε 65+ διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς