insurance europe logo

Και η Insurance Europe ζητά αναβολή της IDD

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την αναβολή της εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας Insurance Distribution Directive (IDD)  για τη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων, που κανονικά θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2018.

Ετσι, μετά την σχετική σύσταση προς την Κομισιόν (για αναβολή) από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και την αντίστοιχη έκκληση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών BIPAR, τη σκυτάλη πήρε το λόμπι των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών στην ΕΕ, Insurance Europe.

Οπως σχολίασε η γενική διευθύντρια Michaela Koller, η Insurance Europe “Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές καλωσορίζουν τις συστάσεις προς την Κομισιόν για αναβολή εφαρμογής της IDD. Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να έχουν επαρκή χρόνο για να υλοποιήσουν τις ρυθμίσεις της οδηγίας και αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο με νομική ασφάλεια, μόλις γνωστοποιηθούν οι τελικοί κανόνες…Οι διαδικασίες διανομής των ασφαλιστικών προϊόντων θα επηρεαστούν καίρια από τις νέες προβλέψεις και προϋποθέσεις που θέτει η IDD. Για να υπάρξει όφελος για τους καταναλωτές, οι ασφαλιστικές εταιρείες χρειάζονται εύλογο χρονικό διάστημα για να προσαρμοστούν. Επομένως, η Insurance Europe καλεί όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναγνωρίσουν τη σημασία της αναβολής της εφαρμογής της IDD και να πράξουν τα δέοντα”.

Υπενθυμίζεται οτι προ δυο ημερών, αίτημα για αναβολη της IDD διατύπωσε και η ΕΑΔΕ, προωθώντας το στο υπουργείο Οικονομικών. Το αίτημα της αναβολής αφορά μόνο τους χρόνους και τις διαδικαστικές προετοιμασίες  από πλευράς Ασφαλιστικών Εταιρειών καθώς και την  αδυναμία προετοιμασίας, μελέτης και ένταξης των Διαμεσολαβούντων στις νέες διαδικασίες. Δεν αφορά διαφοροποιήσεις ή ενστάσεις για το περιεχόμενο της IDD, όπως αφήνεται να εννοηθεί σε διάφορα δημοσιεύματα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*