Στο “μικροσκόπιο” της Κομισιόν κορυφαίες μεσιτικές εταιρείες

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στο “μικροσκόπιο” της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ μπαίνε η “αφρόκρεμα” των μεσιτικών εταιρειών του City του Λονδίνου, αφού η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την έρευνα που είχαν ξεκινήσει οι βρετανικές αρχές, εν μέσω υποψιών ότι οι Jardine Lloyd Thompson (JLT), η Marsh, η Aon, η Willis Ltd και η UIB μοιράζονταν μεταξύ τους ευαίσθητες εμπορικά πληροφορίες για τον κλάδο ασφάλισης αερομεταφορών.Μια πρακτική που δεν συνάδει -εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον- με την κοινοτική νομοθεσία περί υγιούς ανταγωνισμού.

“Η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι έχει αναλάβει επισήμως την έρευνα για πιθανές πρακτικές στρέβλωσης του ανταγωνισμού σε μεσιτικά προϊόντα στον κλάδο (αντ)ασφάλισης αερομεταφορών. Δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε την έκβαση της έρευνας”, ανέφερε η ανακοίνωση των Βρυξελλών.

Η διεξαγωγή της έρευνας γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο όταν όλες οι προαναφερθείσες εταιρείες εξέδωσαν ανακοινώσεις όπου παραδέχονταν ότι οι πρακτικές τους διερευνούνταν από την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Συμπεριφορών (Financial Conduct Authority-FCA) της Μεγάλης Βρετανίας, με την οποία και συνεργάζονταν. Στη συνέχεια, τρεις  εκ των εταιρειών επιβεβαίωσαν ότι έχουν μπει στο “μικροσκόπιο” της Κομισιόν, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της FCA.

H Willis Towers Watson γνωστοποίησε την περασμένη Πέμπτη την έναρξη της έρευνας της Κομισιόν, διευκρινίζοντας ότι αυτη επικεντρώνεται στην ανταλλαγή εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών μεταξύ ανταγωνιστών στον κλάδο (αντ)ασφάλισης αερομεταφορών καθώς και την πιθανή συνεργασία μεταξύ ανταγωνιστικών εταιρειών στον ίδιο χώρο. “Η εταιρεία δεν μπορεί στην παρούσα φάση να αξιολογήσει το πώς θα ολοκληρωθεί ή έρευνα και οποιοδήποτε άλλο εποπτικό ζήτημα προκύπτει από τις υπό διερεύνηση πρακτικές”, καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Και ο Dan Glaser, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Marsh & McLennan, παραδέχθηκε την έναρξη έρευνας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες κατά την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της εταιρείας. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η JLT. Η Aon και ο όμιλος UIB δεν προέβησαν σε κανένα σχόλιο για το θέμα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*