back to top
30.9 C
Athens
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026

Εμμ. Κάλλης DAS: Οι νέοι κίνδυνοι και η επιχειρησιακή συνέχεια

Συνέντευξη του κου Εμμανουήλ Κάλλη στον Βάιο Κρόκο

Να επιβεβαιώσει την «υπόσχεση» που έδωσε σε κάθε πελάτη καλείται η ασφαλιστική αγορά εν μέσω των νέων προκλήσεων που προβάλλουν, τόνισε, πρόσφατα, ο κύριος Εμμανουήλ Κάλλης, που ανέλαβε το «τιμόνι» της DAS Hellas τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Μιλώντας για τους κινδύνους που απασχολούν την αγορά, έδωσε έμφαση στα νέα δεδομένα που φέρνει ο κυβερνοχώρος.

- Advertisement -

Παράλληλα –όπως ανέφερε– η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, με καταστρεπτικές, πολλές φορές, συνέπειες, επιφέρει συσσωρευμένα αποτελέσματα ζημιών σε μία περιοχή, γεγονός που προβληματίζει την ασφαλιστική αγορά.

Τέλος, στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αναδιαρθρώσεις στην αγορά με τη φερόμενη μετάθεση της Κοινοτικής Οδηγίας IDD για τον Οκτώβριο του επόμενου έτους.

- Advertisement -
  • Ποια είναι η γνώμη σας για τους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν, τις νέες τάσεις, είτε λόγω της διεθνούς συγκυρίας (Brexit, γεωπολιτικές αναταράξεις) είτε λόγω των νέων προκλήσεων στην αγορά (cyber κινδύνων, περιβαλλοντικών κινδύνων, κινδύνων D&O, τεχνολογίας);

Είναι γνωστό ότι στην ασφαλιστική αγορά έχουν κάνει την εμφάνισή τους νέοι κίνδυνοι, τους οποίους καλούμαστε να καλύψουμε, και νέες προκλήσεις, τις οποίες χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε.

Ένας τέτοιος κίνδυνος είναι αυτός που προέρχεται από τον κυβερνοχώρο, και ο οποίος, εφόσον επισυμβεί, οι αρνητικές του συνέπειες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Ο κίνδυνος αυτός, ήδη, απασχολεί το σύνολο σχεδόν της ασφαλιστικής αγοράς, και δεν είναι τυχαίο ότι μονοπώλησε φέτος αρκετές ημερίδες και συνέδρια.

Η ασφαλιστική αγορά είναι ήδη στη φάση της μελέτης και κατανόησης του συγκεκριμένου κινδύνου και, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, θα προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό πληθώρα προγραμμάτων ασφάλισης.

Επίσης, ένας νέος κίνδυνος που σχετίζεται με το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές είναι η εμφάνιση ιδιαίτερα έντονων και ακραίων καιρικών φαινομένων, με καταστροφικές, πλέον, συνέπειες στην περιοχή όπου εμφανίζονται. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους, πέρα από τις ολέθριες επιπτώσεις, είναι και η συνεχώς αυξανόμενη συχνότητά τους, και ο κίνδυνος αυτός θεωρώ ότι, για ευνόητους λόγους, προβληματίζει ιδιαίτερα την ασφαλιστική αγορά, διότι επιφέρει συσσωρευμένα αποτελέσματα ζημιών σε μία περιοχή, όπως ισχύει, αντίστοιχα, και με τον κίνδυνο σεισμού.

Αναφορικά τώρα με τους κινδύνους που προέρχονται από διεθνείς συγκυρίες, θεωρώ ότι αυτοί επιφέρουν αποτελέσματα (δυσμενή ή μη) στο σύνολο της οικονομίας. Η ασφαλιστική αγορά, σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να προετοιμάζεται για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας, ώστε να μπορεί να επιβεβαιώσει την «υπόσχεση» που έδωσε στον κάθε πελάτη της με τη σύναψη του εκάστοτε ασφαλιστηρίου συμβολαίου της. Προς την κατεύθυνση, άλλωστε, αυτή λειτουργεί και η εφαρμογή του Solvency II.

Εκτιμώ ότι οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί όμιλοι, λόγω εμπειριών και της υψηλής τεχνογνωσίας που διαθέτουν, είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

  • Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την ελληνική αγορά το νέο έτος; Βλέπετε περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου;

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες, ή έστω κατά το πρώτο εξάμηνο, δεν θα δούμε ουσιαστικές μεταβολές της σημερινής κατάστασης, αλλά κατά το δεύτερο εξάμηνο, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, κυρίως λόγω της εφαρμογής της IDD.

Όπως όλα δείχνουν, η Κοινοτική Οδηγία (Insurance Distribution Directive) θα μετατεθεί για τον Οκτώβριο του 2018, και νομίζω ότι θα δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα επιφέρουν αναδιαρθρώσεις στην ασφαλιστική αγορά. Αυτό θα συμβεί διότι η εφαρμογή της IDD θα επηρεάσει όλους τους εμπλεκομένους, δηλαδή τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, ακόμη και τον ίδιο τον πελάτη, αφού θα διαφοροποιήσει τον τρόπο επικοινωνίας και ενημέρωσής του.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΔΕ: Η αναθεώρηση της Οδηγίας IDD αλλάζει τα δεδομένα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση στην Ευρώπη

Στο επίκεντρο της αναθεώρησης, το «Value for Money», οι προμήθειες, η ψηφιακή διανομή και η υποστήριξη των μικρομεσαίων διαμεσολαβητών

Ατλαντική Ένωση: Αποτελέσματα 2025, στόχοι για το 2026

Το εταιρικό πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, νέα προϊόντα και δυναμικούς κλάδους

Δημοσιεύθηκε η 3ης έκθεση της EIOPA για την εφαρμογή της Οδηγίας IDD

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που προέβησαν σε επέκταση των εποπτικών εξουσιών – Ανάγκη μεγαλύτερης σαφήνειας των ρυθμίσεων για ΤΝ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Θεόδωρος Κοκκάλας: Η επόμενη μεγάλη κρίση για τις ΜμΕ μπορεί να έρθει από μια κυβερνοεπίθεση

Ο COO της ERGO International εξηγεί πώς ένα διαχειρίσιμο περιστατικό μπορεί να εξελιχθεί για μια μικρότερη επιχείρηση σε υπαρξιακή απειλή

Ο Νίκος Σωφρονάς παραδίδει τη σκυτάλη στο ΕΙΑΣ: Μια σημαντική διαδρομή στην ασφαλιστική εκπαίδευση ολοκληρώνεται

Ο Αργύρης Τζικόπουλος την παραλαμβάνει από ένα πρόσωπο που αφήνει έντονο εκπαιδευτικό και θεσμικό αποτύπωμα στην αγορά

Επαγγελματική ασφάλιση: Αξιοπιστία, ευελιξία και προοπτική για τη νέα γενιά

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης περιγράφει τη φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου

Ανασφάλιστα οχήματα οι κινούμενες βόμβες στους δρόμους – Αυστηρότεροι έλεγχοι και καθολική ασφάλιση για μεγαλύτερη οδική ασφάλεια

Τις βασικές προϋποθέσεις για ένα ασφαλέστερο και δικαιότερο σύστημα μετακινήσεων επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Κ. Μερελής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η επιστροφή στην καθημερινότητα και η αξία της πρόνοιας

Το μήνυμα της ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστικής για «λιγότερο άγχος και περισσότερη σιγουριά» έρχεται να ακουμπήσει σε μια ανάγκη πέρα από την αποζημίωση

Θεόδωρος Κοκκάλας: Η επόμενη μεγάλη κρίση για τις ΜμΕ μπορεί να έρθει από μια κυβερνοεπίθεση

Ο COO της ERGO International εξηγεί πώς ένα διαχειρίσιμο περιστατικό μπορεί να εξελιχθεί για μια μικρότερη επιχείρηση σε υπαρξιακή απειλή

Business Safe: Oλοκληρωμένη λύση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη Euroins

Τρία επίπεδα κάλυψης, ώστε κάθε επιχείρηση να μπορεί να επιλέξει τη λύση που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της

Β. Παναγιωτίδης: Η επαγγελματική ασφάλιση μας απασχολεί ως Ελλάδα και Ευρώπη

Δήλωση του Ανώτερου Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο περιθώριο του #ocin26

Πτώση με ηλεκτρικό πατίνι: 12χρονος μεταφέρθηκε από την Κάρπαθο και διασωληνώθηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Το παιδί οδηγούσε χωρίς κράνος όταν έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι