back to top
19.3 C
Athens
Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2026

Νέο μέτωπο γιατρών-ΕΟΠΥΥ

Δρόμος γεμάτος αγκάθια μοιάζει η σχέση του ΕΟΠΥΥ με τους συμβεβλημένους ιατρούς. Μόνο τις τελευταίες ημέρες το χτύπημα ήταν διπλό, αφού μετά τη διαμαρτυρία της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, μια αιφνιδιαστική, όπως τη χαρακτηρίζουν, ανακοίνωση του προέδρου του Οργανισμού για συμψηφισμούς οφειλών προκάλεσε τη σύσσωμη αντίδραση του κλάδου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Σ. Μπερσίμης αιφνιδίως ανακοίνωσε το συμψηφισμό οφειλών των παρόχων εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών σε μορφή τελεσιγράφου. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, οι γιατροί του εργαστηριακού τομέα έπρεπε να αποδεχθούν τον  αναγκαστικό συμψηφισμό για το clawback με προθεσμία 3 ημερών και παραίτηση από οποιαδήποτε άλλη αξίωση και ένδικο μέσο, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων υπερημερίας.

- Advertisement -

Με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά την παράταση της προθεσμίας των 3 ημερων, αφού θεωρούν ότι σε ένα τόσο σύντομο διάστημα ο έλεγχος της ορθότητας των στοιχείων που αναρτήθηκαν είναι μάλλον ακατόρθωτος.

“Παράλληλα θέλουμε  να σας ενημερώσουμε ότι οι τιμές των ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων που διαμόρφωσαν τις οφειλές έως το 2015, ήδη από το 2016 μειώθηκαν κατά 70%. Οπότε κατανοείται τους βάσιμους λόγους της αδυναμίας πολλών παρόχων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται”, προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μ. Βλασταράκος και Γ. Γ. του Συλλόγου Δ. Βαρνάβας. Ακόμη ζητούν να καθοριστούν δόσεις εφικτές για την δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλομένων, δηλαδή τουλάχιστον 120.

- Advertisement -

“Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε τον απόλυτο παραλογισμό στην εφαρμογή αιφνιδιαστικών αποφάσεων και τελεσιγράφων από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, χωρίς καμία επεξεργασία ή μελέτη του αντίκτυπου που έχουν σε ιατρούς και ασθενείς”, αναφέρει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

“Δεν φτάνουν όλα τα καταναγκαστικά μέτρα, η ατέλειωτη στάση πληρωμών, οι υποκοστολογήσεις, οι εκπτώσεις, ο ΕΦΚΑ, η υπερφορολόγηση, κλπ έρχεται και ο συμψηφισμός να εξανεμίσει ότι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια του Έλληνα ιατρού που επιλέγει να παραμείνει στην πατρίδα και να παλέψει σκληρά για την επιβίωσή του”, αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Άννα Μαστοράκου και ο Γραμματέας Χρήστος Παπασιδέρης.

Μάλιστα, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει επιδώσει ήδη εξώδικη διαμαρτυρία “προβλέποντας την εκβιαστική απαίτηση του Οργανισμού για είσπραξη και συμψηφισμό του clawback με επιβεβλημένη αμεσότητα”, όπως αναφέρει. Καλεί, δε, τους γιατρούς που θα απορρίψουν το συμψηφισμό καταθέσουν ως οφείλουν δήλωση εναντίωσης στην τοπική Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ.

“Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι εργαστηριακοί ιατροί καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό του clawback για τα έτη 2013-2015, με υποκοστολογημένο τιμοκατάλογο κατά 70%, το οποίο εφαρμόζεται από το 2016”, αναφέρει από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Όπως τονίζει, η προθεσμία των τριών ημερών που έδωσε ο Φορέας είναι ασφυκτική ειδικά για τα μικρά εργαστήρια και πολυϊατρεία που δεν διατηρούν διπλογραφικά βιβλία.  “Η απόφαση αυτή οδηγεί αυτονόητα στον αφανισμό των εργαστηρίων καθότι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν ενόψει των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και της φορολογικής και ασφαλιστικής λαίλαπας.

« Η πρόταση αυτή αποτελεί ακόμη μία εχθρική στάση του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους, ειδικά τα μικρά εργαστήρια και πολυϊατρεία, που από το 2011 παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους και σήμερα ευρισκόμενοι σε καθεστώς ομηρίας δεν είναι σαφές ποιες επιλογές έχουν. Οφείλετε να διασαφηνίσετε τα παραπάνω και να θέσετε μεγαλύτερη προθεσμία από αυτή των 3 ημερών. Άλλως δίδεται η εντύπωση ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί το μέσο για το μαρασμό των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ, πλην ολίγων ισχυρών. Αιτούμαστε, σε κάθε περίπτωση, οι δόσεις να είναι τουλάχιστον 120, τηρώντας ίσο μέτρο με εκείνο που ισχύει και για τους λοιπούς οφειλέτες του δημοσίου και θα ήταν ορθό και δίκαιο ενόψει του κουρέματος που έχουν υποστεί λόγω της υποκοστολόγησης των ιατρικών εξετάσεων, αντίστοιχά να οριστεί κούρεμα και στο Clawback και Rebate”, τονίζει ο κ. Πατούλης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Όταν το «ολιστικό» γίνεται άλλοθι για το «τα κάνω όλα»

Μια μεγάλη παρανόηση επιχειρεί να αποσαφηνίσει η Δρ. Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου

Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα – Η νέα μελέτη της διαΝΕΟσις αποτυπώνει πρόοδο, αντιφάσεις και 3 κεντρικές κατευθύνσεις πολιτικής

Ο οργανισμός ανατέμνει το Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας, καταγράφοντας τόσο τα βήματα προόδου όσο και τις δομικές αδυναμίες του

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι, πώς εφαρμόζεται, ποιες είναι οι ενδείξεις της

Μια από τις πιο άμεσα δραστικές παρεμβάσεις της σύγχρονης ιατρικής, που απαιτεί οργανωμένη μονάδα, εξειδικευμένο προσωπικό και αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η σημαντική υπεραξία από την ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS

Με κέρδη προ φόρων €10,6 εκατ. για τον Όμιλο της Intracom Holdings και €14,0 εκατ. για τη μητρική εταιρεία ολοκληρώθηκε το Α’ Εξάμηνο του 2026.

Παύλος Κασκαρέλης: «Δυναμώνουμε το όραμά μας» – Ανάπτυξη 11,6% και νέο σχέδιο μετασχηματισμού

Με ανάπτυξη 11,6% στο πρώτο εξάμηνο του 2026 και με αιχμή τον μετασχηματισμό της εταιρείας σε συνεργασία με τον Όμιλο Reale, η Υδρόγειος Ασφαλιστική

ΤΕΑ: Η επόμενη ημέρα της επαγγελματικής ασφάλισης στο επίκεντρο της συνάντησης Νούνη – Μηλιού

Τη σημασία του νέου θεσμικού και φορολογικού πλαισίου για την επαγγελματική ασφάλιση και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των Ταμείων

Μη χάσετε το πρώτο webinar (Το event ως εργαλείο εταιρικής ταυτότητας) της EventAtlas Academy

Πώς ένα corporate event μπορεί να εκφράσει την ταυτότητα και τις αξίες ενός οργανισμού μέσα από κάθε σημείο επαφής με το κοινό;

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Carglass® Ελλάδος συμμετείχε στο επετειακό Spirit of Belron® Challenge 2026, στηρίζοντας για ακόμη μία χρονιά το έργο του Afrika Tikkun

Η Carglass® Ελλάδος έδωσε και φέτος δυναμικά το «παρών» στη μεγαλύτερη παγκόσμια φιλανθρωπική και αθλητική εκδήλωση του ομίλου

Οργανωτικές αλλαγές στην Allianz

Ο κ. Στέφανος Μαλαχιάς, Chief Commercial Officer της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Allianz

Γ. Ζαφειρίου, GrECo: Τι περιμένουν από τους μεσίτες οι πελάτες, προκλήσεις και capacity

Οι πελάτες αναμένουν από τους μεσίτες να λειτουργούν όχι μόνο ως διαμεσολαβητές, αλλά και ως στρατηγικοί σύμβουλοι σε θέματα κινδύνου

Η σημαντική υπεραξία από την ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS

Με κέρδη προ φόρων €10,6 εκατ. για τον Όμιλο της Intracom Holdings και €14,0 εκατ. για τη μητρική εταιρεία ολοκληρώθηκε το Α’ Εξάμηνο του 2026.

Παύλος Κασκαρέλης: «Δυναμώνουμε το όραμά μας» – Ανάπτυξη 11,6% και νέο σχέδιο μετασχηματισμού

Με ανάπτυξη 11,6% στο πρώτο εξάμηνο του 2026 και με αιχμή τον μετασχηματισμό της εταιρείας σε συνεργασία με τον Όμιλο Reale, η Υδρόγειος Ασφαλιστική