CreditSights: Λίγα τα ασφαλιστικά deals το 2017

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Υποτονική ήταν η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ασφαλιστικό κλάδο φέτος, καθώς η αξία των deals που έχουν συναφθεί από την αρχή του έτους διαμορφώνεται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με ανάλυση της CreditSights, έως και τα τέλη Οκτωβρίου, το ύψος των deals όπου αγοραστής ή εταιρεία-στόχος ήταν κάποια εταιρεία του ασφαλιστικού κλάδου των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 15,6 δισ. δολάρια, έναντι μέσου όρου 28,5 δισ. δολ. από το 2000 και μετά. Οι μεγαλύτερες συμφωνίες του 2017 στις ΗΠΑ ήταν η εξαγορά της ΝΥ State Catholic Health από την Centene Corporation έναντι 3,75 δισ. δολ. και η εξαγορά της Warranty Group από την Assurant έναντι 1,91 δισ. δολ.

Στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη ασφαλιστική συμφωνία του έτους (μέχρι στιγμής) είναι η εξαγορά της ολλανδικής Delta Lloyd από την συμπατριώτισσά της ΝΝ έναντι 2,5 δισ. ευρώ. Πέραν της δεδομένης προσπάθειας των γερμανικών ασφαλιστικών ομίλων να απαλλαγούν από χαρτοφυλάκια ασφαλειών ζωής εγγυημένων αποδόσεων, οι αναλυτές της CreditSights δεν αναμένουν κλιμάκωση των εξαγορών και συγχωνεύσεων στο ορατό μέλλον, με την εξαίρεση των εταιρειών ασφαλειών ζωής της Μεγάλης Βρετανίας, όπου υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συγκέντρωσης. Υπάρχει επίσης μια μικρή πιθανότητα για για ολοκλήρωση της φημολογούμενης εξαγοράς της ASR Nederland από την Aegon (σε ένα ακόμα ολλανδικό deal…)

Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων έχει αυξήσει την αποτίμηση των ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν μακροχρόνια συμβόλαια (όπως οι εταιρείες ασφαλειών ζωής), αναφέρεται στην ανάλυση. Η CreditSights κάνει λόγο για μια «σταθερή ροή» deal από την Ευρώπη που θα προκύψει από την πώληση «δευτερευούσης» σημασίας (noncore) περιουσιακών στοιχείων από μεγάλους ομίλους όπως την Allianz, την ΑΧΑ, την Generali και την Zurich Insurance.

Παρότι ο αντασφαλιστικός κλάδος βρίσκεται υπό πίεση, οι αναλυτές της CreditSights δεν αναμένουν ούτε εκεί αναθέρμανση της δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων στο ορατό μέλλον εάν δεν προηγηθεί εξορθολογισμός των αποτιμήσεων. Τέλος, αναφέρεται ότι, αν και οι εξαγορές ασφαλιστικών εταιρειών των ΗΠΑ από ξένες εταιρείες θα παραμείνουν στο προσκήνιο, οι υποψήφιοι αγοραστές από την Κίνα αναμένεται να ελέγχονται στενότερα από τις εποπτικές αρχές τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Κίνας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*