back to top
22.8 C
Athens
Τετάρτη 20 Μαΐου 2026

Interamerican: To ΠΑΠΕΙ αναγνωρίζει τις πρωτοβουλίες της για τον παιδικό οικονομικό αλφαβητισμό

Η οικονομική κρίση συνδέεται, σε σημαντικό βαθμό, με τη διαχείριση των προσωπικών και οικογενειακών οικονομικών θεμάτων, με δεδομένη την έλλειψη βασικών γνώσεων για την οικονομία και το χρήμα.

«Η χρηματοοικονομική άγνοια κοστίζει ακριβά» τονίζει ο Νικόλαος Φίλιππας, καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (Hellenic Financial Literacy Institute). «Ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός αποτελεί σήμερα ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα, καθώς οι περισσότεροι πολίτες φαίνεται να έχουν σχετική ή ακόμα και πλήρη άγνοια για βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες και χρηματοοικονομικά προϊόντα. Δύο στους τρεις πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο χαρακτηρίζονται ως χρηματοοικονομικά αναλφάβητοι, αφού αδυνατούν  να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις  ανατοκισμού, πληθωρισμού και διασποράς του κινδύνου».

- Advertisement -

Ως οργανισμός χρηματοοικονομικών-ασφαλιστικών προϊόντων, η Interamerican ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ανάπτυξη των σχετικών γνώσεων. Η εταιρεία έχει παρουσιάσει, ήδη, δύο εύχρηστες εικονογραφημένες εκδόσεις για τον οικονομικό αλφαβητισμό των παιδιών, βασισμένες στην επιστημονική προσέγγιση και εργασία του Ν. Φίλιππα, στο πλαίσιο της συνεχούς συνεργασίας του ΙΧΑ με την εταιρεία και του ερευνητικού αντικειμένου του Interamerican Research Center, που λειτουργεί από το 2016.

Πρόσφατα, σε εορταστική εκδήλωση που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς πριν τα Χριστούγεννα για τα παιδιά του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του, διανεμήθηκαν -ύστερα από προσφορά της Interamerican – πολλά αντίτυπα των βιβλίων του Ν. Φίλιππα.

- Advertisement -

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Άγγελος Κότιος εξήρε αυτή την πρωτοβουλία και τη συνέδεσε με την ευρύτερη ανάγκη βασικής εκπαίδευσης και κουλτούρας περί τα χρηματοοικονομικά θέματα, που, όπως τόνισε, πρέπει να δομείται από τις μικρές ηλικίες.

«Εταιρείες με πολυεπίπεδες δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας οφείλουν να συμβάλλουν στη δημιουργία μίας νέας γενιάς ενημερωμένων πολιτών, όπως πράττει η Interamerican» συμπλήρωσε ο καθηγητής Ν. Φίλιππας.

Η ασφαλιστική μελετά συστηματικά το φαινόμενο του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού μέσω του IRC και σχεδιάζει την αντιμετώπισή του στο πλαίσιο της Εταιρικής Υπευθυνότητας. Παράλληλα, για τον οικονομικό προγραμματισμό της ατομικής και οικογενειακής ζωής, διαθέτει στο εταιρικό της δίκτυο πωλήσεων μια ομάδα «αιχμής», αποτελούμενη από χρηματοοικονομικούς συμβούλους (financial planners).

«Στο σημερινό πολύπλοκο περιβάλλον» επισημαίνει η Interamerican στη σχετική ανακοίνωση «ο ρόλος των financial planners καθίσταται εξαιρετικά σημαντικός, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν και να αναλύουν τις εξατομικευμένες ανάγκες και στόχους των ατόμων και των οικογενειών τους, προτείνοντας αποταμιευτικά-επενδυτικά χαρτοφυλάκια προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Interamerican κατέκτησε πιστοποίηση LEED Gold για τα κεντρικά της γραφεία

Μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και της πράσινης επιχειρησιακής λειτουργίας

Υποτροφία «Δ. Κοντομηνάς» στην αριστεύσασα του Executive MBA του ΟΠΑ από τον Όμιλο Interamerican

Η πρωτοβουλία αποτελεί φόρο τιμής στον ιδρυτή της εταιρείας, καθώς και στις αξίες που πρέσβευε

Η Anytime ανεβάζει ρυθμούς στη Ρουμανία – Βίντεο

Έμφαση στην ενίσχυση των πωλήσεων, στην αναγνωρισιμότητα του brand και στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών

Αλλαγή νοοτροπίας τώρα – πριν από την επόμενη καταστροφή

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με όρους «μετά την καταστροφή»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η EY επαναπροσδιορίζει τις ελεγκτικές υπηρεσίες με agentic AI

Με την επικαιροποίησή τους, η μεθοδολογία και το πλαίσιο ελέγχων της EY ενισχύουν την αξιοπιστία και γίνονται η βάση σειράς ελεγκτικών και άλλων υπηρεσιών

Οι φωνές που διαμορφώνουν το τοπίο του χρηματοπιστωτικού κλάδου

Στις 26/5 οι ομιλητές του #dbfo26 θα αναδείξουν πώς το GenAI, το embedded finance και άλλες, νέες τεχνολογίες μετασχηματίζουν τη λειτουργία των οργανισμών

Η EUROINS Μέγας Χορηγός στο διεθνές meeting άλματος εις μήκος της Καλλιθέας

Στρατηγική της εταιρείας, η στήριξη δράσεων που προάγουν τον αθλητισμό, την ευγενή άμιλλα και την εξωστρέφεια

26th Insurance & Reinsurance Meeting: Ξεκινά σήμερα με εκδηλώσεις των Aon και Eurolife FFH

Ένας θεσμός συνυφασμένος με το νησί της Ύδρας – Το πρόγραμμα των συζητήσεων και των networking events

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η EY επαναπροσδιορίζει τις ελεγκτικές υπηρεσίες με agentic AI

Με την επικαιροποίησή τους, η μεθοδολογία και το πλαίσιο ελέγχων της EY ενισχύουν την αξιοπιστία και γίνονται η βάση σειράς ελεγκτικών και άλλων υπηρεσιών

Οι φωνές που διαμορφώνουν το τοπίο του χρηματοπιστωτικού κλάδου

Στις 26/5 οι ομιλητές του #dbfo26 θα αναδείξουν πώς το GenAI, το embedded finance και άλλες, νέες τεχνολογίες μετασχηματίζουν τη λειτουργία των οργανισμών

Η Ελλάδα ολοκληρώνει το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης με 100% απορρόφηση

Στο πλαίσιο του ΕΠΑ εγκρίθηκε, μεταξύ άλλων, το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών, με αρχικό προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ

Η EUROINS Μέγας Χορηγός στο διεθνές meeting άλματος εις μήκος της Καλλιθέας

Στρατηγική της εταιρείας, η στήριξη δράσεων που προάγουν τον αθλητισμό, την ευγενή άμιλλα και την εξωστρέφεια

Κίνδυνοι και προκλήσεις από τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών

Σύμφωνα με τον καθηγητή Εμβιομηχανικής-Εργονομίας & Αθλητικής Τραυματολογίας ΣΕΦΑΑΔ-ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παναγιώτη Β. Τσακλή