back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη 14 Μαΐου 2026

Εμμ. Κάλλης DAS: Οι νέοι κίνδυνοι και η επιχειρησιακή συνέχεια

Συνέντευξη του κου Εμμανουήλ Κάλλη στον Βάιο Κρόκο

Να επιβεβαιώσει την «υπόσχεση» που έδωσε σε κάθε πελάτη καλείται η ασφαλιστική αγορά εν μέσω των νέων προκλήσεων που προβάλλουν, τόνισε, πρόσφατα, ο κύριος Εμμανουήλ Κάλλης, που ανέλαβε το «τιμόνι» της DAS Hellas τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Μιλώντας για τους κινδύνους που απασχολούν την αγορά, έδωσε έμφαση στα νέα δεδομένα που φέρνει ο κυβερνοχώρος.

- Advertisement -

Παράλληλα –όπως ανέφερε– η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, με καταστρεπτικές, πολλές φορές, συνέπειες, επιφέρει συσσωρευμένα αποτελέσματα ζημιών σε μία περιοχή, γεγονός που προβληματίζει την ασφαλιστική αγορά.

Τέλος, στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αναδιαρθρώσεις στην αγορά με τη φερόμενη μετάθεση της Κοινοτικής Οδηγίας IDD για τον Οκτώβριο του επόμενου έτους.

- Advertisement -
  • Ποια είναι η γνώμη σας για τους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν, τις νέες τάσεις, είτε λόγω της διεθνούς συγκυρίας (Brexit, γεωπολιτικές αναταράξεις) είτε λόγω των νέων προκλήσεων στην αγορά (cyber κινδύνων, περιβαλλοντικών κινδύνων, κινδύνων D&O, τεχνολογίας);

Είναι γνωστό ότι στην ασφαλιστική αγορά έχουν κάνει την εμφάνισή τους νέοι κίνδυνοι, τους οποίους καλούμαστε να καλύψουμε, και νέες προκλήσεις, τις οποίες χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε.

Ένας τέτοιος κίνδυνος είναι αυτός που προέρχεται από τον κυβερνοχώρο, και ο οποίος, εφόσον επισυμβεί, οι αρνητικές του συνέπειες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Ο κίνδυνος αυτός, ήδη, απασχολεί το σύνολο σχεδόν της ασφαλιστικής αγοράς, και δεν είναι τυχαίο ότι μονοπώλησε φέτος αρκετές ημερίδες και συνέδρια.

Η ασφαλιστική αγορά είναι ήδη στη φάση της μελέτης και κατανόησης του συγκεκριμένου κινδύνου και, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, θα προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό πληθώρα προγραμμάτων ασφάλισης.

Επίσης, ένας νέος κίνδυνος που σχετίζεται με το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές είναι η εμφάνιση ιδιαίτερα έντονων και ακραίων καιρικών φαινομένων, με καταστροφικές, πλέον, συνέπειες στην περιοχή όπου εμφανίζονται. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους, πέρα από τις ολέθριες επιπτώσεις, είναι και η συνεχώς αυξανόμενη συχνότητά τους, και ο κίνδυνος αυτός θεωρώ ότι, για ευνόητους λόγους, προβληματίζει ιδιαίτερα την ασφαλιστική αγορά, διότι επιφέρει συσσωρευμένα αποτελέσματα ζημιών σε μία περιοχή, όπως ισχύει, αντίστοιχα, και με τον κίνδυνο σεισμού.

Αναφορικά τώρα με τους κινδύνους που προέρχονται από διεθνείς συγκυρίες, θεωρώ ότι αυτοί επιφέρουν αποτελέσματα (δυσμενή ή μη) στο σύνολο της οικονομίας. Η ασφαλιστική αγορά, σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να προετοιμάζεται για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας, ώστε να μπορεί να επιβεβαιώσει την «υπόσχεση» που έδωσε στον κάθε πελάτη της με τη σύναψη του εκάστοτε ασφαλιστηρίου συμβολαίου της. Προς την κατεύθυνση, άλλωστε, αυτή λειτουργεί και η εφαρμογή του Solvency II.

Εκτιμώ ότι οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί όμιλοι, λόγω εμπειριών και της υψηλής τεχνογνωσίας που διαθέτουν, είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

  • Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την ελληνική αγορά το νέο έτος; Βλέπετε περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου;

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες, ή έστω κατά το πρώτο εξάμηνο, δεν θα δούμε ουσιαστικές μεταβολές της σημερινής κατάστασης, αλλά κατά το δεύτερο εξάμηνο, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, κυρίως λόγω της εφαρμογής της IDD.

Όπως όλα δείχνουν, η Κοινοτική Οδηγία (Insurance Distribution Directive) θα μετατεθεί για τον Οκτώβριο του 2018, και νομίζω ότι θα δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα επιφέρουν αναδιαρθρώσεις στην ασφαλιστική αγορά. Αυτό θα συμβεί διότι η εφαρμογή της IDD θα επηρεάσει όλους τους εμπλεκομένους, δηλαδή τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, ακόμη και τον ίδιο τον πελάτη, αφού θα διαφοροποιήσει τον τρόπο επικοινωνίας και ενημέρωσής του.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ατλαντική Ένωση: Αποτελέσματα 2025, στόχοι για το 2026

Το εταιρικό πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, νέα προϊόντα και δυναμικούς κλάδους

Δημοσιεύθηκε η 3ης έκθεση της EIOPA για την εφαρμογή της Οδηγίας IDD

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που προέβησαν σε επέκταση των εποπτικών εξουσιών – Ανάγκη μεγαλύτερης σαφήνειας των ρυθμίσεων για ΤΝ

EIOPA: Τετραπλασιάστηκαν τα πρόστιμα κατ’ εφαρμογή της IDD το 2024

Μειωμένο σε σχέση με το 2023 το συνολικό ποσό προστίμων στην Ελλάδα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Μάθετε γιατί η Coface φέρνει νέα εποχή στην ασφάλιση πιστώσεων στην Ελλάδα

Η εταιρεία στοχεύει να αυξήσει τα μερίδια της στην ελληνική αγορά, παίρνοντας δουλειές και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις

O «οδικός χάρτης» των εξαγωγών σε ένα εκρηκτικό γεωπολιτικό περιβάλλον

Τα Greek Exports Forum and Awards διοργάνωσαν, για 14η συνεχή χρονιά, η ΕΝΔΥ ΟΕΥ του ΥΠΕΞ σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ

Ι. Χατζηθεοδοσίου: Το Επικουρικό Κεφάλαιο προάγει τον ασφαλιστικό κλάδο

«Έδωσε αξιοπρέπεια και αξιοπιστία σε εμάς» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΕΕΑ μιλώντας στο επετειακό συνέδριο

Ι. Μελάς: Ο ΟΔ.Υ.Σ.Ε.ΑΣ. καλύπτει ένα μεγάλο θεσμικό κενό δεκαετιών

«50 χρόνια παρουσίας σημαίνουν 50 χρόνια ευθύνης, σημαίνουν 50 χρόνια στήριξης των πολιτών που βρέθηκαν σε δύσκολες στιγμές»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Μάθετε γιατί η Coface φέρνει νέα εποχή στην ασφάλιση πιστώσεων στην Ελλάδα

Η εταιρεία στοχεύει να αυξήσει τα μερίδια της στην ελληνική αγορά, παίρνοντας δουλειές και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Νέα εκστρατεία της GSK Ελλάδος για τον διά βίου εμβολιασμό: Εθνική συστράτευση για πρόληψη και ενημέρωση

Με κεντρικό μήνυμα ότι χωρίς εμβολιαστική κάλυψη είμαστε εκτεθειμένοι, η καμπάνια αναδεικνύει τη σημασία της από την παιδική ηλικία έως τα βαθιά γεράματα

ΕΤΕ: Απάντηση στην ΕΚΠΟΙΖΩ για τη μηνιαία χρέωση λογαριασμών

Η τράπεζα κάνει λόγο για διαστρέβλωση της δικαστικής απόφασης και σκοπεύει να ασκήσει έφεση ως προς επιμέρους σκέλη της

Το Επικουρικό Κεφάλαιο στην πιο ώριμη στιγμή της ιστορίας του – και φαίνεται!

Η ανακοίνωση για μείωση εισφοράς στο επετειακό συνέδριο αποτύπωσε μια πραγματικότητα που έχει χτιστεί σταδιακά την τελευταία δεκαετία

ΥΠΕΚΑ: Σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους για την ισότητα αμοιβών

Πάνω από 50 προτάσεις τους έχουν ενσωματωθεί στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για την ισότητα αμοιβών