back to top
11.6 C
Athens
Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026

Σημαντική έκδοση για τα ελληνικά Γράμματα, με χορηγό την INTERAMERICAN

Μια μοναδική ερευνητική και συγγραφική προσέγγιση για την «Πνευματική πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο (13ος αιώνας – μέσα 16ου)» παρουσιάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου, από τον ακαδημαϊκό Θεοδόση Π. Τάσιο και τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Σπ. Στάικο. Σκοπός του πονήματος είναι να καταδειχθεί ο ακριβής ρόλος και η αξία του βιβλίου και του χειρογράφου όχι μόνον ως φορέων εκπαίδευσης και γνώσης, αλλά και ως συνδετικών κρίκων για τη διαμόρφωση της συνείδησης του Γένους, από την Άλωση έως τα προεπαναστατικά χρόνια.

Το βιβλίο, εξαιρετικής ποιότητας και αισθητικής, εκδόθηκε με την υποστήριξη της INTERAMERICAN, στα κεντρικά γραφεία της οποίας πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση της παρουσίασής του. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί για την υποστήριξη της ολοκληρωμένης έκδοσης του έργου του Κ. Στάικου, δεδομένου ότι θα ακολουθήσουν τρεις τόμοι ακόμη έως το 2020.

- Advertisement -

Ο πρώτος τόμος πραγματεύεται τις απαρχές της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας, αρχικά στην Ιταλία και στη συνέχεια στον Βορρά. Η ελληνική γλώσσα αποτέλεσε λειτουργικό στοιχείο για την ολοκλήρωση του ουμανιστικού κινήματος, που άρχισε να εκδηλώνεται από τα μέσα του 14ου αιώνα. Στο βιβλίο γίνεται εκτεταμένα λόγος για την αναζήτηση και τη συλλογή ελληνικών χειρογράφων, το μεταφραστικό ρεύμα, τη διαμάχη για το φιλοσοφικό πρωτείο μεταξύ Πλάτωνα και Αριστοτέλη, τις απαρχές της διδασκαλίας των Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας και τον ρόλο του έντυπου βιβλίου στη διάδοση της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής γραμματείας. Ακόμη, εξαίρεται ο ρόλος της Εκκλησίας με τα τρία Πατριαρχεία της Ανατολής, αλλά και τα μοναστηριακά κέντρα -το Άγιον Όρος δηλαδή και τα Μετέωρα-, που προσέφεραν ασφαλή στέγη στον πνευματικό κόσμο ο οποίος διαβιούσε υπό ξένη κυριαρχία, ενώ υπογραμμίζεται και ο ρόλος των κωδικογράφων στην αναπαραγωγή της πνευματικής παράδοσης – και όχι μόνον.

Όπως επεσήμανε ο Θεοδόσης Π. Τάσιος, ο συγγραφέας δεν αναφέρεται στις συνθήκες της ελληνικής εθνογένεσης και από την πολλαπλή πορεία του Γένους -συνειδησιακή, πολιτική, οικονομολογική κ.λπ.- ασχολείται μόνο με τη λεγόμενη «πνευματική» και μάλιστα, μόνο με εκείνη που εκφράζεται με τις εκδόσεις εντύπων βιβλίων. «Στην πραγματικότητα, όμως, ετούτη η μερική θεώρηση δεν είναι και τόσο μερική (…). Δεν πρόκειται για βιβλίο-όχημα, αλλά για συρμό ολόκληρον! Πολύ δε περισσότερο -και μας το θυμίζει ο συγγραφέας- που στην περίπτωση του ελληνικού έθνους φαίνεται και στην πράξη ότι ίσχυσε συχνότατα το Ισοκρατικόν περί Κοινής Παιδείας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ομιλητής.

- Advertisement -

Την υπερηφάνεια των ανθρώπων της εταιρείας για την υποστήριξη της έκδοσης εξέφρασε ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN, παρατηρώντας στον πρόλογό του πως «το Γένος έχει ασκηθεί να επιβιώνει με τη δύναμη των Γραμμάτων». O Γιάννης Ρούντος, διευθυντής εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας, υπογράμμισε τη συνειδητή επιλογή της εταιρείας για τη συνδρομή αναλόγων έργων, εφόσον «για κάθε αναγκαία επανεκκίνηση σε παράξενες εποχές -όπως σήμερα- είναι περισσότερο απαραίτητη η γνώση μέσα από την ιστορική και πολιτισμική μνήμη, ως αφετηρία για τον δημιουργικό στοχασμό, την ανασύνταξη και τη συνέχεια των πραγμάτων». 

Στην εκδήλωση παρουσίασης παρευρέθηκαν πρόσωπα των Γραμμάτων και των Τεχνών, φίλοι του βιβλίου και στελέχη της χορηγού εταιρείας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Interamerican Open Day: Άνοιγμα καριέρας στον ασφαλιστικό κλάδο

Η εκδήλωση της 4ης Φεβρουαρίου απευθύνεται τόσο σε νέους επαγγελματίες όσο και σε άτομα που σκέφτονται αλλαγή καριέρας

Ο ασφαλιστικός κλάδος στην κορυφή: Τι μας λένε τα κέρδη του 2024

Η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι η αύξηση των κερδών, αλλά η διατήρησή τους και η επέκταση σε νέες ανάγκες, ενώ μάλιστα η διεθνής οικονομία παραμένει αβέβαιη

ICAP CRIF: Αυτές είναι οι 5 πιο κερδοφόρες ασφαλιστικές του 2024

Με σωρευτικά κέρδη ύψους €336,6 εκατ., κάλυψαν το 78,2% των συνολικών EBITDA του κλάδου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: 1η Φεβρουαρίου τα αποκαλυπτήρια του πρώτου ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια στην Αττική

Παράλληλα, η Πλατεία Δημαρχείου Ελληνικού-Αργυρούπολης μετονομάζεται σε Πλατεία Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

Η HDI παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία «Climate Risk Consulting Service»

Mια επιστημονική λύση πρόγνωσης νέας γενιάς, που αξιοποιεί την ΤΝ και τα πιο σύγχρονα γεωχωρικά εργαλεία της εταιρείας

Η ανατροφή ενός παιδιού στην Ελλάδα: Κόστος, προκλήσεις και ο ρόλος του οικονομικού σχεδιασμού

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Generali Greece, το συγκεκριμένο κόστος μέχρι την ενηλικίωση αγγίζει κατά μέσο όρο τις 233.000 ευρώ

Νέο εξ αποστάσεως πρόγραμμα προετοιμασίας ασφαλιστικών πρακτόρων από τον Όμιλο ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να προετοιμαστούν οργανωμένα και αποτελεσματικά για τις εξετάσεις πιστοποίησης του Φεβρουαρίου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: 1η Φεβρουαρίου τα αποκαλυπτήρια του πρώτου ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια στην Αττική

Παράλληλα, η Πλατεία Δημαρχείου Ελληνικού-Αργυρούπολης μετονομάζεται σε Πλατεία Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

Τερέζα Σκαρλάτου: «Η Ασφάλιση Πιστώσεων και Εγγυήσεων από την Allianz Trade προσφέρει στις επιχειρήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται» 

Η CEO της Allianz Trade αποκαλύπτει στο «IW» μια φιλοσοφία ηγεσίας που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, στη συνεργασία αλλά και στη δύναμη των δεδομένων

Τι διαβλέπει η Munich Re, τα στραβοπατήματα

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτική των ΗΠΑ – Προβλέψεις για Ευρώπη, Κίνα αλλά και τεχνολογικές μετοχές

Η HDI παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία «Climate Risk Consulting Service»

Mια επιστημονική λύση πρόγνωσης νέας γενιάς, που αξιοποιεί την ΤΝ και τα πιο σύγχρονα γεωχωρικά εργαλεία της εταιρείας

Η ανατροφή ενός παιδιού στην Ελλάδα: Κόστος, προκλήσεις και ο ρόλος του οικονομικού σχεδιασμού

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Generali Greece, το συγκεκριμένο κόστος μέχρι την ενηλικίωση αγγίζει κατά μέσο όρο τις 233.000 ευρώ