back to top
29.8 C
Athens
Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026

Νέο μέτωπο γιατρών-ΕΟΠΥΥ

Δρόμος γεμάτος αγκάθια μοιάζει η σχέση του ΕΟΠΥΥ με τους συμβεβλημένους ιατρούς. Μόνο τις τελευταίες ημέρες το χτύπημα ήταν διπλό, αφού μετά τη διαμαρτυρία της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, μια αιφνιδιαστική, όπως τη χαρακτηρίζουν, ανακοίνωση του προέδρου του Οργανισμού για συμψηφισμούς οφειλών προκάλεσε τη σύσσωμη αντίδραση του κλάδου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Σ. Μπερσίμης αιφνιδίως ανακοίνωσε το συμψηφισμό οφειλών των παρόχων εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών σε μορφή τελεσιγράφου. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, οι γιατροί του εργαστηριακού τομέα έπρεπε να αποδεχθούν τον  αναγκαστικό συμψηφισμό για το clawback με προθεσμία 3 ημερών και παραίτηση από οποιαδήποτε άλλη αξίωση και ένδικο μέσο, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων υπερημερίας.

- Advertisement -

Με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά την παράταση της προθεσμίας των 3 ημερων, αφού θεωρούν ότι σε ένα τόσο σύντομο διάστημα ο έλεγχος της ορθότητας των στοιχείων που αναρτήθηκαν είναι μάλλον ακατόρθωτος.

“Παράλληλα θέλουμε  να σας ενημερώσουμε ότι οι τιμές των ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων που διαμόρφωσαν τις οφειλές έως το 2015, ήδη από το 2016 μειώθηκαν κατά 70%. Οπότε κατανοείται τους βάσιμους λόγους της αδυναμίας πολλών παρόχων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται”, προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μ. Βλασταράκος και Γ. Γ. του Συλλόγου Δ. Βαρνάβας. Ακόμη ζητούν να καθοριστούν δόσεις εφικτές για την δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλομένων, δηλαδή τουλάχιστον 120.

- Advertisement -

“Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε τον απόλυτο παραλογισμό στην εφαρμογή αιφνιδιαστικών αποφάσεων και τελεσιγράφων από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, χωρίς καμία επεξεργασία ή μελέτη του αντίκτυπου που έχουν σε ιατρούς και ασθενείς”, αναφέρει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

“Δεν φτάνουν όλα τα καταναγκαστικά μέτρα, η ατέλειωτη στάση πληρωμών, οι υποκοστολογήσεις, οι εκπτώσεις, ο ΕΦΚΑ, η υπερφορολόγηση, κλπ έρχεται και ο συμψηφισμός να εξανεμίσει ότι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια του Έλληνα ιατρού που επιλέγει να παραμείνει στην πατρίδα και να παλέψει σκληρά για την επιβίωσή του”, αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Άννα Μαστοράκου και ο Γραμματέας Χρήστος Παπασιδέρης.

Μάλιστα, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει επιδώσει ήδη εξώδικη διαμαρτυρία “προβλέποντας την εκβιαστική απαίτηση του Οργανισμού για είσπραξη και συμψηφισμό του clawback με επιβεβλημένη αμεσότητα”, όπως αναφέρει. Καλεί, δε, τους γιατρούς που θα απορρίψουν το συμψηφισμό καταθέσουν ως οφείλουν δήλωση εναντίωσης στην τοπική Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ.

“Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι εργαστηριακοί ιατροί καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό του clawback για τα έτη 2013-2015, με υποκοστολογημένο τιμοκατάλογο κατά 70%, το οποίο εφαρμόζεται από το 2016”, αναφέρει από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Όπως τονίζει, η προθεσμία των τριών ημερών που έδωσε ο Φορέας είναι ασφυκτική ειδικά για τα μικρά εργαστήρια και πολυϊατρεία που δεν διατηρούν διπλογραφικά βιβλία.  “Η απόφαση αυτή οδηγεί αυτονόητα στον αφανισμό των εργαστηρίων καθότι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν ενόψει των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και της φορολογικής και ασφαλιστικής λαίλαπας.

« Η πρόταση αυτή αποτελεί ακόμη μία εχθρική στάση του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους, ειδικά τα μικρά εργαστήρια και πολυϊατρεία, που από το 2011 παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους και σήμερα ευρισκόμενοι σε καθεστώς ομηρίας δεν είναι σαφές ποιες επιλογές έχουν. Οφείλετε να διασαφηνίσετε τα παραπάνω και να θέσετε μεγαλύτερη προθεσμία από αυτή των 3 ημερών. Άλλως δίδεται η εντύπωση ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί το μέσο για το μαρασμό των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ, πλην ολίγων ισχυρών. Αιτούμαστε, σε κάθε περίπτωση, οι δόσεις να είναι τουλάχιστον 120, τηρώντας ίσο μέτρο με εκείνο που ισχύει και για τους λοιπούς οφειλέτες του δημοσίου και θα ήταν ορθό και δίκαιο ενόψει του κουρέματος που έχουν υποστεί λόγω της υποκοστολόγησης των ιατρικών εξετάσεων, αντίστοιχά να οριστεί κούρεμα και στο Clawback και Rebate”, τονίζει ο κ. Πατούλης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μ. Θεμιστοκλέους στο 12th MedTech Conference: Μειώθηκαν οι οφειλές των νοσοκομείων στα 532 εκατ. ευρώ

Το #mtco26 ανέδειξε με σαφήνεια ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε περίοδο βαθιών μετασχηματισμών

12th MedTech Conference 2026: «Οι στρεβλώσεις παραμένουν – Ποιες μεταρρυθμίσεις έχουμε ανάγκη»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 13/7 από την ethosEVENTS, με φυσική παρουσία στο Divani Caravel και παράλληλη μετάδοση μέσω της πλατφόρμας LiveOn Events+

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος: Το πιο ουσιαστικό check‑out πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι ανάγκες για αίμα παραμένουν υψηλές όλο το καλοκαίρι – Ραντεβού στις 13 και 14 Ιουλίου 2026, από 14:00 έως 20:00

Το Παίδων Πεντέλης πλήρως ανακαινισμένο: Ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη δημιουργία νέας παιδιατρικής δομής στη Δυτική Αθήνα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

«Πολιτική συναίνεση για λύσεις στα θέματα της ιδιωτικής ασφάλισης στη εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών»

Για πρώτη φορά εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας (Ευάγγελος. Λιάκος), του ΠΑΣΟΚ (Μιλένα Αποστολάκη) και του ΣΥΡΙΖΑ (Διονύσης Καλαματιανός) συμμετείχαν στον ίδιο δημόσιο διάλογο

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

ΕΑΕΕ: Η ακτινογραφία των ασφαλίσεων Μεταφερόμενων Εμπορευμάτων

Η έρευνα αναδεικνύει ότι οι μεταφορές με αφετηρία και προορισμό εκτός Ελλάδας εξακολουθούν να εμφανίζουν δυσανάλογα υψηλό ασφαλιστικό κίνδυνο

Brokers Union και ARAG εγκαινιάζουν νέα αποκλειστική συνεργασία στη Νομική Προστασία

Η Brokers Union ανακοινώνει την έναρξη αποκλειστικής συνεργασίας με την ARAG, έναν από τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς στον Κλάδο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«Πολιτική συναίνεση για λύσεις στα θέματα της ιδιωτικής ασφάλισης στη εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών»

Για πρώτη φορά εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας (Ευάγγελος. Λιάκος), του ΠΑΣΟΚ (Μιλένα Αποστολάκη) και του ΣΥΡΙΖΑ (Διονύσης Καλαματιανός) συμμετείχαν στον ίδιο δημόσιο διάλογο

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

YES 2026: 11 ημέρες, 98 μαθητές, 17 επιχειρηματικές ιδέες

98 μαθητές και μαθήτριες από 24 σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου απέδειξαν ότι η καινοτομία δεν έχει ηλικία.

ΕΑΕΕ: Η ακτινογραφία των ασφαλίσεων Μεταφερόμενων Εμπορευμάτων

Η έρευνα αναδεικνύει ότι οι μεταφορές με αφετηρία και προορισμό εκτός Ελλάδας εξακολουθούν να εμφανίζουν δυσανάλογα υψηλό ασφαλιστικό κίνδυνο

Brokers Union και ARAG εγκαινιάζουν νέα αποκλειστική συνεργασία στη Νομική Προστασία

Η Brokers Union ανακοινώνει την έναρξη αποκλειστικής συνεργασίας με την ARAG, έναν από τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς στον Κλάδο