Ασφαλιστικά «κόλπα ζόρικα…που κάνουν στην Ινδία»!

Όταν ένας βιαστικός μοτοσικλετιστής έσπασε τον καθρέφτη του αυτοκινήτου του κ. Ν. Κρίσνα στη Βόμβάη, ο τελευταίος δεν ήθελε να οδηγήσει στον αυτοκινητόδρομο Βεγγάλης-Βομβάης χωρίς να τον επισκευάσει. Πήγε λοιπόν το ΙΧ του στο κοντινότερο συνεργείο. Καθώς περίμενε τον τεχνικό να επιδιορθώσει τον καθρέφτη, ο κ. Κρίσνα αποφάσισε να προσπαθήσει να υποβάλει αίτηση αποζημίωσης μέσω του κινητού του. Τράβηξε βίντεο που έδειχνε τη ζημία στο ΙΧ του, συμπλήρωσε τα απαραίτητα στοιχεία και έστειλε τα αρχεία στην ασφαλιστική.

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Προς μεγάλη του έκπληξη η αίτησή του να λάβει αποζημίωση ύψους 1.200 ινδικών ρουπιών (16 ευρώ) διεκπεραιώθηκε από την ασφαλιστική άμεσα και το αιτούμενο ποσό πιστώθηκε στον τραπεζικό του λογαριασμό μέσα σε μία ώρα, προτού καν ο μηχανικός να επισκευάσει τη ζημία!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Times of India, η διεκπεραίωση αιτήσεων αποζημίωσης για υλικές ζημίες σε μία ώρα έχει γίνει η νέα «μόδα» στην ασφάλιση αυτοκινήτου στη χώρα και πολλές εταιρείες είναι σε θέση να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες, χάρη στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών τους.

Κάθε μήνα, πάνω από 25.000 άτομα χρησιμοποιούν την εφαρμογή «video proof» για ανανέωση της ασφάλειας αυτοκινήτου τους, αναφέρει ο ινδικός φορέας συγκέντρωσης ασφαλιστικών εταιρειών Policybazaar, που έχει υπό την «ομπρέλα» του μεταξύ άλλων τις εταιρείες Bharti AXA, ΤΑΤΑ ΑΙG, Kotak Mahindra και Liberty Videocon.

Άλλες εταιρίες όπως η Bajaj Allianz και η ICICI Lombard προσφέρουν τη δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης-εξπρές μέσω των δικών τους εφαρμογών για smartphones.

Καθώς η εποπτική αρχή του ασφαλιστικού κλάδου της Ινδίας IRDAI επιτρέπει στους πελάτες των ασφαλιστικών να κάνουν «αυτό-πραγματογνωμοσύνη» μέσω video για ζημίες έως 50.000 ρουπίες (650 ευρώ), πολλές εταιρείες αξιοποιούν το εργαλείο του video proof.

«Xάρη στην εφαρμογή «Motor on the spot», οι κάτοχοι ΙΧ μπορούν να στέλνουν φωτογραφίες που δείχνουν τις ζημίες στο όχημα, το δίπλωμα οδήγησης και την άδεια κυκλοφορίας του ΙΧ και τα αντίστοιχα στοιχεία άλλων εμπλεκόμενων οδηγών (αν υπάρχουν) και να μας τα στέλνουν.

Χρησιμοποιώντας τα συστήματα ανάλυσης δεδομένων μας (data analytics) κάνουμε άμεσα μια προσφορά για αποζημίωση στον πελάτη. Εάν αυτός καλύπτεται από την προσφορά, συμφωνεί και αποζημιώνεται άμεσα. Εάν όχι, τότε η διαδικασία θα συνεχιστεί με την εμπλοκή πραγματογνώμονα», τονίζει ο Tapan Singhel, διευθύνων σύμβουλος της Bajaj Allianz General Insurance.

H Bajaj Allianz προσφέρει την υπηρεσία αυτή στους πελάτες της για ζημίες έως 20.000 ρουπίες (250 ευρώ), ενώ η ICICI Lombard General Insurance έχει ανεβάσει τον πήχη στα 50.000 ευρώ. Ο συν-ιδρυτής του Policybazaar, Tarun Mathur λέει ότι η δημοφιλία της σχετικής εφαρμογής αυξάνεται ραγδαία.

«Έχουμε δημιουργήσει ένα βίντεο που δίνει οδηγίες στους οδηγούς για το πώς να βιντεοσκοπούν τις ζημίες…Η επιτόπια εξέταση ενός ΙΧ από πραγματογνώμονα και η καταγραφή των ζημιών μπορεί να πάρει 2-5 εργάσιμες ημέρες. Για αυτούς που ζουν σε αγροτικές περιοχές, το να βρουν πραγματογνώμονα μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρο. Με την «αυτό-πραγματογνωμοσύνη», η ανανέωση συμβολαίων για ασφάλιση ΙΧ και η καταβολή αποζημιώσεων επιταχύνονται κατά πολύ», καταλήγει.

Δείτε το σχετικό βίντεο για την εφαρμογή «Motor on the spot» της Bajaj Allianz

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*