«Πρασινίζουν» ΑΧΑ και ING!

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σημαντικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της προώθησης της «πράσινης» ανάπτυξης και της αποεπένδυσης από τα ορυκτά καύσιμα ανακοίνωσαν ο γαλλικός ασφαλιστικός κολοσσός ΑΧΑ και η ολλανδική τράπεζα ING. Οι δυο όμιλοι ήταν εκ των πρώτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν -από το βήμα της διεθνούς Συνόδου One Planet Summit που έλαβε χώρα την Τρίτη στο Παρίσι- για συγκεκριμένες δράσεις ώστε να υλοποιηθεί η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή που υπεγράφη δυο χρόνια πριν.

Συγκεκριμένα, η ΑΧΑ ανακοίνωσε ότι θα τετραπλασιάσει τον στόχο για επενδύσεις σε φιλικά προς το περιβάλλον project σε 12 δισ. ευρώ έως το 2020 (από 3 δισ. ευρώ), καθώς έχει ήδη πετύχει τον προηγούμενο στόχο. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα περιορίσει την έκθεσή της στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων, βγάζοντας από το επενδυτικό της «ραντάρ» τις εταιρείες που αντλούν πάνω από το 30% του κύκλου εργασιών τους από τον άνθρακα, έχουν ενεργειακό μείγμα όπου ο άνθρακας καταλαμβάνει πάνω από το 30%, χτίζουν νέες μονάδες που λειτουργούν με άνθρακα ή παράγουν πάνω από 20 εκατ. τόνους άνθρακα ετησίως. Εξήγγειλε επίσης ότι στο εξής δεν θα ασφαλίζει πλέον εταιρείες ή projects που αφορούν στην εξόρυξη πετρελαίου από ασφαλτούχο άμμο (oil sands) και στη εξόρυξη άνθρακα.

«Ενας κόσμος με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου μέσα σε αυτόν τον αιώνα δεν είναι πλέον ασφαλίσιμος (insurable)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της AXA Thomas Buberl. «Στο κλίμα της Συμφωνίας του Παρισιού θέλουμε να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας και να επαναβεβαιώσουμε τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής».

ΙΝG

Την ίδια στιγμή, η ολλανδική τράπεζα ING ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του 2025 θα σταματήσει να χρηματοδοτεί οποιαδήποτε εταιρεία παροχής κοινωφελών υπηρεσιών που στηρίζεται στον άνθρακα για παραπάνω από το 5% της ενέργειας που παράγει. Κατά την ίδια περίοδο, θα διακόψει βαθμιαία τον δανεισμό σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με άνθρακα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της σε projects ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Συνειδητοποιούμε ότι η συνεισφορά μας στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού περνά και μέσω από τη λήψη καθαρών αποφάσεων για το τι δεν θα χρηματοδοτούμε πλέον, ιδίως όταν υπάρχουν καλές εναλλακτικές», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ING Koos Timmermans. «Κάνουμε αυτό το αποφασιστικό βήμα στο πλαίσιο της επιθυμίας μας να στηρίξουμε την ενεργειακή μετάβαση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*