Αιφνιδιάζει ξανά ο Ξανθός! Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Στη Βουλή βρίσκεται η κυβερνητική ρύθμιση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών και των οδοντιάτρων του ΕΣΥ, η οποία σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση εναρμονίζει το ελληνικό δίκαιο με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/88/ΕΚ.

Αιφνιδιάζοντας για άλλη μία φορά, ο Υπουργός Υγείας κατέθεσε το επίμαχο νομοσχέδιο αργά χθες το βράδυ, ενημερώνοντας παράλληλα τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων για την ανάγκη να παραβρεθούν σήμερα το απόγευμα για ακρόαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η δεύτερη αυτή ενέργεια, μετά τη αθέτηση της δέσμευσης για περαιτέρω συζήτηση επί του κειμένου, ήταν το κερασάκι στην τούρτα για την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία επιτίθεται στον Ανδρέα Ξανθό με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς.

“Η κοινοβουλευτική διαδικασία που επιλέγεται δεν είναι απλά «επείγοντος» αλλά «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε»” αναφέρει σχετικά και καταγγέλλει την Αριστοτέλους και συνολικά την κυβέρνηση για πρωτοφανείς πραξικοπηματικές διαδικασίες. “Είναι προφανές ότι αυτό που φοβάται η κυβέρνηση είναι η αγωνιστική κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών” προσθέτει και καλεί τον κλάδο να δώσει δυναμική απάντηση στο “νομοσχέδιο έκτρωμα” με τη μαζική του συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας που αποφασίστηκε για την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου (11.00-15.00) και στη συγκέντρωση στις 12 στο Υπ. Υγείας, καθώς και στην 24ωρη απεργία ανήμερα της ψήφισης της νομοθετικής ρύθμισης στην Ολομέλεια.

Άμεση ήταν η αντίδραση και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η οποία εκτιμά ότι με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου ο κλάδος μπαίνει σε καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας, εφάμιλλο ή και χειρότερο του σημερινού.

“Με το νέο νόμο και φυσικά με τις μη προσλήψεις, όπως το 2009, εκτός από υπερβολική δουλειά θα προκύψει μια άνευ προηγουμένου απορρύθμιση στη ζωή των νοσηλευομένων ασθενών και των γιατρών” επισημαίνει. “Δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε δούλοι στο όνομα οποιασδήποτε συμμόρφωσης. Εμμένουμε στα πάγια αιτήματά μας! Απορρίπτουμε το σχέδιο νόμου και κάθε προϋπάρχουσα οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας” συμπληρώνει και καλεί με τη σειρά της στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η Ομοσπονδία.

Τις κινητοποιήσεις και την απεργία στηρίζει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Το νέο ωράριο γιατρών & οδοντιάτρων του ΕΣΥ

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, το σ/ν μεταξύ άλλων:

  • Ενσωματώνει όλες τις Ευρωπαϊκές οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο.
  • Καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών.
  • Οι 48 ώρες δεν είναι ο μέγιστος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, αλλά ο μέσος όρος με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για 12ωρη εφημερία όλες τις καθημερινές για πάνω από ένα μήνα.
  • Καθιερώνει το «opt out», δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες.
  • Η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης.

“Απύθμενο το θράσος τους! Με εξουθενωμένους γιατρούς θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων;” διερωτάται η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ. “Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Δεν θα κοιτάμε σαν χάνοι να διαλύουν τις ζωές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους” προειδοποιεί.

Δείτε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και την αιτιολογική έκθεση, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://goo.gl/rxrm2f

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*